25.4.2024 | Svátek má Marek


MLSOTNÍK: Adventní mlsotník

30.11.2007

Na vánoční atmosféru já jsem pes. Jak nastane správné datum, ozdobím okna, vchodové dveře, krbovou římsu a vše, co mohu, kromě stromečku. Pak vytáhnu list papíru, zaběhnu do kuchyně sundat z kredence recepty a plánuji, co a kolik letos napeču. K tomu si na ten papír píšu poznámky a množství surovin, které budu potřebovat.

Když jsem asi u dvanáctého pečeného cukroví, začnu se kontrolovat. U patnáctého omdlím. Po obživnutí připíšu nepečené alespoň tři druhy. Pak do papíru nahlédne babička a omdlí ona. Vzkřísím ji a začneme se dohadovat, co škrtnu. Místo toho připíšu vánočku a štolu a schovám své poznámky před bábinkou, aby neremcala.

Kolem Mikuláše začínám s pečením. Vždy si pošetřím alespoň tři dny dovolené a spolu s víkendem mi vznikne doba určená k naplnění mých představ. Většinou to mám vymyšlené tak, že první den vyrobím těsta a schovám je do chladné spíže odpočívat. A pak jen beru a tvořím a vařím grog a hraju si koledy...

Konec řečí, přejděme k činům! Nebudu tady vypisovat všeobecně známé rohlíčky, pracny, linecké slepované a podobnou klasiku. Pokusím se vám předložit něco nového. Tedy alespoň doufám.

SKOŘICOVÉ KYTIČKY dle M. D. Rettigové

Mám je ráda - po vytažení z trouby je hotovo, nemusí se nic plnit, slepovat. Uvedené množství je na 4- 5 plechů.

Co potřebujeme:

25 dkg másla, 3 žloutky, 28 dkg hladké mouky, 14 dkg moučkového cukru, 2 lžičky mleté skořice, kůra z 1 citrónu, na ozdobu bílek a sekané loupané mandle.

Co s tím dál:

Vypracujeme těsto a dáme odpočinout. Rozválíme asi na 2 - 3 mm, vykrájíme kytičky o průměru asi 2 cm, které přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Když spotřebujeme všechno těsto, rozšleháme trochu zbylé bílky, mažeme kytičky nejlépe štětečkem a ještě nezaschlé sypeme uprostřed sekanými mandlemi. Pečeme na 150 stupňů, až těsto zrůžoví.

OŘECHOVÉ HVĚZDIČKY

Spojila jsem dva různé recepty do jednoho, protože hvězdičky plním griliášovým krémem z babiččiny maďarské kuchařky.

Takže co na těsto:

20 dkg hladké mouky, 10 dkg moučkového cukru, 10 dkg mletých ořechů, 2 lžíce kakaa, 18 dkg másla, špetku mleté skořice, špetku drceného hřebíčku. Těsto uplácáme a šup s ním do studena. Rozválíme nejlépe mezi fólií a vykrojíme polovinu koleček, polovinu hvězdiček stejné velikosti, opatrně upečeme (rádo se pálí!), po vychladnutí spojujeme vespod kolečko a nahoře hvězdičku krémem (opatrně, je to křehké zboží).

Jak na krém:

Roztavíme 16 dkg cukru na světloučký karamel a přidáme k němu 10 dkg mletých, nasucho kratičce opražených ořechů, které v karamelu trochu posmažíme. Hmota musí zůstat částečně tekutá, abychom ji mohli vylít na plech vymazaný máslem (proti přilepení). Po ztuhnutí vybereme z plechu, otřeme máslo a griliáš rozdrtíme na prášek. Vymícháme 20 dkg másla se 6 dkg moučkového cukru do pěny, přidáme griliáš, vložíme ztuhnout do lednice, poté znovu vymícháme a použijeme k plnění. Pokud zbude, použijeme na tmavá linecká kolečka.

MYSLIVECKÉ KNOFLÍKY

Taky druh, který je hotov hned po upečení. Z celé dávky je 6 plechů centimetrových knoflíků. Auvajs, nebijte mě! Já jsem u cukroví pro miniaturizaci. Schválně kvůli tomu vybírám menší lískové oříšky.

Takže těsto:

35 dkg hladké mouky, 18 dkg másla, 5 dkg moučkového cukru, 3 žloutky, 1 - 2 lžíce mléka.

Ořechový sníh navrch:

3 bílky, 20 dkg cukru, 20 dkg mletých ořechů.

A nakonec dostatek celých lískových jader.

Postup práce:

Utvoříme těsto, po odležení vyválíme asi 3 - 4 mm tence, vykrajujeme kolečka, klademe na plech vyložený papírem, když máme plechy zaplněné, umícháme z bílků a cukru tuhý sníh, zamícháme do něj ořechy, nejlépe cukrářským sáčkem či jiným pytlíčkem stříkneme na každé kolečko trochu ořechového sněhu a zabodneme do něj lískáč špičkou nahoru. Vložíme do trouby a zvolna pečeme na 150 stupňů. Sníh se trochu rozteče a zakryje kolečko z těsta, maličko se nafoukne kolem oříšku, takže vytahujeme z trouby nádherné knoflíčky, jen je přišít. Upozornění: z plechu sesuňte až po vychladnutí a zatuhnutí ořechové pusinky, jinak se poškodí a nevypadá tak hezky.

VÍDEŇSKÉ DORTÍČKY

Úžasně voňavé cukroví. Opravdu bez vajec, je to jemné těsto. Dávka je na 2 plechy, vykrajuji pouze hladká 2cm kolečka, dekorativní je ozdobení nahoře.

Těsto:

16 dkg hladké mouky, 8 dkg moučkového cukru, 12 dkg másla, 8 dkg mletých ořechů, špetka skořice.

Jíškový krém:

8 dkg hladké mouky a 5 dkg másla na jíšku, 0,25 l silné černé kávy,10 dkg másla, 15 dkg moučkového cukru, 1 vanilkový cukr.

A vzhůru do boje:

Těsto jako obvykle, rozválíme na 4 mm, vykrájíme a upečeme kolečka.Na krém uděláme světlou jíšku, zalijeme ji kávou a dobře povaříme na střední teplotu - vznikne tuhá kaše, která se nelepí na hrnec. Mícháme ji do vychladnutí, jinak udělá ošklivou kůrku, kterou už z krému nedostaneme. Po vychladnutí ihned zašleháme do másla umíchaného s cukrem a vanilkovým cukrem. Plníme kolečka vyšší, asi 0,5cm vrstvou krému. Naplněná kolečka polijeme tmavou čokoládovou polevou a ozdobíme polovinou vlašského ořechu.

MANDLOVÉ MAKRONKY

Konečně pečivo, kde nepotřebujeme žádné složitosti, jen cukrářské oplatky, malé a kulaté. Nevím, zda jsou i u nás, já si je přivezla z Německa. Ve větších super a hyper by je snad mohli mít. Pokud ne, snad by stačila tenká linecká kolečka, ale to už je pracnější.

Takže:

Vyšleháme sníh ze 2 bílků, 20 dkg moučkového cukru, 5 kapek hořkomandlového aroma a skořice na špičku lžíce. Vmícháme 20 dkg mletých neloupaných mandlí. Na plech naskládáme oplatky a lžičkou na ně klademe kopečky sněhu. Dáme do trouby na cca 100 stupňů pomaličku péci. Cukrářská oplatka se v puse jen rozplyne a mandlová pusinka na ní pěkně vypadá.

HROZINKOVÉ KOPEČKY

Taky jednoduchá věcička. A při zdobení si lze vyhrát - polít tmavou čokoládou a vypěknit štráfky bílé čokolády, prostě co srdce ráčí.

Smícháme 14 dkg mletých ořechů, 14 dkg moučkového cukru, 8 dkg usekaných rozinek, kůru z poloviny citrónu se sněhem z 1 bílku. Ze vzniklé hmoty tvoříme lžičkou hrudky, klademe na vymazaný plech či pečící papír (lépe se sundávají), sušíme v troubě na 50 stupňů. Po zchladnutí můžeme zdobit čokoládou.

Klidný čas adventní a požehnané Vánoce přeje Zuzka.

 

Zuzka