19.3.2024 | Svátek má Josef


MLSOTNÍK: Ještě jednou jáhly

15. května 2015
Po přečtení jáhlového Mlsotníku od Zany a zjištění anglického názvu jsem se o nákup „millet“ začala zajímat. Objela jsem všechny zdejší obchody, ale... více

MLSOTNÍK: Malý mlsotníček pro líné a ještě línější mlsaly

10. dubna 2015
Jednoduché lívance a sýrové palačinky se špenátem. více

MLSOTNÍK: Jarní

27. března 2015
Je jaro a já mám chuť na něco lehkého, dobrého, trochu zeleného... více

MLSOTNÍK: Chlebová polévka

13. března 2015
Když jsem tuhle četla Zbytková jídla na Zvířetníku, měla jsem už asi druhou neděli chuť na chlebovou polívku.... více

MLSOTNÍK: Zbytkovník

27. února 2015
Znáte to, navaříte víc, než dokážete během oběda zbaštit, a na večeři si zpovykaná rodina už radši namaže chleba, než by si ohřívala zbytky od oběda.... více

MLSOTNÍK: Piklení aneb pokusy o pickles

14. února 2015
Pro příznivce mléčného kvašení a jiné dobrodružné povahy více

MLSOTNÍK: O jáhlách

23. ledna 2015
Za hlasitého cvakání francouzských holí jsem se plížila naším supermarketem, když tu náhle vidím jáhly. V tu ránu... více

ROZHLEDNÍK: Bramborový škrob

22. ledna 2015
To jsem se zase jednou rozhodla udělat k večeři bramboráky... více

MLSOTNÍK: Chvála selské omelety

16. ledna 2015
Selská omeleta je jídlo mého dětství. Ze zbylých brambor, vajec a něčeho. Mívali jsme ji k večeři často a mívali jsme ji rádi. více

MLSOTNÍK: Novoroční ovocný salát

2. ledna 2015
Novoroční ovocný salát je příjemné osvěžení po všech těch chlebíčcích, čipsech a splácaném alkoholu na konci roku. Ale je fajn i pro ty... více

MLSOTNÍK: Specialita ze zbylých nevykostěných rybích řízků

22. prosince 2014 23:59
Zcela mimořádně dnes vychází i Mlsotník, protože přišel na poslední chvíli a nesnese odkladu. Kdo by taky někdy po Novém roce sháněl čudly a grundle... více

MLSOTNÍK: Luteránská nebo katolická?

19. prosince 2014
Kdo? No přeci zelňačka, zelnice, kapustnice, couralka,couračka... více

MLSOTNÍK: Kefírové bochánky (bez hnětení)

28. listopadu 2014
Víc než deset let si doma dělám kefír. Pila jsem ho buď samotný, nebo... více

MLSOTNÍK: Pro zdravé kostlivce

21. listopadu 2014
Trochu netradiční recept pro polámané mravenečky. více

MLSOTNÍK: Bez vajec

14. listopadu 2014
Přišlo na naši rodinu nadělení v podobě bezvaječné (a bezlaktózové) diety pro synka... více

MLSOTNÍK: Polévka z dýně hokaido

7. listopadu 2014
Tato polévka je taková lehce pikantní a překvapivě úžasná! více

MLSOTNÍK: Pro milovníky celeru

24. října 2014
Pochutiny a přílohy více

MLSOTNÍK: Jídla za kačku a vaření pro jednoho

17. října 2014
Doby, kdy jsem se živila pytlíčkovými polévkami za 2,50 z výprodeje a ztvrdlými rohlíky, už naštěstí pominuly. Ale čas na hrdinství ještě nenastal. více

MLSOTNÍK: Když nás honí mlsná

3. října 2014
Protože mám strašnou chuť na něco dobrého a bohužel přesně na to, co nesmím… to tak bývá, že… více

MLSOTNÍK: Moje letní vaření

12. září 2014
Tuším, že tímhle mlsotníkem potěším některé z vás, zatímco jiní (jiné) si poťukají na čelo. Ale mne vážně v létě nebaví vařit a ani nemám na teplé... více

MLSOTNÍK: Recept na ořechový dort

5. září 2014
Poněkud netradiční, poněvadž je od Jarky F. více

MLSOTNÍK: Přílohy trochu jinak

22. srpna 2014
Kořenová i jiná zelenina jako příloha nebo samostatné jídlo více

MLSOTNÍK: Recepty na saláty

15. srpna 2014
Léto je snad nejlepší čas na saláty, já je dělám k lehkému obědu za letních weekendů nebo jako přílohy k barbeque, tak tady je několik receptů. více

MLSOTNÍK: Tématicky věnovaný CH3-CH2-OH

8. srpna 2014
Dnes dává Jarka F. k dobru dva recepty, získané před čtvrt stoletím. více

MLSOTNÍK: Máme rajčata – a co s nimi?

1. srpna 2014
Dnes máme vskutku nabito recepty, chutěmi a možnostmi – prostě bomba! Rajčata, třeste se! více

MLSOTNÍK: Nadýchaná bábovka na pekáč (s drobenkou)

25. července 2014
Mouka, cukr, máslo, vejce a mléko. Pět nejběžnějších surovin pro pečení moučníků. Přesto když jeden peče to samé, není to to samé. více

MLSOTNÍK: Daňčí se připravuje podobně jako srnčí

18. července 2014
Tak jsem se jednou stavila u dcery své kamarádky, která bydlí nedaleko mého letního působiště, šla jsem si tam pro nabroušenou sekyru. více

MLSOTNÍK: Rybízové hody

11. července 2014
Rybízová sezóna vrcholí, takže s chutí na tyhle červené, černé i bílé bobule! více

MLSOTNÍK: Máme buřta – a co s ním?

4. července 2014
Začaly prázdniny, čas vlahých večerů a ohníčků, kolem kterých rádi posedáváme, povídáme a nejradši něco opékáme. Třeba buřty. více

MLSOTNÍK: Využití bezinek a jejich společenský význam

27. června 2014
aneb Případ křepčícího kovotepce více

MLSOTNÍK: Biscuits – americké bochánky bez vajec

20. června 2014
Slovo biscuit je jedno z kulinárních slov, které má v každé zemi jiný význam. více

MLSOTNÍK: Coleslaw (americký salát ze zelí)

30. května 2014
V dubnu Matylda napsala do Mlsotníku dva dobré recepty na saláty ze zelí. U druhého (jak se sama zmínila) našla částečnou inspiraci v oblíbeném... více

MLSOTNÍK poněkud brutální

23. května 2014
Bylo, nebylo, ale jo, bylo. V 80. letech na jedné velké poště, v tehdá dělnické čtvrti. více

MLSOTNÍK: Zeeelííí!

4. dubna 2014
Mám ráda saláty ze syrového zelí. Jak ty, co dávají v restauracích (a nevadí mi ani s koprem, ani s křenem, jenže na ně nemám recept), tak ty, co... více

MLSOTNÍK: Zelená roláda

24. ledna 2014
To jsem tak bádala, co udělat na silvestrovský mejdan, a hledala jsem mlsotku, ne úplně obvyklou a přitom snadno se konzumující, nejlépe rukama. Moje... více

MLSOTNÍK: Zapečená treska po portugalsku (Portuguese cod bake)

28. prosince 2013
Během letošní návštěvy našich londýnských přátel pro nás Chris uvařila jídlo, které jsem dosud neznala - Portuguese cod bake. Moc nám s manželem... více