28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

TECHNIKA: FaceApp, dost vážná legrace

Grafická aplikace FaceApp vstoupila na scénu v roce 2017. Po dvou letech o ní všichni mluví, ve 154 zemích ze 155 je to nejstahovanější aplikace, a to jak pro platformu iOS, tak pro Android.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kraus 31.7.2019 21:12

Autor článku

to jistě ví a kdyby to rozepsal, nebyl by závěr tak úderný. Pokusme se tedy dokončit téma sami. Čtenář cestopisů nikoli jen nejstarších si pamatuje, že zobrazování lidské tváře bylo a je zakázáno ve více náboženstvích, tedy ve více vnímání jsoucna. Už ve starém Egyptě byly známy metody, jak hliněnou figurku svázat s duchem člověka a tak mu škodit. Šlo by mu tím i prospět, o tom se ale zprávy nezachovaly. Sochy faraonů byly jistě magicky chráněny. Pokračujme přes Afriku, Západní Indii, severoamerické Indiány, A.V.Friče, též v Tichomoří tuším Stevenson píše něco na tohle téma. A někteří z nás pamatují z vyprávění, jak ještě před válkou se mnozí starší lidé vší silou bránili nějakému focení. Zdá se, že důležitější než věrnost zobrazení je mentální postup, pochopitelně ale čím je obraz věrnější, tím snazší práce se zobrazeným. Spoutání a ovládnutí ducha pomocí imaginace. Jednoznačný je islám, zakazující jakákoli zpodobení lidské tváře a důsledně ničící všechna, která se octnou v jeho dosahu. Je to složitá a ne černobílá kapitola Pavědy. Zpitomělý Zápaďan jednadvacátého věku vše považuje za pověru a bojí se nejvýš nějakého grafického zneužití. Ambice osob v pozadí mohou ale sahat výš, než je v článku naznačeno. Pro veřejně známého autora by jistě nebylo vhodné upozorňovat na sebe v tomto směru.

M. Pivoda 31.7.2019 19:35

Žijeme v technologicky intenzivní době

Facebook is funding brain experiments to create a device that reads your mind. ... It’s an early example of a giant tech company being involved in getting hold of data directly from people’s minds. To some neuro-ethicists, that means we are going to need some rules, and fast, about how brain data is collected, stored, and used.

R. Langer 31.7.2019 20:01

Re: Žijeme v technologicky intenzivní době

Já nerozumět jazyk vašeho kmene! ;-)

M. Pivoda 31.7.2019 20:07

Ještě že tak

To je velmi dobře pro vás. Jinak by se po(s)rat strachy!

M. Prokop 31.7.2019 22:32

Re: Ještě že tak

Jako Pivoda.

K. Papik 31.7.2019 16:29

ja tomu nerozumim

muzete mi prosim vysvetlit, co konkretne riskuje clovek tim, ze posle fotku teto aplikaci? ja to porad nechapu. nase fotky jsou na internetu vsude, v cem je tedy horsi ze je poslu teto aplikaci? jak konkretne to muze zneuzit?

V. Novák 31.7.2019 17:16

Re: ja tomu nerozumim

Moje ne.

Zeptat byste se musel toho americkýho senilátora, ale dost bych se divil, kdyby z něj vypadlo cokoli kromě toho, že je to ruská firma - takže...

A. Pakosta 31.7.2019 17:46

Re: ja tomu nerozumim

Já to vidím asi takto: Vy dáte té aplikaci souhlas k tomu, aby si prošmejdila všechny fotky ve Vašem mobilu. Navíc jí pošlete své fotky obličeje, v dobrém rozlišení, a s přiřazenými osobními údaji. Ta data se pošlou na nějaký výkonný server, specializovaný na rozpoznávání obličejů, a oni si za 48 hodin načtou z těch dat co mohou, a zařadí si do databáze výsledky těch procesů - asi ne ty původní fotky, ty v souladu se smlouvou vymažou (možná). Ale budou mít vysoce pravděpodobnou Vaši podobu za rok, pět, deset, dvacet let, takže kdykoli v budoucnu Vás kdekoli v davu na veřejném prostranství budou moci identifikovat. Pokud Vám to přijde neškodné, budiž, neberu Vám to. Já zásadně svoje fotky nikde na internet nedávám.

K. Papik 31.7.2019 19:46

Takze vy se opravdu obavate toho, ze poslete fotku a za dvacet let vas kgb v davu podle ni identifikuje, protoze pred dvaceti lety algoritmus zpocital, jak budete vypadat. Jako vazne. Fakt si tohle myslite.

J. Lepka 31.7.2019 10:20

Jo, kdeže jsou časy, kdy telefon se používal k telefonování!

J. Jurax 31.7.2019 15:38

Ano.

Ale i ty nejmodernější, nejsofistikovanější a nejdražší mobilní telefony dosud telefonovat umí.

V. Novák 31.7.2019 17:20

Re:

Připomíná mi to Pračkovou tragédii od St. Lema. Tam musel být vydán zákon, že aby automatická pračka mohla výt považovába za pračku, misí umět vypraz aspoň kapesník. Jeden.

Pračky to považovaly za diskriminaci.

Počkejte až vás váš chytrý mobil nabonzuje, že ho nutíte telefonovat!

J. Jurax 31.7.2019 21:28

Ano. A že tím omezuju jeho práva, tedy toho mobilu, protože on chce nakupovat.

V. Novák 31.7.2019 10:17

Prostě další útok proti ruské firmě, protože je ruská.

Jako útoky na Kaspersky Labs. Jako útoky na Huawei, protože je čínská.

Klasickými tržními metodami už americké firmy nevítězí - tak nastal čas pro posunutí boje na vyšší level.

Pokračováním ekonomiky jinými prostřdky je politika a pokračováním politiky... (Byl to Clausewitz nebo Luddendorf?)

M. Šejna 31.7.2019 10:27

Re: Prostě další útok proti ruské firmě, protože je ruská.

včera se v TV objevila informace, že letošní zisky společnosti Huawei vzrostly oproti prvnímu pololetí 2018 o několik desítek miliard dolarů. Šéf Huawei si postěžoval, že by výsledky byly lepší nebýt "složité situace na mezinárdním trhu".

Já bych to definoval jinak: Vysledky jsou lepší hlavně díky složité situaci na mezinárodním trhu, protože lepší negativní reklamu si Huawei snad ani nemohl přát. Tak geniální negativní reklamu, a navíc zadarmo, dokáže vymyslet jen myšlenkový trust amerických a eurounijních tajných služeb.

M. Prokop 31.7.2019 15:02

Re: Prostě další útok proti ruské firmě, protože je ruská.

Nic vám přece nebrání dotyčné firmě všechna data poslat. :-P

M. Prokop 31.7.2019 15:12

Re: Prostě další útok proti ruské firmě, protože je ruská.

Trochu mi ten titulek připomněl cikány. Když je jim cokoli vyčítáno, začnou ječet o "dyzgrymynacy".

V. Novák 31.7.2019 17:15

Re: Prostě další útok proti ruské firmě, protože je ruská.

A už našli něco, co by dokládalo ta údajná podezření?

Našli, rádcové jejich, našli?

Našel NÚKIB?

Nebo jako obvykle jsou důkazy nezpochybnitelné, neb tajné?

A jo - ono je vlastně slovo důkaz sprosté...

M. Šejna 31.7.2019 9:44

když dva dělají totéž ...

když dva dělají totéž, není to totéž. A to platí i pro současnou kauzu ruského software.

Když Váš špehuje americký Facebook, Google, Instagram, je to o.k. Ale ruská aplikace to dělat nesmí.

:-D

J. Jurax 31.7.2019 15:36

To máte těžký.

Když se americký senátor patrně oprávněně obuje do aplikace z Ruska, setká se v naší polovině světa s ohlasem převážně kladným a mnozí o tom budou zasvěceně mudrovat, ač o problematice mohou vesměs vědět kulové; a bude jest samozřejmě odsoudit zhůvěřilé Rusy z nějaké špatnosti.

Když by se řekněme poslanec ruské dumy vyjádřil stejně a patrně stejně oprávněně o ksichtoknize či něčem takovém podobném americkém, tak pokud si toho vůbec někdo v naší půli světa všimne, nebude to moc komentovat, neboť si o ksichtoknize či něčem takovém podobném americkém nejspíš myslí totéž, zejména není-li Američan; nanejvýš může odsoudit drzost takového napadení a poukázat na stav lidských práv a demokracie Rusku. Ovšem v Rusku pochopitelně nadšeně odsoudí zhůvěřilé americké firmy asi tak jako my u nás tuhle ruskou ksichtovou aplikaci.

Prostě nechcete-li být špehováni, používejte mobil (ideálně hloupý mobil) výhradně k telefonování a posílání SMS; tam je míra špehování ještě únosná.

V. Loula 31.7.2019 9:31

Nic nového pod Sluncem

Před padesáti lety byl v Sokolově fotoatelier specializovaný na svatební fotografie. A za výkladem měl vystavenou řadu svatebních fotek, jak to bylo se souhlasem vystavovaných, že ty fotky smí dát do výlohy, to nevím, ale ty fotky tam prostě byly. A každý technicky zdatný fotograf si ty fotky mohl z výlohy vyfotit, a udělat z nich jiné fotky, kde zpřeházel svatebčany a tato falza použít třeba k vydírání. Jistě, bylo by to technicky náročné, nebylo počítačové zpracování obrazu, ale technicky zdatný fotograf by to dokázal. A nevzpomínám si, že by kvuli tomu bylo nějaké pozvižení.

Dneska je to jednodušší, udělat falza je snažší, okruh lidí, který je možné ovlivnit, je podstatně větší, ale princip je naprosto stejný. Stejně jako zlodějiny. Kradlo se dříve, krade se i dneska, ale elektronika umožnila, že zlodějiny jsou sofistikovanější, okrade se více lidí a lup je větší. Jinak nic nového pod Sluncem.

J. Lepka 31.7.2019 10:26

Re: Nic nového pod Sluncem

cit: "...ale technicky zdatný fotograf by to dokázal."

Nedokázal, pane Loulo ani kdyby se nejvíc snažil. Omezení způsobená charakterem stříbrného procesu prostě nedokáže zkopírovat již vytvořenou fotografii se 100% stejně malou zrnitostí, nehledě na nutnou následnou retuš. O takové vydírání se pokusili mnozí a jen zcela zanedbatelná množina z nich úspěšně a to ještě jen díky tomu, že postižený měl obvykle máslo na hlavě a nechtěl, aby se v něm někdo hrabal.

I. Širůček 31.7.2019 13:13

Re: Nic nového pod Sluncem

No, před padesáti lety asi nebyl nikdo v Sokolově tak bohatý, aby někoho jiného napadlo vynaložit kus mravenčí práce na to, aby ho vydíral. Víc bych v tom opravdu nehledal ...

J. Jurax 31.7.2019 15:47

No, možná byste se divil ... a bohatství je relativní pojem.

Chuďas tehdejší doby jezdil nanejvýš na motorce, bohatec pak tuzexovým Hillmanem Minx nebo Saabem 96 v té nejlevnější možné vyráběné variantě, neboť lepší a vybavenější neměl ani Tuzex. Papalášbohatec i Volhou GAZ 21.

M. Prokop 31.7.2019 15:04

Re: Nic nového pod Sluncem

Kradlo se, krade se, bude se krást. Je ale jen na vás, jak moc to chcete kradáčovi ulehčit.

Poslat svá data někam ulehčuje velmi.

P. Hlosta 31.7.2019 6:51

Klídek, kdo duši neuznáváte! ;-))

Krádež duší probíhá s rostoucím ateismem. Není duše tam, kde není víra v Boha. Svou duši popírá každý ateista. Materialisté s pomocí socialistické ideologie, posléze komunistické, popřeli svou duši, vyměnili ji za materialistickou hodnotu. Pro tyto fakta nemohl nikdo ukrást duše nevěřícím. Maximálně tak akorát onu pomíjející materiální hodnotu, kapitál, nemovitost, ceninu a podobně.

Tak proč ta hysterie, že fotografiemi se dá člověku krást něco? Vždyť je to přeci dobové, že jsou lidé odíráni o své materiální hodnoty a to prakticky v každém zboží, které si musí koupit, jak je přesvědčuje reklama. Fotografie jsou kupované zboží, jako každé jiné a kupující souhlasí se svým odíráním což je součástí doby.

Smiřte se s tím vy nevěřící, že stejně jako cokoliv vámi kupované, i hraní si s fotografií vás obere o mnohdy značnou částku těch vašich penízek, aniž byste dopředu souhlasili. Duši vám nevezmou, když tvrdíte, že žádnou nemáte, že nábožensky nevěříte. Vždyť vo co GO?! Přeci máte rádi ten systém, kde se nesmyslně konzumuje, kde jakákoliv volnočasová příležitost je ve znamení zábavy a jídla, požitků bez duše. No a to se přeci platí, to snad už víte. Nebo ještě vám to nedošlo?

;-))

R. Langer 31.7.2019 7:35

Re: Klídek, kdo duši neuznáváte! ;-))

Kecy v kleci. My pohani se vám a vašim falešným bohům zcela odtržených od reality můžeme leda tak smát. :-D

P. Hlosta 31.7.2019 7:47

Re: Klídek, kdo duši neuznáváte! ;-))

Pohan je cosi jiné, než ateista, případně materialista. Náboženský bezvěrec duši nemůže uznávat. Ale může uznávat jiné hodnoty, materiální hodnoty. O tom píšu! Klidně se ale smějte nábožensky věřícím. S tím nic nenaděláme. My si udržíme z většiny svou duši a vy přicházíte o své materiální hodnoty, protože o ty se musí přicházet, aby ateistická společnost mohla vůbec fungovat. ;-))

R. Langer 31.7.2019 8:37

Re: Klídek, kdo duši neuznáváte! ;-))

Co vy si myslíte o duši je nepodstatné, jsou to stejně jenom vaše utvělé bludy. A "ateisté" prakticky neexistují, každý něčemu věří, jenom křesťané tomu zcela chybně říkají "ateismus" a plácají nesmysly o "bezvěrcích", a ještě si u toho myslí, jak sežrali všechnu moudrost světa. :-P

V. Loula 31.7.2019 9:37

Re: Klídek, kdo duši neuznáváte! ;-))

Nechápu, proč by bezvěrec měl uznávat pouze materialistické hodnoty. Bezvěrec může uznávat i jiné hodnoty, které vy nazýváte duší, pouze bezvěrec je přesvědčen, že ta "duše" je projevem živé hmoty, konkrétně mozku, a že ta "duše" zaniká smrtí jedince. Bezvěrec klidně může vyznávat i hodnoty, které ve vašem pojetí jsou spojeny s duší, pouze bezvěrec k tomu nepotřebuje žádného prostředníka jako Bůh, církve a pod.