28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

PRAHA: Tady nejde o Marii

Opět je to tady. Sochař Váňa slavně přivezl své sochařské dílo po Vltavě do Prahy a chystá se na Staroměstském náměstí postavit Mariánský sloup.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
F. Kusák 15.6.2019 14:47

Já nevím,

komu ten symbol může vadit, a pokud si pamatuji z dějepisu, pak to souviselo s obranou Starého Města pražského a nikoliv s nadvládou Habsburků. A jestli jsou na to různé názory a týká se to této části Prahy, ať se vypíše referendum a nerozhodují o tom nějací Piráti, o kterých za pár let už nemusíme slyšet vůbec nic.

P. Remeš 15.6.2019 15:23

Re: Já nevím,

Šlo o vítězství nad drancujícími Švédy (jen z Pražského hradu odvezli tehdy prakticky celé rudolfinské sbírky do Švédska, kde jsou dodnes). Že tehdeší v podstatě dobrovolnická armáda byla loajální habsburskému domu, je pravda, ale proč by ne? Řeči o ujařmení našeho národa Habsburky a o našem třísetletém úpění snad berou vážně v dnešní době už jen národovci z SPD ...

J. Friedlaender 15.6.2019 17:54

Řekl jste to přesně,

oč by bylo u nás lépe, kdybychom už jednou pseudodějiny nahradili skutečnou, pravdivou historií?

J. Vintr 15.6.2019 15:25

Re: Já nevím,

I kdyby to souviselo s čímkoliv, s dnešní realitou už to nemá nic společného. Je to prostě jen historický artefakt. Kdyby se takhle idiotsky, jak to udělal autor článku, mělo hodnotit všechno, co nám tady zůstalo po minulých generacích, tak tady nezůstane doslova kámen na kameni.