25.4.2024 | Svátek má Marek


MLSOTNÍK: Čokoládový dort

17.10.2008

 
Šedesát = kopa, proto ta neobvyklá výzdoba. Jak já se bála, aby ty dvě kopy nevypadaly jako prsa zazděné jeptišky. :o)) Z.Zdena b. p. - čokoládový dort
 Korpus s hořkou čokoládou
 Ingredience:
 100 g změklé hořké čokolády,
 60 g másla nebo Hery
 100 g krupicového cukru,
 5 žloutků,
 100 g polohrubé mouky,
 1 lžička prášku do pečiva,
 sníh z 5 bílků
Příprava:
Čokoládu nalámeme na dílky a necháme změknout ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě. Tuk utřeme s cukrem a žloutky (nejlépe v robotu na vysoké otáčky), do ušlehané hmoty zatřeme změklou prochladlou čokoládu a nakonec přidáváme střídavě mouku s práškem do pečiva a tuhý sníh z bílků. Naplníme do dortové formy (vymazané tukem a vysypané strouhankou nebo hrubou moukou) a pečeme při 180 °C, později teplotu snížíme a dopečeme.
Upečený necháme vychladnout ve formě, po vychladnutí vyjmeme z formy a druhý den plníme náplněmi.
Zároveň připravíme piškotovou roládu s džemem, která patří mezi ty náplně:))
Krém:
Ingredience
pudink z 1/4 l mléka a jednoho pudinku (vychladlý)
1/4 rozměklého másla
2 sáčky vanilkového cukru + cukr pudr dle chuti
Příprava
Vyšleháme máslo s cukrem a postupně přidáváme tuhý pudink. Proříznutý korpus namažeme višňovým džemem (nebo jiným) a krémem. Na něj naklademe řezy rolády (min. na prst silné) a zase dáme vrstvu krému. Na to dáme vrchní díl dortového korpusu. Zatížíme prkýnkem a hrncem vody (cca na hodinu). Potom dort dozdobíme krémem.
Dort na obrázku byl ze dvou dávek na korpus a 3 ks rolády. Krém byl ze 4 ks másla a 0,5 l mléka. A 1 větší džem.
***
Recept převzala od zasvěcených a vlastní rukou představila Zvířetníkům
Zdena Knotková (Zdena b.p.)



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !