16.4.2024 | Svátek má Irena


BOTANICKÁ ZAHRADA: Exotičtí motýli do neděle!

1.5.2009

VÝSTAVA EXOTICKÝCH MOTÝLŮ: 4. duben – 3. květen 2009 (úterý až neděle 9 – 18 hodin), Botanická zahrada hl. města Prahy v Troji – skleník Fata Morgana.

Každoročně jedna z nejnavštěvovanějších akcí (cca 35 000 návštěvníků během 3 týdnů) v trojské botanické se chýlí ke konci! Ve skleníku Fata Morgana bylo celkem 2000 kukel tropických martináčů, otakárků a baboček, kteří čekali, kdy se z nich začnou líhnou barevní krasavci... Z anglického Stratfordu nad Avonou ovšem „přiletěli“ ještě další, ve dvou zásilkách po 1000 kuklách, aby líhnutí pokrylo celou výstavu a bylo se na co dívat.

Prvním motýlem, který se v Troji letos vylíhl, byla koncem března holka od babočky Hypolimnas bolina, která je doma od Srí Lanky na východ:

motýli 1

Ovšem ani ostatní z třicítky zastoupených druhů neotáleli, a tak každým dnem v tropické expozici motýli přibývali...

motýli 2

Asi nejefektněji vypadá Morpho peleides, jehož vrchní strany křídel zdobí nádherná modrá barva. Motýly přitahují kvasící banánové plody, kterými jsou po celou dobu výstavy živeni ze speciálních krmítek. Tento motýl vyzrává nad svými predátory (ve FM jsou jimi ale jen lidé a na ty jeho kouzla „nezabírají“) tím, že ze žlázy mezi předníma nohama vypouští nepříjemný zápach. Motýl je doma ve Střední a Jižní Americe.

motýli 3

Mezi klenoty letošní výstavy určitě patří Cethosia biblis, který je hojně rozšířen v pásmu ohraničeném severní Indií, Čínou, Malajsií a Filipínami. Stoupenci východního náboženství, zejména pak buddhismu si prý na spodní straně křídel tohoto motýla mohu předčítat z nejslavnější knihy světa – Bible. Pokud nevěříte, na rubu křídel najdete „jen“ oranžově červené zbarvení s bílými, černě lemovanými linkami, které tvoří krajkový vzor.

Měli byste vědět:

* V Jižní a Střední Americe, zejména pak na územích říše Aztéků a Inků jsou motýli odnepaměti zobrazováni v kalendářích, knihách, na obřadních předmětech, náboženských sloupech, nástěnných malbách, keramice, dřevořezbách, oděvech, špercích, na řadě míst světa se tančí motýlí tanec… Motýli zde symbolizují především tajemno spojené s proměnlivostí lidské duše a mysli. Jako symbol dokonalosti se poprvé na světě objevil Aztécký bůh – opeřený had Quetzacoatl v podobě motýla.

* Pokud prý ve snu uvidíte denního motýla, máte pozitivní vidění světa. Psýché v řečtině znamená motýl. Římané mytologickou Psýché popisovali jako útlou dívku s motýlímí křídly.

www.botanicka.cz

tisková mluvčí BZ