16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

PRAHA: Tady nejde o Marii

Opět je to tady. Sochař Váňa slavně přivezl své sochařské dílo po Vltavě do Prahy a chystá se na Staroměstském náměstí postavit Mariánský sloup.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Hanzlík 16.6.2019 20:36

Čtu a tak mě napadá,

že nemalé množství ctižádostivých lidí bez nadání a vloh, někdy i bez manuálních dovedností, nemá v životě čáku něco dokázat, nějak se prosadit, tak jim zbývá jen šance posluhovat nějaké ideologii. Jak víme, člověk je bytost kultovní, tu věří v užitečné dogma, které ho postrčilo k civilizaci, jindy si zase usmolí soukromé náboženství z vědy, o které nic neví.

Bez matematiky, s kterou náš vzorek ustrnul někde u kupeckých počtů, odbornou vědu dělat nemůže, ale ideologický pojatou historii zvládne hravě. Stačí si vyčíhnout, ke které straně je výhodné se přihlásit, aby mohl ventilovat svou nenávist k tvořivosti těch, kteří s prominutím ještě věřili. Krásným příkladem jsou naši údajní ateisté, které tak nesnesitelně žere náboženský zdroj naší civilizace. Je možné to srovnávat s náboženskou animozitou různých vyznání jedné a téže kultury. Že by se jednalo také o vyznání?

Patřit mezi tyhle vyznavače ničeho a všeho zároveň, tak by mi dávná a „překonaná“ historie byla lhostejná a jedno kolik sloupů se v historickém skansenu postaví. Že jde o estetické hledisko? Nepovídejte! Jde především o zájmy bouračů, kteří nikdy nic nepostavili, ale bojem proti údajným předsudkům bojují za triumf svojí nešťastné omezenosti.