16.4.2024 | Svátek má Irena


Diskuse k článku

LITERATURA: Zapomenutý Karel Ptáčník

Ten, kdo v Česku maturoval v roce 1970, si možná na ten okamžik vzpomene, protože to tehdy do škol přišlo „shora“. Náš profesor vyučující český jazyk a literaturu vstoupil do třídy a aniž by cokoli řekl, popsal tabuli jmény spisovatelů.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Výpis zvoleného vlákna.
Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
I. Semrád 12.7.2019 23:20

Karel Ptáčník

...je dobrý český spisovatel, připomenutí si jistě zaslouží. Bohužel, ne takové připomenutí, které je ve své druhé části jaksi nesmyslně aktivisticky protiněmecké, antiptáčníkovské, přesně TAKHLE (jako A.Uhlíř) Ptáčník nepsal. Naštěstí velmi kvalitní vzpomínky a informace o KP lze najít zde:

https://plus.rozhlas.cz/karel-ptacnik-spisovatel-ktery-stal-stranou-a-hledal-cestu-6512294

Kdyby si to autor tohohle článku přečetl a hlavně poslechl (alespoň část asi 20s po 40s a něco přes dvě minuty po 3m:48s (popis toho, jak Češi likvidují skupinu Němců, proto, že to jsou Němci), snad by ho ani nenapsal. Mám pochybnosti, zda vůbec četl Město na hranici, jehož tématem je doba bezprostředně po osvobození Bruntálu v roce 1945 a 46, nikoli třeba bombardování Rotterdamu či bitva u Stalingradu, nebo třicetiletá válka. Místo toho autor píše o německých spolcích v Bruntále před válkou či o tom jak zblblé Sudeťačky vítaly Göringa. Bohužel lidí, kteří se nechali "shora" zblbnout, bylo a je vždycky dost.

Kdysi, v sedmdesátých letech, jsem četl celou trilogii (Město na hranici, Noc odchází ráno a Šestapadesátý), z nichž ta první kniha je asi nejlepší (škoda, že už je vyřazena z knihoven, asi ji vyřadili už za normalizace), třeba se pro ni/ně najde nakladatel, čtenáři by se našli jistě, asi víc, než u některých jiných knih. Pamatuji si ještě na klasiku Ročník jedenadvacet (v knihovně Praha dostupné), která taky není apriori antiněmecká (za připomenutí stojí i dobrý film který byl podle této knihy natočen v roce 1957. Naposledy vzpomínám na Chlapáka (1969) který je možná zajímavý vhledem do historie poválečného českého filmu, ale bohužel si z něj pamatuji jen to, že v něm je opravdová hojnost erotických scén, četl jsem to jako puberťák.

No, ale Karel Ptáčník si svou ulici v Bruntále zaslouží, podle mne. Důvody, proč ji nemá (podle předřečníka) mohou být však jiné, než si možná myslí autor. Připomínání minulosti nemají ti, jichž se týká, rádi. "Lidé zde ještě nezapomněli".