23.4.2019 | Svátek má Vojtěch


MLSOTNÍK: Bylinky jako náhražka kuchyňské soli

20.2.2010

1. směs

Použití: Na vařené luštěniny, brokolici apod., přidává se místo soli do nejrůznějších marinád na maso a na ryby, nahrazuje sůl i v salátových zálivkách.

Složení: Stejná množství (používám zpravidla jako odměrku čajovou lžičku) sušené bazalky, oregana (po našem dobromyslu) a jemně nastrouhané a usušené citrónové kůry nejprve jednotlivě rozmělníme (rozetřeme) v hmoždíři, potom vše dohromady smícháme a nasypeme do slánky místo soli.

Aby směs zůstala sypká, nelepila se a nevlhla, přidáme k bylinkám půl stejné lžičky zrnek obyčejné syrové rýže.

2. směs

Použití: viz výše(směs 1)

Složení: Stejné množství semen celeru, která však nejsou zakoupena jako zahradní a chemicky ošetřené osivo (nejraději bio), stejné množství mletého římského kmínu, sušených lístků šalvěje a majoránky. Celerová semena lze nahradit bio semínky kopru.

Postup výroby a uchování jsou stejné jako nahoře.

3. směs

Použití kamkoliv namísto soli, hlavně na nevýrazně chutnající potraviny

Složení: Do mlýnku na koření dáme po stejném množství kuliček pepře bílého i černého, nového koření a koriandru. Směs se namele přímo na potraviny, třeba i na dušenou rýži.

Místo soli lze přidat do vody na vaření oloupaných brambor snítku libečku nebo se k "osolení" brambor přímo na talíři použije sekaná zelená nebo sušená petrželka, kterou lze dobře nahradit i čerstvou sekanou pažitkou.

Pažitkou i petrželkou se mohou "solit" i nejrůznější pomazánky z tvarohu a sýrů, do nichž se taky přidávají lisovaný česnek a mletá paprika.

Proti vysokému tlaku výborně pomáhají natě kopru a estragonu i zas bio semínka kopru, petrželky a hořčice, které obsahují velké množství dobře vstřebatelného draslíku i jiných prospěšných minerálů.

Jsem si velmi dobře vědoma, že i sůl zdravý organismus potřebuje pro svou správnou činnost, a že kdo nesolí, bývá hodně brzy i při menší námaze unaven a vyčerpán. Kdo však solit nesmí, pro toho jsou bylinky i kořeníčkové směsi solí života.

Doma solíme sporadicky. Spíš sůl přidáváme jen do sladkého pečiva nebo lívanců a palačinek, protože sladké se bez špetičky soli opravdu neobejde. Téměř ve všech potravinářských a uzenářských výrobcích je nejen té kuchyňské , ale i jiné a škodlivější, soli nadlimitní kvantum, takže si pro organismus potřebné množství velice snadno doplníme.

Čerstvé bylinky si za jižním oknem pracovny sama pěstuju celoročně v květnících a malých truhlíčkách, takže nouzí o čerstvé "slané" bylinky netrpíme. Dokonce se dnes dostane koupit i spousta semínek, která se jsou přímo k vysévání do truhlíčků za oknem určena (např. kopr kompakt aj.). I bez soli se dá vydržet, když není zbytí.

Buďte hodně zdraví a raději moc nesolte, abyste nemuseli brzy jen kořenit bylinkami.

Lenka S

*************************************************************************************************

Neregistrovanou diskuzi k tomuto článku najdete zde (Dnes navíc i pohádku!:))

*************************************************************************************************

Lenka S


Diskuse


diskuse neobsahuje žádné příspěvky