19.4.2024 | Svátek má Rostislav


MLSOTNÍK: Inspirace pro všední dny

3.4.2009

Bretonské fazole

  • 500 g bílých fazolí
  • 60 g oleje
  • 50 g cibule
  • 20 g hladké mouky
  • 80 g rajčatového protlaku
  • sůl
  • mletý pepř
  • ocet
  • česnek
  • zelená petrželka 

Přebrané omyté fazole zalijeme vodou a necháme přes noc namočené. Druhý den je uvaříme v téže vodě doměkka. Na oleji osmažíme drobně nakrájenou cibuli, zasypeme moukou a usmažíme dorůžova. Zředíme vodou nebo lépe vývarem z masoxu, přidáme rajčatový protlak a povaříme na hustou omáčku. Podle chuti osolíme, okyselíme, okořeníme mletým pepřem a přidáme rozetřený česnek. Přisypeme doměkka uvařené fazole, zamícháme a necháme chvíli přejít varem. Před podáváním posypeme drobně nakrájenou zelenou petrželku.

Kuře mňam mňam

  • 1 kuře
  • 40 dkg sýra
  • pálivá paprika, pepř, sůl
  • 20 stroužků česneku
  • šlehačka

Kuře naporcujeme, osolíme, opepříme a opaprikujeme. Naskládáme do pekáče a posypeme česnekem nakrájeným na plátky. Zalijeme šlehačkou, posypeme nastrouhaným sýrem a dáme péct na 200 oC na 1 hodinu.          

Podáváme s bramborem.                                                      

Losos se sýrovou omáčkou

  • losos cca 1 kg
  • 0,5 kg eidamu
  • 0,25 kg nivy
  • 1 šlehačka
  • zelený pepř
  • citrón
  • olej, sůl, paprika

Losos

Lososa nakrájíme na „podkovy“, pokapeme citrónovou šťávou a necháme chvíli odležet. Porce lososa osolíme a lehce posypeme sladkou paprikou. Dáme opéct do rozpáleného oleje a posypeme kuličkami zeleného pepře. Cca po 1 minutě otočíme a opečeme po druhé straně. Ztlumíme plamen a pečeme cca 15 min. za občasného otáčení.

Sýrová omáčka

Sýry nakrájíme na malé kousky a dáme do kastrolu. Nalijeme šlehačku a na mírném ohni za stálého míchání rozvaříme do husté omáčky. Je-li omáčka moc hustá, přilijeme trochu mléka (1 – 2 lžíce).

Upozornění: omáčka na konci vaření sama náhle zřídne

Podáváme s těstovinami.

Kapr na zelenině 

  • porce kapra
  • nakládaná zelenina (např. Moravanka)
  • česnek
  • sojová omáčka
  • olej
  • sůl 

Nakládanou zeleninu scedíme a větší kusy (okurky, cibulky) nakrájíme na kousky. Očištěné porce kapra osolíme a naklademe kůží dolů do pekáčku do rozpáleného oleje. Na porce kapra nasypeme zeleninu a nadrobno nakrájený česnek. Pečeme nepřikryté v troubě předehřáté na 200 – 220 oC. Po cca 15 – 20 minutách vyjmeme z trouby, vyndáme porce kapra a do oleje s částí zeleniny přilijeme 1 – 2 lžíce sojové omáčky. Necháme cca 1 minutu přejít varem.

Podáváme s rýží.

Kapr s hořčičnou omáčkou

  • porce kapra
  • zelený pepř (kuličky)
  • sladká paprika
  • 1 šlehačka
  • hladká mouka
  • plnotučná nebo dijonská hořčice
  • olej
  • sůl 

Očištěné porce kapra osolíme, opaprikujeme a zprudka opečeme na rozpáleném oleji. Před obrácením nasypeme na porce kapra zelený pepř. Za občasného otáčení pečeme na mírném plameni. Ve šlehačce rozmícháme lžíci hladké mouky. Po cca 15 minutách vyndáme porce kapra a do oleje přilijeme šlehačku s moukou a podle chuti 1 – 2 lžíce hořčice. Necháme 2 – 3 minuty přejít varem.

Podáváme s bramborem.

Špagety dle Lojdů

  • olej
  • větší cibule
  • středně velký celer
  • palička česneku
  • cca 400 g měkkého salámu (nejlépe Gothaj)
  • 1– 2 plechovky rajského protlaku
  • sůl, mletý pepř 

Na rozpáleném oleji zpěníme cibulku a salám nakrájený na kostičky lehce opečeme. Podlijeme vodou, osolíme, přidáme rajský protlak, malou lžičku pepře a prolisovaný (utřený) česnek. Po promíchání přidáme najemno nastrouhaný celer. Za občasného míchání vaříme cca 30 min., až se vytvoří hustá omáčka (celer se svaří se zbytkem a vezme štiplavost česneku a pepři).

Špagety uvaříme v osolené vodě. Podáváme posypané strouhaným sýrem (nejlépe parmezán).

Jménem svého otce zaslala LA:))

RFSH