19.3.2024 | Svátek má Josef


MLSOTNÍK: Co jíst v létě?

10.8.2018

Žár trvá, žár žár trvá.

Pamatujete?

Pohled na teploměr vyvolává různé asociace. Nejen žhavé atmosféry na koncertě, ale často něčeho chladivého. Vychlazený salát je jednou z variant. A když je rychlý a navíc na slunci užitečný, tím lépe. Ano, mám na mysli mrkev.

Doporučuji tedy osvědčenou stálici jednoduchého mrkvového salátu, oslazeného nanejvýš strouhaným jablkem, dochuceného citronem. Nutno přidat nějaký tuk (betakaroten se rozpustí jen v tuku). Salát jsem napěchovala do dvou zavařovaček, které si hoví v lednici, a mohu odebírat podle chuti. Doporučuji i do krabičky s sebou do práce, nejlépe s trochou (namočených) ořechů nebo kouskem sýra.

Bude z toho mrkvový salát

A další osvědčená stálice - rajský salát s cibulí. Dochuceno sladkokyselou zálivkou s trochu oleje. Opět putoval v krabici do lednice a bude z něj chladivě odebíráno.

Bude z toho rajský salát

Má to další výhodu - krabičku vytaženou z lednice si můžete přiložit na rozpálené tváře :-) Nebo břicho.

A kdo má chuť na něco zajímavějšího, pikantnějšího - připomenu Mlsotník od Fallen Dragonkin z r. 2014 nabitý recepty na letní saláty. Najdete je zde. Takže - do nich!

Přeji dobrou chuť, ať už budete ne/vařit cokoliv.

Foto: Lika

Lika Neviditelný pes