19.4.2024 | Svátek má Rostislav


MLSOTNÍK: Babiččíny calty, králík a Boží milosti...

13.10.2006 16:05

První recept je podle mé babičky, ona tomu říkává jídlo chudých a ne pro návštěvy. Mě to ale od mala moc chutná a mám to společně s vůní horké melty spojeno se svým dětstvím. I babička vaří bez receptu a mně kdysi nadiktovala jen ty ingredience, váhové poměry byly pro mě velký oříšek:

Babiččiny calty
Na 12 placek:
80 dkg hladké mouky + 1 prášek do pečiva
2 vejce
3 dcl mléka
? lžičky soli
Škvarky
20dkg sádla
5 dkg másla
15dkg máku
Vše se na vále smíchá a prohněte a vypracují se placky o průměru cca 8 cm. Placky trochu po prášku vyběhnou. Já je ještě sypu hrubozrnnou solí, babička ne. Ta je taky jí jen tak k té meltě, ale já jako obvykle děsně ráda "klouzavější",tak je přimáznu máslem. Mňam!

Druhý recept jsem kdysi někde z nudy okoukla z kalendáře. Musela jsem si ho upravit, protože některé věci jsem doma neměla. Byl dělán pro králičí maso, což bylo pro mě důležité (mám jich tolik, že už nikdo tu "fašírku" nechce). Postupem času jsem to ale ozkoušela i s kuřetem a nejlepší to bylo s krkovičkou.

Marinovaný králík
Marináda:
2dcl sladkého kečupu
2 lžičky plnot.hořčice
2 lžičky sojovky
2 lžičky majoránky
2 lžičky oregána (bazalky)
1 lžička soli
1/2 lžičky drc. kmínu
Maso do marinády dávám třeba jen na hoďku, ale samozřejmě,že přes noc je to lepší. Pak to i s tou marinádou dám do trouby.Peču do změknutí masa Jako příloha je dobrý bramborový knedlík a špenát, ale brambory nebo rýže taky nejsou špatné.

A něco sladkého nakonec. Znáte Boží milosti? Ne? Tak honem tiskněte, páč to je dobrota!

Boží milosti
Na vál dáme:
20dkg hladké mouky
5 dkg másla nebo Hery
Sůl
Lžíce cukru
2 žloutky
4 lžíce kysané smetany
Možno trošku rumu a citronovou kůru

Vypracovat a půl hod odpočinout v lednici. Pak vyválet placku cca 4-5 mm tlustou a zubatým kolečkem nebo ostrým nožem vykrájet jakékoliv tvary. Poté smažíme jako koblížky (hodně rozpáleného tuku a krátce). Milosti by se měly vyfouknout, což bývá občas pro mne otazník, ale pomáhá je na chvilku při smažení přiklopit pokličkou. Teplé obalujeme v cukru moučce s vanilkou. U tohoto receptu je nutno opravdu dodržet přesný poměr jednotlivých složek, jinak se polštářky nenafouknou.

Dobrou chuť přeje Eva           

Eva Štětinová