20.4.2024 | Svátek má Marcela


PRAHA: Sukulent pod stromeček

16.11.2006

Trojská botanická zahrada má v nabídce křeslo pro tchýni

A tuhle znáte? Ona: Miláčku, co dáme mojí mamince k Vánocům? Vloni jsme jí koupili křeslo. Co by se k tomu hodilo? ON: Co tak elektrický proud?

křeslo pro tchýni ... Dobrou službu (ovšem ne tak drastickou) by možná splnil i Echinocactus grusonii - vždyťjeho přezdívka „křeslo pro tchýni“ dává tušit nepříjemné posezení. Před dobytím Mexika Španěly patřil dokonce jeho nejbližší příbuzný kaktus Echinocactus ingens k posvátným aztéckým rostlinám. Indiánští kněží na něm prý dokonce jako na obětním stolci prováděli nesčetné lidské oběti bohu války Huitzilopochtlimu. Echinocactus grusonii, nazývaný též "zlatý sudový kaktus - Golden Barrel Cactus" se dodnes používá k léčebným účelům.

Jde o rostlinu kulovitého až sudovitého tvaru, velkých rozměrů (až 3 m výšky) s jednoduchými přímými žebry, silnými trny a široce nálevkovitými žlutými až fialově červenými květy. Semena má velká a samovolně se uvolňující z rozpadavých měkkých plodů.

Echinocactus grusonii je jeden z nejčastěji pěstovaných kaktusů na světě.

Jeho původní domovinou je mexická poušť, přesněji kaňon řeky Moctezuma, kde byl kaktus mezi mexickými státy Querétaro a Higaldo v roce 1889 objeven a „rozvezen po světě“. Ovšem v roce 1995 došlo k přehrazení řeky v soutěsce a údolí proti proudu bylo trvale zaplaveno. Tím byla vymazána většina přírodních stanovišť rostliny. Navíc v současné době pokračuje její ilegální sběr. Díky všem skutečnostem v původních lokalitách přežívá jen velmi málo jedinců...

Ale zpět k dárečku: „Křeslo pro tchýni“ je k vidění i ke koupi v rámci Výstavy sukulentů, která právě probíhá v tropickém skleníku Fata Morgana Botanické zahrady hl. města Prahy a potrvá až do 3. prosince, denně mimo pondělí od 9 do 16 hodin.

V rámci Výstavy sukulentů probíhá ve štole skleníku fotografická výstava, na které Botanická zahrada - Fata Morgana 1jsou zachyceny „úlovky“ z botanických expedic po tropech a subtropech. Tu doplňuje výstava nejúspěšnějších snímků amatérské soutěže O Nejbizarnější sukulent ve vstupní hale Fata Morgany. Po celou dobu akce je pro zájemce o pěstování připraven prodej rostlin i poradenská služba u prodejců. Ceny jednotlivých rostlin jsou navíc velmi přijatelné, u kaktusů začínají na 18,- Kč a končí u 800,- Kč – a to je právě za Echinocactus gruson (za křeslo pakatel). Vánoce se blíží, a tchýně přece nemusí dostat zase jen bačkory!

Botanická zahrada hl. města Prahy je v listopadu otevřena od 9 do 16 hodin, skleník Fata Morgana zůstává v pondělí z důvodu pravidelné údržby uzavřen. Vstupné činí 90,- Kč pro dospělé, 45,- Kč pro děti 6-15 let + studenty + seniory, zdarma pro osoby s průkazem ZTP a děti do 6 let.

Další informace o akcích v trojské zahradě naleznete na www.botanicka.cz