20.4.2024 | Svátek má Marcela


MLSOTNÍK: Bylinky jako náhražka kuchyňské soli

20.2.2010

1. směs

Použití: Na vařené luštěniny, brokolici apod., přidává se místo soli do nejrůznějších marinád na maso a na ryby, nahrazuje sůl i v salátových zálivkách.

Složení: Stejná množství (používám zpravidla jako odměrku čajovou lžičku) sušené bazalky, oregana (po našem dobromyslu) a jemně nastrouhané a usušené citrónové kůry nejprve jednotlivě rozmělníme (rozetřeme) v hmoždíři, potom vše dohromady smícháme a nasypeme do slánky místo soli.

Aby směs zůstala sypká, nelepila se a nevlhla, přidáme k bylinkám půl stejné lžičky zrnek obyčejné syrové rýže.

2. směs

Použití: viz výše(směs 1)

Složení: Stejné množství semen celeru, která však nejsou zakoupena jako zahradní a chemicky ošetřené osivo (nejraději bio), stejné množství mletého římského kmínu, sušených lístků šalvěje a majoránky. Celerová semena lze nahradit bio semínky kopru.

Postup výroby a uchování jsou stejné jako nahoře.

3. směs

Použití kamkoliv namísto soli, hlavně na nevýrazně chutnající potraviny

Složení: Do mlýnku na koření dáme po stejném množství kuliček pepře bílého i černého, nového koření a koriandru. Směs se namele přímo na potraviny, třeba i na dušenou rýži.

Místo soli lze přidat do vody na vaření oloupaných brambor snítku libečku nebo se k "osolení" brambor přímo na talíři použije sekaná zelená nebo sušená petrželka, kterou lze dobře nahradit i čerstvou sekanou pažitkou.

Pažitkou i petrželkou se mohou "solit" i nejrůznější pomazánky z tvarohu a sýrů, do nichž se taky přidávají lisovaný česnek a mletá paprika.

Proti vysokému tlaku výborně pomáhají natě kopru a estragonu i zas bio semínka kopru, petrželky a hořčice, které obsahují velké množství dobře vstřebatelného draslíku i jiných prospěšných minerálů.

Jsem si velmi dobře vědoma, že i sůl zdravý organismus potřebuje pro svou správnou činnost, a že kdo nesolí, bývá hodně brzy i při menší námaze unaven a vyčerpán. Kdo však solit nesmí, pro toho jsou bylinky i kořeníčkové směsi solí života.

Doma solíme sporadicky. Spíš sůl přidáváme jen do sladkého pečiva nebo lívanců a palačinek, protože sladké se bez špetičky soli opravdu neobejde. Téměř ve všech potravinářských a uzenářských výrobcích je nejen té kuchyňské , ale i jiné a škodlivější, soli nadlimitní kvantum, takže si pro organismus potřebné množství velice snadno doplníme.

Čerstvé bylinky si za jižním oknem pracovny sama pěstuju celoročně v květnících a malých truhlíčkách, takže nouzí o čerstvé "slané" bylinky netrpíme. Dokonce se dnes dostane koupit i spousta semínek, která se jsou přímo k vysévání do truhlíčků za oknem určena (např. kopr kompakt aj.). I bez soli se dá vydržet, když není zbytí.

Buďte hodně zdraví a raději moc nesolte, abyste nemuseli brzy jen kořenit bylinkami.

Lenka S

*************************************************************************************************

Neregistrovanou diskuzi k tomuto článku najdete zde (Dnes navíc i pohádku!:))

*************************************************************************************************

Lenka S



KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde více... 
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !