19.4.2024 | Svátek má Rostislav


INTERNET: Ojedinělý literárně-publicistický blog

17.8.2006

Na české literární scéně je jméno Radima Pavlíka zatím neznámé. Radim Pavlík (*1979) totiž není spisovatel. Je organizátor - a dobrý organizátor. Od prvního jarního měsíce vydává blog Subjektivník, jenž ovšem není z blogů ledasjakých. Pavlík, žijící v Olomouci, si přece usmyslil sezvat lidi, kteří mají rádi literaturu, a výsledkem je blog literárně-publicistický, Subjektivník. Jakub Šofar, který si projektu všímá v Salonu z 3. srpna 2006, jej nazval "fungujícím skupinovým blogem s redakční radou, editorkou, korektory a vydavatelem".

V redakční radě skupinového blogu je vidět notný kus práce za staroplzeneckým spisovatelem Ivo Fenclem (*1964), popředním prozaikem a esejistou západu Čech, který zde má i svoji vlastní rubriku. K Fenclovi se připojila Veronika Kolářová (*1982), aspirující na dráhu literátky a novinářky, a nejmladší členkou rady je studentka Vyšší odborné školy publicistiky v Praze Olga Pípalová (*1985).

Pavlík má jednu ne právě samozřejmou schopnost: dokáže si získat autory všech generací a dokáže přesvědčit ke spolupráci nejen benjamínky, ale také tvůrce, kteří na literární scéně už něco dokázali. V tom je obrovská vydavatelova přednost a základ dobrých perspektiv celého projektu.

V současné době uvádí Pavlík ve výčtu publikujících autorů čtrnáct jmen (vedle nich v Subjektivníku publikují přirozeně také členové redakční rady, editorka i korektor). Najdeme mezi nimi tak výrazné osobnosti, jakými jsou chotěbořský básník a výtečný organizátor literárně-společenského života Petr Musílek (*1945), internetovým čtenářům dobře známá básnířka Zora Šimůnková (*1965), profesionální ilustrátorka Lucie Lomová (*1864) či Hana Gerzanicová (*1928), překladatelka, autorka moudrých esejů, pokoušející se i o tvorbu básnickou.

Subjektivník působí dojmem velké vyrovnanosti. Není v něm místo pro bulvární senzaci, hádavost či agresivitu. Nabízí milé čtení, které dělá z pobytu na serveru příjemný zážitek.