19.4.2024 | Svátek má Rostislav


MLSOTNÍK: Babiččina kuchařka II

1.6.2007

FAZOLKOVÁ POLÉVKA

(ZÖLDBABLEVES)

Uděláme v hrnci světlou jíšku, stáhneme z plamene a přidáme sladkou papriku, na kostky nakrájené brambory, bobkový list, povaříme, přidáme na kousky pokrájené zelené fazolky, dovaříme vše do měkka. Po odstavení zjemníme smetanou, dochutíme octem.

Varianta: Do jíšky nedáme papriku, ale spolu s bramborami dáme vařit na kousky nakrájenou čabajskou klobásu. Jinak je postup stejný. V mé polévce zelené fazolky nenajdete, pěstuji fazole žlutoluské, které jsou jemnější. :

PLNĚNÉ ZELÍ

(TÖLTÖTT KÁPOSZTA)

1 středně velkou hlávku zelí zbavíme košťálu a dáme vařit do osolené vody. Vaříme zvolna, postupně odlupujeme z hlavičky změklé listy, seřízneme jim vystupující středové žebro a plníme masovou směsí:

1 kg ne zcela libového vepřového masa umeleme, přidáme sladkou i pálivou papriku (sladké asi 1 dkg, pálivou dávám 0,5 dkg, ale pro běžného uživatele je takové množství většinou nepoživatelné - záleží na paprice). sůl, pepř, trochu kmínu, utřený česnek (asi 6 - 8 větších stroužků) a hrnek oprané rýže (nebo spařených jahel).

Vše dobře promícháme, tvoříme válečky, kterými plníme listy, ovšem ne příliš, rýže při vaření nabude! Vymačkáme asi 1 kg kysaného zelí, vezmeme velký hrnec (nebo dva menší), dno vyložíme kysaným zelím, které zasypeme 1-2 lžícemi hladké mouky, na to narovnáme závitky do jedné řady, kterou překryjeme opět kysaným zelím s moukou, další řadou závitků a nakonec navrch kysané zelí, mouku, 3 bobkové listy, hroudu sádla asi 30dkg, zalijeme vodou, aby pokrývala zelí, přiklopíme poklicí, dáme na plotnu a na mírném plameni vaříme 2 - 3 hodiny.

Během varu párkrát zakrytý hrnec prudkým trhnutím otočíme, abychom uvolnili případně na dně přichycené zelí. Hotové závitky se podávají na talíři s trochou sosu a kysaného zelí polité smetanou a s chlebem. Zbylé zelí se dobře dělí na porce a uchovává v mrazáku. (Je to trochu pracnější, zato je toho spousta)

TŘEŠŇOVÝ NEBO VIŠŇOVÝ KOLÁČ

(CSERESZNYÉS VAGY MEGGYES LEPÉNY)

2 vejce, 14 dkg cukru, 5 dkg másla nebo sádla, 1,5 dl mléka, 30 dkg hl. mouky, trochu citrónové kůry, 1 prášek do pečiva smícháme, vymícháme hladce, přidáme 0,5 l odpeckovaného ovoce, vylejeme na vymazaný a vysypaný plech a upečeme.

Tady je odkaz na tu kuchařku...

http://www.antikvariaty.cz/index.php?action=ShowPicture&id=44788

Dobrou chuť přeje

Zuzka