19.4.2024 | Svátek má Rostislav


ÚVAHA: Dívka z obrazu… tiše pláče

14.8.2019

Známý umělec z think tanku Evropské hodnoty Jakub Janda napsal něco nehezkého, až hloupého o zpěvákovi Karlu Gottovi k výročí jeho kulatých narozenin - a je dobře, že to napsal.

Především je dobré zmínit, že pan Jakub Janda má ty hodnoty pevně v ruce, ale musím se vám přiznat, že já jsem si ty evropské představoval trochu jinak. Je jenom velká škoda, že se nepředvedl na nedávné letenské demonstraci, bylo by o jednoho herce více a tímto by se stala světovou!

Tady se ale vůbec nejedná o nějakého Jandu, ten se nějak živit musí, spíše by bylo zajímavé vědět, kdo ho úkoluje, kdo ho dosadil a hlavně kdo ho platí. Obávám se, že jsou to daňoví poplatníci, mezi nimi i český daňový poplatník Karel Gott.

Karel Gott se samozřejmě nemusí líbit každému, zpěváků a hudebníků je spousta, nejen u nás, ale přece jenom jestli někdo vydá 300 alb (120 u Polydoru), asi jej můžeme považovat za kumštýře. Jít prvně do nahrávacího studia je jistě pro každého zážitek, první album zážitek, ale podesáté, postoprvé, to už je šichta.

Byl jsem na jeho koncertě, a přestože u nás vystupoval již několikrát, opět vyprodal sportovní stadion – pět až deset tisíc diváků. Kolik takových v kolika městech v kolika státech na kolika kontinentech. Koncertní turné, příprava vystoupení, hotel, přesun do dalšího sálu, města, státu, znovu a znovu. Bude všechno v pořádku, sejdou se muzikanti včas, jsou to také jenom lidé, klapne všechno? Je to hlavně zpěvák, kdo nosí kůži na trh, více než padesát let.

Zpěvačka skupiny ABBA Agnetha Fältskog přiznala, že se na turné po Austrálii probudila a nevěděla, v kterém městě. Předpokládám, že se probrala ve svém vlastním pokoji. Přiznejme si, že mnozí, slávou opilí, dopadli mnohem hůře a někteří už se neprobrali.

To může zvládnout někdo, kdo má svou práci, v tomto případě hudbu, opravdu rád. Hudební kritik Jiří Černý to řekl správně, že mimo nadání je Karel Gott i velmi pracovitý.

Mimo vystupování a nahrávání měl jistou dobu v Českém rozhlase svůj vlastní hudební pořad, kde jste si nemohli nevšimnout, že hudbě rozumí, že hodně ví i o hudebnících a zpěvácích napříč žánry, včetně operních pěvců a dalších.

Když někdo řekne, že zpívá o …., je to opět divné tvrzení, které však spíše vypovídá o jeho textařích. Jsou to např. Jiří Štajdl, Pavel Vrba, Jiří Suchý, Karel Svoboda, …… ale také Michal Horáček, Zdeněk Rytíř, (Dívka z obrazu – 1974). Karlu Gottovi by nějaké „smysluplné“ písně posluchači nevěřili a na hluboké myšlenky je zde Fórum24.

Nebudu hledat jména zahraničních skladatelů a textařů, ale opět jich byla pěkná spousta. Karel Gott zpíval a natáčel v zahraničí v mnoha cizích jazycích, které se naučil, zatímco mnozí jeho kritici mluví jenom sprostě.

Co se to děje, že lidé jako Jágr, Gott, Navrátilová, ba i prezident republiky jsou uráženi. Za umění se vydává perverzní divadlo, rozstříhaný prapor, duhový průvod… a opět: kdo to platí.

Je pravdou, že Karel Gott podepsal tzv. antichartu, tehdejší režim si jej vybral jako symbol, vše pečlivě zrežíroval, natočil. Je to však již více než 40 let a už skoro nemá cenu se k tomuto vracet. Nebyl sám, podepsali to herci, spisovatelé i další hudebníci. Přiznejme si ale, že bez nich by mnohdy nevznikla i spousta dobrých a kvalitních věcí.

Podívejme se však i na ty, kteří Chartu 77 podepsali. Charta měla v revolučních dobách veliký kredit, ale troufám si říct, že tento totálně prohospodařila. Postupně vycházelo najevo, že mezi nimi byli konfidenti StB, lidé schopní i neschopní. Někteří se vrátili ke svým profesím a k tomu, co uměli, ale mnoho z nich se nemělo vůbec k čemu vrátit, a začali dělat něco, co neuměli, stali se sběrateli zásluh, trafik a stranických legitimací. Z některých jsou petenti, moralisté, kádrováci, kariéristé, všehoschopní (ne)ziskovkáři, morální pašeráci migrantů apod. Někteří toho podepsali tolik, že je snad ani nemůžeme brát vážně. Mnozí se dnes chovají hůře než dřívější nomenklaturní papaláši, další dnes stojí proti sobě… Nenapadá mě nikdo, kdo by významně vyčníval a pokud, tak negativně. Ty pozitivní bychom počítali na prstech, ale i takoví jsou.

Co říci na závěr, že nás čeká další a další kádrování, další a další silná prohlášení slabých duchem.

Na úplný závěr bych chtěl dodatečně popřát panu Gottovi hodně zdraví a štěstí, jak si tak lidé obyčejně přejí, a obyčejné díky.