19.3.2024 | Svátek má Josef


MLSOTNÍK: KKK

8.3.2019

Bude to půl roku, co odešla. Půl roku, co jsem kmitala, abych dala tomu chaosu, co po ní zbyl, nějaký řád. Najednou zmizel vztek, úžas a zírání a dostavil se stesk… chybí mi… Někdy u vařicího pořadu na Primě beru do ruky mobil a pak mi dojde, že nemám číslo do hospůdky U Kance. Tak řičím u té bedny sama a za nás obě…

Měly jsme se vidět v listopadu 2018 a netušily jsme ani jedna, že už se neuvidíme. Objednanou husu jsem snědla s kamarády a krevety zapadly v mrazáku, aby vykoukly na světlo v době, kdy jsem fotila Cecilku, abyste věděli, jak se jí u mne žije.

Ty krevety jsem také chtěla vzít sebou. Daly bychom si je v pátek večer k bílému vínu a dlouhému povídání. A nemějte strach, dělají se samy, je to jednoduché a prudce jedlé. Koupíte je mražené třeba v některém řetězci, každopádně jsou vyčištěné bez střívek, bez hlaviček. Dávka je cca 800 g. Jsou z toho nádherné 3 plné porce nebo dobrůtka pro 6 lidí, když ke krevetám podstrčíte i na sucho opečené toasty. Že jste je nikdy nedělali? Není na nich co zkazit (jen je nesmíte dusit nebo přerestovat – byly by gumézní!) a odvážným štěstí přeje…

Nechte je rozmrazit dle návodu, nespěchejte. Vodu slijte a krevety opatrně osušte. Kdo si nevěříte, připravte si minutku nastavenou na 3 minuty. Pokrájejte na celý obsah sáčku 6-8 stroužků česneku na plátečky, 3 šalotky na drobno a jednu čerstvou pálivou chilli papričku červenou nebo dvě a druhou dejte žlutou. Potom nasekejte hrst koriandrové nati, kdo nemáte a nebo nemáte rád, tak plocholistou petržel. Dále potřebujete kousek másla, špetku bílého pepře a sůl... a dobrý olol (olivový olej). A kvalitní bílé víno. Já měla přívlastkový klaret.

Rozpalte pánev, rozpalte ji tak, že se z ní začíná kouřit, v tu chvíli tam chrstněte oliváč, tak nějak aby bez míchání pánví pokryl celé dno, a hned vsypte česnek, šalotku a chilli, natáhněte a spusťte minutku na 3 minuty! Jak to zpění, zatřeste pánví a vkládejte krevety, dávejte je tak, abyste pokryli dno pánve a krevety se nepřekrývaly.

Královské krevety - začíná tepelná úprava

Když položíte poslední, první je oranžová a minutka by měla zazvonit. V tu chvíli je začněte otáčet, zase od té první vložené a svižně, nejlépe to jde pinzetou na vaření nebo vidličkou, ale nepíchat do nich, jen obracet! Pokud si nevěříte, nastavte opět minutku!!!

Už jsou oranžové

Když dojdete k poslední, jemně osolte a poprašte bílým pepřem a zalejte trochou vína – jedním douškem, dostaňte to víno všude, a pak až zavoní, vhoďte kousky másla, zasypte zelenou natí a vypněte plamen nebo varnou desku…

Královské krevety - zalité vínem a s kouskem másla

V tu chvíli by měla zazvonit minutka podruhé. Připravte si horký talíř nebo termomísu, případně podávejte v pánvi. Toastovač za vás udělal toasty a někdo má raději neopečený bílý toastový chléb, který si máčí v dobrém sosu.

Dobrou chuť!

Ty ocásky, nožičky a krunýřky nevyhazujte, dávejte je do misky na stole. Později z nich hostitelka udělá chutný bisque (o něm někdy příště).

Oloupané ocásky, krunýřky a nožičky se budou hodit na bisque

Víno, kterým jste podlili krevety, dopijte… bude se perfektně hodit. A vzpomeňte si při tom na Karolínu, měla by radost.

Foto: Sharka.68.

Sharka.68 Neviditelný pes