9.12.2016 | Svátek má Vratislav






MLSOTNÍK: Jídla za kačku a vaření pro jednoho

17.10.2014

Doby, kdy jsem se živila pytlíčkovými polévkami za 2,50 z výprodeje a ztvrdlými rohlíky, už naštěstí pominuly. Ale čas na hrdinství ještě nenastal.

Při dnešním pracovním zápřahu mám dvě možnosti – chodit do hospod nebo fast-foodů (jen občas si dám třeba malou porci hranolků, ty mám ráda a doma si je opravdu neudělám) nebo si uvařit něco doma, co mi zbude na další dny a je to rozhodně zdravější, kvalitnější a levnější. A vím, co jím. Ale zase nechci jíst jedno jídlo týden. A pro jednoho samotného se špatně vaří.

Párek v rohlíku sice stojí 15,- kaček, ale stojí taky za prd.

Občas zajdu do svých oblíbených jídelen u prodejen masa, ale denně se to také nedá jíst a hlavně není čas a je tu i problém s parkováním, „odstrojit“ auto – sundat transparent, odpojit komunikátor... prostě zbytečná práce.

Jsem masožrout a bez masa to prostě nejde. Ale nechci jíst podřadné uzeniny a ani z nich cokoliv vařit. Také se nechci živit saláty s rohlíkem. Výjimku tvoří rajský salát, který kupuju občas v oblíbených lahůdkách a je vynikající. A také si nechci kupovat zmrazené pizzy a podobné produkty. Udělat si vejce se šunkou umím, ale tudy taky cesta nevede. Raději si koupím suroviny, které pak zpracuji na další variabilní jídla.

Hlavně se potřebuju najíst kdykoliv, třeba ráno, když dojedu hladová po nočních jízdách Prahou domů, někdy i notně vystresovaná a chci jít spát. A na dlouhé vaření fakt čas nemám.

Někdy jsem hladová hned po návratu domů, někdy ne a jím až po prospání, ale mám tu jistotu, že připravit si kvalitní jídlo není problém a je to otázka pár minut.

Takže využívám možností nákupu levného masa a použiju ho na mnoho způsobů i třeba v kombinacích s těmi pytlíčkovými polévkami, co se jen zalijí v hrnku horkou vodou.

A také vařím tak, aby z toho měli něco kožíškové. Je to trochu delší příprava, ale pak to stojí za to, protože min. týden mám co jíst a vím, že finální pokrm je připraven za chvíli a je to to, co mi chutná. A hlavně také nepotřebuju moc nádobí!

Kuřecí srdíčka, játra a žaludky, kuřecí krky

Koupím několik naběraček kuřecích srdíček, žaludků, jater a krků. Je to tak za stovku hromada masa.

Krky uvařím doměkka spolu s mrkví, celerem a petrželí, oberu a maso se zeleninou dám stranou. Kosti vyhodím, ale až jednou budu mít kuchyň, namelu je najemno plyšákům do jídla i s ostatním masíčkem.

Maso z krků rozdělím do pytlíčků á cca 100 g.

Zeleninu pokrájím na drobné kousky a naporcuju do sáčků taky tak po 100 g.

Srdíčka očistím – očištěné dám do hrnce s vývarem z krků a zeleniny, zbytky zbaští vyhladovělí kožíškové, stepující u kuchyňky. Z očí jim kouká ta podvyživenost a touha po kousku jídla, protože oni jsou tááááákovíííííííí chudíííííínciiiiiiii, mamiiiiiiii, dééééééééj, mamiiiii, my jsme hladovííííííí – vedle misky, plné masových kvalitních granulí a poté, co spucli každý jednu gourmetku. Zajímavé je, že tu vařenou zeleninu teda neeee.

Uvařená srdíčka pokrájím a rozdělím do pytlíčků.

Pak dojde na žaludky, to samé udělám s nimi – oberu, očistím a dám vařit do vývaru, pak rozdělím do pytlíčků.

Vznikne mi:

  • hromádka masa z obraných krků
  • hromádka vařených srdíček
  • hromádka vařených žaludků
  • vařená zelenina
  • čerstvá očištěná játra, nevařím, jen očistím a naporcuju
  • skvělý vývar

Základ mám, vývar rozdělím také do malých nádobek a vše zamrazím.

Dodatky, nutné k další přípravě jídel, např. čerstvé žampiony, rajče, papriku apod., dokoupím po kouscích po cestě v non-stopu u Vietnamců, nejlépe na rohu Bělehradské a Rumunské. Vše čerstvé, k dispozici okamžitě po celých 24 hodin.

1. den bezmasý

Šálkem vroucího vývaru zaliju v misce kuskus, do kterého dám 1 velký čerstvý žampion, pokrájený na tenoučké plátky. Vlastně se vývarem jen spaří a zůstane pěkně křupavý. Nechám kuskus nabobtnat, ochutím máslem, česnekem a bylinkami, mám své, sušené. Když mám, sypnu strouhaným sýrem.

2. den

V misce zaliju sýrovou smetanovou instantní polévku pouze polovinou vody, čímž vznikne omáčka, do té vložím rozmrazené kuřecí žaludky, prohřeju v mikrovlnce, dokořením, sypnu ještě navrch sýrem a dokousnu si toastovým chlebem.

3. den

Uvařím pytlík rýže, než se stihnu osprchovat, je vařená. Vyklepnu polovinu rýže do misky, přidám rozmrazená vařená srdíčka a zeleninu, trochu bylinek a promíchám. Přihřeju krátce v mikrovlnce, sypnu sýrem a je to moc dobré rizoto.

4. den – opět bezmasý

Zbyla mi rýže. Dám do misky, přihodím rozmrazenou zeleninku, velký žampion na tenké plátky a prohřeju, bohatě sypnu sýrem, když mám, přidám kousek papriky – dodá chuť, a když je tepelně opracovaná, alergii na ni nemám.

5. den

Opět uvařím pytlík rýže. Rozmrazená kuřecí jatýrka hodím na olej, osmahnu a přidám žampion na tenké plátky. Doplním polovinou rýže, opražím a zakápnu ústřicovou omáčkou nebo sweet-sour omáčkou. Můžu přidat i zbytek papriky ze včerejška. Když mám velký hlad, tak přidám důkladně rozšlehané vejce – přesně podle čínského receptu na smaženou rýži.

6. den

Opět zbyla rýže. Dám do misky rýži, přidám vařené masíčko z kuřecích krků, případně ještě zeleninu, promíchám a dodám trochu vývaru. Navrch vyklepnu vejce, překryju plátkem sýra a zapeču v mikrovlnce.

7. den

Uvařím těstoviny – používám maďarské tenoučké nudličky, které jsou hotové za pár minut. Na pánvičce rozpálím trochu másla, přidám lžíci protlaku a pár kapek vody, rozředím, nechám vypařit vodu, vhodím nudličky, opražím a obalím v kečupovo-máslové směsi, dodám kuřecí maso z krků a sypnu sýrem.

8. den

Mám volno a zbytky pytlíčků v mrazáku. Vyndám vše a rozhodnu se, co s tím. Většinou vznikne směs zbylého masa a zeleniny, tak vše dám na pánvičku, osmahnu s cibulkou na sádle, přidám hotové bramborové nočky (vařené jsou za pár minut) a pak jsou dvě možnosti – buď s rajskou omáčkou nebo se smetanovou. Podle toho, kolik toho je a na co mám chuť.

Teď jsem nedávno objevila zajímavý produkt od Vitany – obsahuje pytlíčky a směs na obalení kuřecích kousků.

Takže k tomu nákupu přidám kuřecí prsíčka, nakrájím na nudličky, podělím se s plyšáčky a obalím ty kousky ve směsi. Pak se obalené kousky masa vloží do pytlíčků a ty se smaží na suché pánvi. Uvnitř vznikne voňavá a šťavnatá pochoutka a pánev čistá, žádný smrad, jen se otevře sáček a může se podávat. Hotovo za nějakých 10 minut.

Když mi zbude vývar, tak ho vyklepnu do misky, dovnitř vložím celé vajíčko, bylinky, když zbude pytlíček s nějakým masíčkem, šup tam s ním a je vydatná polévka.

Mám čistý pidimrazáček a jdu na další nákup, kuřecí týden skončil, dáme si jiný.

Koupím kousek hovězího předního, kousek oháňky, srdce, plátek jater… o tom zase příště.

Koupím uzená žebírka… o tom příště.

Koupím vepřové ocásky, plátek jater a vepřový jazyk, srdíčko… o tom příště.

Karolína Neviditelný pes


Diskuse


Z. Jenny
8:33
18.10.2014

M. Crossette
1:32
18.10.2014

D. Ruščáková
21:52
17.10.2014

M. Crossette
18:16
17.10.2014

T. Zana
18:33
17.10.2014

Z. Lika
18:40
17.10.2014

T. Louk
19:02
17.10.2014

Z. Matylda
19:30
17.10.2014

Z. Dalmi
20:08
17.10.2014

Z. Nítkovská
20:17
17.10.2014

M. Beda
20:39
17.10.2014

Z. Yga
21:00
17.10.2014

D. Ruščáková
21:48
17.10.2014

Z. Vave
22:01
17.10.2014

Z. Jarka_F.
22:05
17.10.2014

Z. Kytka
22:10
17.10.2014

Z. Jenny
23:26
17.10.2014

Š. Matyášová
7:33
20.10.2014

Z. Dalmi
17:58
17.10.2014

Z. Lika
17:48
17.10.2014

P. Kaštan
14:20
17.10.2014

Z. Lika
17:41
17.10.2014

M. Beda
20:48
17.10.2014

Z. Lika
21:33
17.10.2014

D. Ruščáková
21:50
17.10.2014

D. Ruščáková
21:49
17.10.2014

Z. Yga
11:13
17.10.2014

Z. Matylda
10:34
17.10.2014

T. Zana
9:54
17.10.2014

Z. Lika
9:54
17.10.2014

Z. Vave
8:23
17.10.2014

M. Sedláková
7:49
17.10.2014

Z. Xerxová
6:59
17.10.2014

T. Zana
9:57
17.10.2014

Z. Xerxová
12:45
17.10.2014

T. Zana
14:47
17.10.2014

počet příspěvků: 40, poslední 20.10.2014 07:33









KONTAKT na Liku z redakce Zvířetníku je zde . více...
ARCHIV ZVÍŘETNÍKU od února 2010 do prosince 2013 najdete na stránkách Dagmar Ruščákové DeDeník
HLEDÁTE POMOC PRO NALEZENOU VEVERKU?
Vše potřebné zjistíte zde...
Víte, jak správně psát - a to nejen na Zvířetník? Podívejte se do Nápovědníku !