29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

VZPOMÍNKA: Oleška

Po léta to byl u nás doma předmět polemik – je to potok, nebo říčka? Přikláněl jsem se k druhé možnosti vycházeje z asi pětimetrové šířky a skoro dvoumetrové hloubky koryta, a to přesto, že voda obvykle proudila jen po dně jako průměrně mocný potok, místy s hlubokými tůněmi.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Houžňák 6.8.2019 8:43

Technická: v němčině jsou takřka všechny řeky rodu ženského,

výjimek je prý jenom osm, třeba der Rhein a der Main (které tam máte). Dunaj je "die Donau". Pokud se chcete poučit víc, hledejte "welche flüsse sind in deutsch männlich". V článku od Spiegelu (přijde jako první, tedy u mě) je to docela dobře vysvětleno.

F. Houžňák 6.8.2019 8:34

No jo, jak praví starý židovský vtip,

stojí na břehu řeky. Ráno se vzbudíte a můžete ze zápraží hupsnout do vody. Ale když přijde povodeň, kde je chalupa a kde je řeka. S tím ranním hupsnutím do vody to krásně popisuje starý Klapka. Pěkná historka (míním komentovaný článek), děkujeme.

S. Rehulka 3.8.2019 13:49

Díky !

Opět jedno hezké povídání. SFR

J. Kopp 2.8.2019 10:40

Re: Řeky jsou ženského rodu

Ano, v češtině je to "to" Labe. V němčině "die Elbe". A ono to asi ani nesouvisí s tím, že mluvíme slovanským jazykem. Slovenština: Váh, Hron, Ipeľ, Dunaj. No, a s tou "drtivou většinou" bych si dovolil nesouhlasit. Ono, to bude rozložené asi tak rovnoměrně. Ta asymetrie je v češtině.

J. Pavelka 2.8.2019 8:10

Re: Řeky jsou ženského rodu

Labe je rodu středního...jinak řeky rodu mužského (Dnnaj, Rýn Mohan,Nil ( asi tečou opravdu jen v zahraničí, a drtivá většina řek je rodu mužského

J. Kopp 2.8.2019 7:06

Řeky jsou ženského rodu

Znáte nějakou českou ( moravskou, slezskou) řeku, ne potok, která ba byla mužského rodu?