16.4.2024 | Svátek má Irena


FEJETON: Moje španělská Ostrava

23.1.2008

Říká se, že Barcelona je sexy. Pro střed města to skutečně platí. Je plný mladé a dravé energie. Průmyslové čtvrti Barcelony si však v sexapealu nikterak nezadají s Kardašovou Řečicí nebo Hrochovým Týncem. Nás výzkum je v místě, které mi připomíná Ostravu. Snad kvůli industriálnímu okolí. Jezdím sem jednou týdne na konzultace s ředitelem a spolupracuju s jeho týmem složeným převážně z mladších děvčat - nadějných vědkyň. Tahle část výzkumu je testosteron-free zone. Většinou jsou tu Španělky, ale je tu i skupinka pěti Francouzek. Češi tu žádní nejsou. Dokonce jsem široko-daleko jediný Východoevropan.

Španělky mě vidí rády, protože spolupracujeme. Francouzky proto, že se s nimi domluvím jejich jazykem. Naše Španělky vedou s našima Francouzkama nevyhlášenou módní válku o nejelegantnější národ. Místo bílých plastů tu pobíhají v open space okostýmkované vědecké pracovnice ověšené bižuterií všeho druhu. Když přijdu na návštěvu, tak na mě přes celou místnost vesele mávají a některé přiběhnou, aby mě políbily na přivítanou. Španělky mě líbají 2x, Francouzky dokonce 3x.

Před nějakou dobou jsme spolu seděli u oběda. Španělky se chystaly do Prahy na kongres a zajímaly se o místní reálie. Říkal jsem si, že jim udělám malou jazykovou průpravu. Začal jsem u Čapkova slova „robot“, které se dostalo i do jejich jazyka. Moc je to nenadchlo. O robotech se v Praže bavit nebudou. Pak jsem se zeširoka rozhovořil o pivu - co je to Pilsner a kde má původ Budweiser. Španělky ale na pivo moc nejsou. Místní pivo Estrella podle mých přátel chutná jako horší Svijany. Stát se tady pivařem vyžaduje velké sebezapření. Nakonec jsem si vzpomněl, že máme další společně slovo - věrný čtenář nechť laskavě promine - tím slovem je „kurva“. Ve španělštině znamená „zatáčku“, což se jazykově natvrdlým Španělkám dobře pamatuje i po několika dnech. Vysvětlil jsem jim, že se dá použít i v pozdravu jako jeho přátelské zesílení: „Jak se kurva máš?“ Shodou okolností v oblasti, která vypadá jako čtvrť, kde máme výzkum - v Ostravě. Vzápětí mě napadlo, že bych mohl vymyslet ostravský pozdrav i pro moje Francouzky. Dost zásadní pozdrav!

V posledních dnech se těším na návštěvy v našem výzkumu. Představují vrchol mého pracovního týdne. Z jednoho konce výzkumného centra na mě vesele mávají Španělky a volají se španělským přízvukem: „Jak se kurva máš?“. Z druhé části se usmívají moje Francouzky a s roztomile francouzským přízvukem švitoří: „Baník pičo!“. Já jdu středem místnosti. Veselé jim kynu a odpovídám střídavě „Baník!„ nebo „Tož kurva dobře!“. Když jsem dost blízko, tak za „Baník!“ dostanu 3 pusinky. Moje zdejší Ostrava nemá k dokonalosti daleko! Španělky i Francouzky se shodly, že poté, co se naučily zdravit česky, tak mám evidentně lepší náladu. Jen zřejmě zažijí na příštím vědeckém kongrese v Praze drobné překvapení. Ale důležité je, že se v našem výzkumu teď cítím dobře. Kurva dobře!

Psáno pro www.pismak.cz