29.3.2024 | Svátek má Taťána


GLOSA: Hospoda vzor 2015

8.6.2015

Jak normy a sterilita převálcovaly sociální síť

Kultura hospod, restaurací či kaváren bývala chráněná. Nepodléhala globální (evropské) normě, ale vyvíjela se v každé společnosti jinak. A paradoxní je, že normativní přístup přinesla až éra globalizace. I v každém českém městě najdete globalizované podniky a kuchyně – čínské, indické, arabské, turecké, mexické… Ale koncentrují se v nákupních střediscích, která jim dávají jednotný, normativní, ba uniformní ráz. Můžete si vybrat mezi vietnamskými jarními závitky, arabskou šavarmou či mexickým buritos, ale sedíte na stejně uniformních židličkách, ve stejně hygienickém prostředí a vše má stejně sterilní ráz. To je jádro vývoje, který se odehrává za kulisou boje proti špíně, kouření i rizikovým složkám stravy („éčkům“).

Kdo si u nás zvykl, že hospoda funguje jako sociální síť, má smůlu. Ne že by takové nebyly, ale musí se stále obtížněji hledat. Mizí národní a společenská specifika odrážející tu či onu sociální realitu. Česká hospoda přinesla průnik všech společenských vrstev u piva. Americká hospodská kultura dala světu bar. Francouzská zase kulaté kavárenské stolky, kde nikdo nemůže sedět v čele, ale všichni klábosí jako rovný s rovným. Německá přinesla dlouhé stoly, kde někdo naopak musí sedět v čele coby vůdce. A Rusko ukázalo, jak vypadá svět bez hospodské kultury – svět, kde se lidé gesty domlouvají na lahvi vodky.

To vše teď u nás i ve světě válcuje normativní, hygienická a sterilní kultura stolování. Jejím znakem už není sociální síť (ta běží jen na počítačích navzájem izolovaných hostů). Jsou jím výrazy jako fastfood, standardizovaná úroveň služeb, samoobslužný ráz, nevtíravá hudba a nekuřácký provoz. Je to moderní, progresivní, globalizované, multikulturní, hygienické, a navíc výdělečné. No nekupte to a nechoďte tam.

Problém je v tom, že kdo si s nostalgií vzpomene na hospody, restaurace či kavárny fungující jako sociální sítě lidských vztahů, dostane to hned sežrat: To chceš špinavé, zaplivané, zakouřené a nefungující pajzly? Ne, ale nechce ani sterilní globalizované produkty veřejného stravování podle sofistikovaných norem. A má stále méně na výběr.

LN, 4.3.2015