16.4.2024 | Svátek má Irena


FEJETON: Příklad pana Štajnfesta

23.1.2014

Z místa A vyšel v 9 hodin jeden turista po cestě, která vede do B a měří 17 kilometrů. Onen turista chtěl jít průměrnou rychlostí 4,5 kilometrů za hodinu.

Bylo za šest minut půl desáté, když z místa B po téže cestě vyrazil směrem do A druhý turista průměrnou rychlostí 5 kilometrů za hodinu. Kdy a kde se zmínění turisté setkají?

To známe, pravil inženýr Štajnfest, výpočet je snadný. Kritické místo je na cestě z A do B vzdáleno od A 9 kilometrů. Turisté se setkají za dvě hodiny.

Ovšem - teď se musíme zamyslet! Jak to bylo dál? Nevíme, zda k setkání došlo za dne nebo v noci... V zadání chybí zkrátka zkratka SEČ. Někdo by řekl, že turistika se pěstuje ve dne. Ale ono nešlo o turistiku, šlo o setkání! Předpokládejme, že se M, jdoucí z A, a N, jdoucí z B, chtěli sejít v noci. Stálo jim to za to? Asi jo, když šli tak dlouho a tak rychle... M šel dvě hodiny pěkně svižně, N šel ještě rychleji 1,6 hodiny. Zkuste urazit 5 kiláků za hodinu - a chvílemi neklusat. Jinak řečeno: oba z nějakého důvodu onen večer pospíchali sobě v ústrety.

V jaké roční době? Pravděpodobně nesněžilo ani nelilo ani vichr nekácel stromy u cesty. Dobře, tak byla letní noc, příjemné vlaho, mírný vánek, stříbřitá luna nad lesy....

Z analýzy textu příkladu vyplývá, že M a N v době svého pochodování o sobě věděli. Měli s sebou provozuschopné mobily? Měli je zapnuté? Není známo. Po cestě se už pomocí telefonů nedohadovali, byli dost udýchaní a hlavně: chtěli se setkat. Jinak měli přece možnost emailovat, esemeskovat, skypovat a podobně. Co důležitého je donutilo setkat se za měsíčního svitu na devátém kilometru ve 23.00 SEČ? Chtěli se kvůli něčemu poprat? Souboj vyžaduje svědky, kočáry, lékaře, pouzdro s párem pistolí na sametové podložce a krabičkou ostrých nábojů. O tom všem v textu příkladu není zmínka.

Ne - šli na schůzku, protože se jedná o dluh... Jeden turista byl dlužník, ten druhý věřitel. Dneska podle NOZ by to mohlo být trochu jinak, ale to tady teď neplatí, protože příklad je ze Sbírky příkladů pro SOU a SOŠ vydané v roce 2007. Řekl bych, že věřitelem byl M. Nedočkav, vyšel z A dřív. Dlužník N vyšel z B později. Nechtělo se mu? Sháněl peníze na poslední chvíli? Potom pospíchal (5 je větší než 4,5 ), už aby se setkali a měl to za sebou... Vracel něco, o čem neměl nikdo jiný vědět než oni dva, M a N. Špinavé peníze? Ty neexistují, to už někdo přece dokazoval, že. Možná nějakou cennost do zástavy - rodinný briliantový šperk?... Zlaté hodinky po prababičce?... Kresbu od Modigliana, opatrně srolovanou do ochranného pouzdra?...

Počkat! Je tady něco důležitějšího... Ano, M a N se na devátém kilometru v jedenáct večer sešli. Ale kdy a jak se rozešli? Nebo potom šli někam spolu? Co když vůbec nešlo o dluhy, nýbrž o lásku? Gayové... No - a co? Ti jsou teď v módě, psát o nich nebo točit filmy nebo hrát divadelní kusy... To letí... A ještě: proč si musí ve školních příkladech chodit vstříc jenom muži? S jakým zájmem by se při hodině matematiky počítalo, kdyby se na cestách z A do B setkával pán s dámou? Nebo by se blížily k sobě dvě dámy... Nemohly by se v takových transparentních příkladech texty zadání v tomto smyslu poopravit?

Já vám povídám, ta svoboda projevu, to je něco... Můžete napsat nebo hlásat, co chcete - bingo! Nic se vám nestane, je to tutovka.

Tak se vykašlete na blbou náladu a vyjděte si taky z A do B, třeba tam potkáte příjemnou a veselou bytost. A bude to fajne...

© Petr Kersch, Děčín 2014

petrkersch@karneval.cz