20.4.2024 | Svátek má Marcela


POTRAVINY: S éčky na schovávanou

30.11.2012

Výrobci potravin si oblíbili hru: lákají na jídlo bez chemie, pravdu přitom maskují titěrným písmem

Kuřecí pekáč s bylinkami a bez éček! Výrobce na obalu zdůrazňuje, že porcované kuře je bez chemie. Malým písmem pak v detailním popisu složení přiznává, že se bez ní neobejde. K výraznější chuti kuřecího pomáhá glutamát sodný a další přídatné látky. Za takové klamání spotřebitelů už Babišovu Vodňanskou drůbež pranýřuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce. V rejstříku nedostatků zveřejněných inspekcí ale není toto provinění časté. Možná proto, že jiní výrobci matou zákazníky fikaněji.

Závislí hned odmala

Kofola bez cukru, nová chuť se stévií. Marketing letošní novinky opřela nápojářská firma o velký hit, kterým je sladká stévie. Kdo chce věřit tomu, že limonáda s přírodní stévií je bez chemie, ať nečte zadní stranu obalu.

Dozvěděl by se, že "nová" kofola obsahuje také umělá sladidla acesulfam K a aspartam a k tomu chemický konzervant benzoansodný.

V tomto případě ovšem výrobce předpisy neporušuje. Netvrdí, že limonáda je bez éček, jenom chytře vyzdvihuje populární stévii a zdůrazňuje, že limonáda je bez cukru.

Nadměrná konzumace může vyvolat projímavé účinky, varuje tučným písmem na zadní straně jahodové žvýkačky určené pro děti firma Wrigley. To také musí, když žvýkačku Orbit for Kids napěchovává pěti druhy umělých sladidel. Jenže prodává hlavně přední strana obalu a na ní firma láká na "sugarfree" s namalovaným zdravým zoubkem.

Stále více výrobců si uvědomuje, že část spotřebitelů přemýšlí o tom, co jí a čím krmí své děti. Na tuto cílovou skupinu míří nápisy typu "bez konzervantů, bez umělých barviv, bez cukru". Mnozí konzumenti na to slyší, daná potravina přitom vůbec nemusí být zdravější, jak by se na první pohled mohlo zdát. Kontroverzní éčka někdy potravináři schovávají do zavádějících slovních popisů, místo aby uvedli zřetelný číselný kód. V takových kličkách se pak člověk ztrácí.

Značka bez dotací

Orientaci by přitom mohlo usnadnit logo CEFF (certified E-friendly food) udělované potravinám bez zbytečné chemie. Žádný z výše jmenovaných výrobků by ho ale při současné receptuře nezískal. Kde je logo CEFF, tam totiž nejsou žádné konzervanty, glutamát, umělá sladidla a umělá barviva.

Jenže potravin s tímto symbolem, za kterým nestojí žádné zájmové sdružení, nadnárodní firmy, a už vůbec ne stát s bezedným zdrojem veřejných peněz, je v obchodech poskrovnu. "Jsme jako matky Terezy. Za projektem jsme čtyři dobrovolnice, rozjížděly jsme ho ze svých peněz a žádnou z nás neživí," zdůrazňuje hlavní autorka nápadu Ivana Bednářová-Častvajová. Aktivitu chce udržet jako nezávislou, i proto se ani nesnaží získat nějaké dotace.

Logo CEFF nabízí potravinářům od loňska.

"Jde to pomalu, ale certifikovaných výrobků přibývá. Nyní je jich kolem stovky," hodnotí Bednářová-Častvajová roční snahu o to, odlišit kvalitní potraviny. Pomáhá v tom i řada externích odborníků.

"Lidé jsou zvyklí na potraviny hodně barevné, přeslazené a s výraznou chutí. Takové ale rozhodně nepatří do dětského jídelníčku. Jenže děti je podvědomě upřednostňují a masivní reklamy nadnárodních koncernů je v tom úspěšně podporují," říká odbornice na výživu z brněnské Masarykovy univerzity Iva Hrnčiříková. S následky špatného stravování je v každodenním kontaktu – vede kurzy snižování nadváhy u dětí a je také předsedkyní brněnské Ligy proti rakovině.

Hlavní problém nevidí v samotných éčkách, ale v množství, v jakém se často zbytečná éčka konzumují. Jsou výrobci, kteří je používají s rozumem v minimálním množství a citlivě balancují obsah chemie s požadavky na trvanlivost a bezpečnost výrobku. Nemají to však jednoduché, jejich potraviny bývají dražší, a lidé nakupují hlavně podle ceny, objemu a obalu. To se snaží CEFF změnit. Radí: nakupujte za stejné peníze méně, častěji, ale kvalitní potraviny. Mnoho potravin, které nakupují české domácnosti, beztak končí v popelnicích.

Dětská šunka – co to je?

"Děti by určitě neměly jíst potraviny ‚light‘ plné umělých sladidel nebo barevné sladkosti bohaté na azobarviva. Od azobarviv se ale naštěstí pomalu ustupuje," chválí Hrnčiříková.

Než aby potravináři na obalu povinně uváděli, že umělá barviva mohou přispívat k hyperaktivitě u dětí, raději je přestávají používat.

"V poměru ke své váze děti spořádají daleko víc jídla než dospělí a jejich vnitřní orgány se tedy musejí vyrovnat s relativně vyššími dávkami přídatných látek," připomíná Hrnčiříková, která vystudovala chemii potravin a je spoluautorkou knihy Éčka v potravinách. Dobře ví, že éčka často maskují laciné náhražky, používané hlavně při výrobě trvanlivých potravin s vysokým obsahem tuku, cukru, čistých škrobů a soli. Že látky zvýrazňující chuť umožňují minimalizovat množství přidávaného masa nebo zeleniny. Že červené barvivo promění tuk na libové maso a oranžové udělá z aromatizované sladké vody pomerančový nápoj.

Co je kupříkladu dětská šunka? Mnohdy je to jen trik výrobce, jak se odlišit a prodat normální šunku za víc peněz. "Žádný předpis složení dětské šunky neurčuje," upozorňuje Hrnčiříková. Rodičům radí, aby více přemýšleli o tom, čím své děti živí. Doporučuje vyvarovat se polotovarů a neřídit se při nákupech hlavně cenou a obalem. "Často je to těžké, když děti chtějí sbírat samolepky, protože je k tomu vede reklama velkých výrobců," chápe odbornice na zdravou výživu, která se zapojila do iniciativy CEFF.

Jenže i dospělí, kteří si myslí, že kupují pro děti to nejlepší, se často nechají zmást, pozoruje přímo v obchodu Jan Patrman, majitel samoobsluhy v Plavech u Tanvaldu. "Obal vypadá lákavě a lidé si myslí, že je to džus, přitom v krabici je obarvená voda s chemií," vyluštil z popisu složení takzvaného ovocného nápoje.

Éčka na seznamu

O značku CEFF, která garantuje nepřítomnost zbytečné chemie, se zajímají hlavně středně velcí výrobci. "Někteří mění složení potravin, aby vyhověli trendu zdravého životního stylu. Na jaře budeme mít dalších pět výrobců. Nyní upravují složení tak, aby splnili naše kritéria," doplňuje Bednářová-Častvajová. Za roční poplatek 4500 korun na jeden výrobek může logo získat potravinář, pokud nepoužívá zbytečnou chemii. Za ni se dá označit necelá třetina z více než tří set éček povolených v České republice. Nepřítomnost sporných přídatných látek v potravinách certifikovaných jako CEFF pravidelně testuje Státní zdravotní ústav při ministerstvu zdravotnictví.

"Nechceme lidi strašit a přikrmovat hysterii kolem éček. Naší snahou je podpořit nákup zdravých poctivých potravin bez zbytečné chemie. Chceme také ukázat, že nejsme odpadkovým košem Evropy a máme tady i spoustu velmi kvalitních potravin. Naším cílem je prosadit logo CEFF postupně ve všech zemích Evropské unie," vysvětluje iniciativu její duchovní matka.

Z průzkumu, který si projekt CEFF udělal kvůli četným dotazům svých fanoušků, bylo zjištěno, že kvalitní výrobky jsou i mezi zbožím, které obchodní řetězce prodávají pod vlastními privátními značkami. "S některými řetězci jednáme o spolupráci. První by se měl brzy zapojit do projektu. Ocení to hlavně spotřebitelé, kteří privátním značkám nevěří," říká šéfka projektu CEFF. Nabízí nezávislost, nestrannost a jasný přínos pro spotřebitele.

Jen ještě najít víc potravin bez chemie.

Kde nedat na první pohled • Orbit for Kids- jahodová žvýkačka pro děti obsahuje umělá sladidla sorbitol, mannitol, sukralosu a acesulfam K • Kofola bez cukru se stévií- limonáda obsahuje kromě populárního přírodního sladidla také syntetický aspartam a acesulfam K • Kuřecí pekáč s bylinkami - Vodňanská drůbež na obalu výrazně uvádí "bez éček", přitom malým písmem přiznává, že výrobek přídatné látky obsahuje • Jogobella light Extra - velké kousky ovoce v jogurtu od firmy Zott jsou umělá sladidla aspartam a acesulfam K • Caprio Multivitamin - na obalu je uvedeno bez konzervantů, ovocný nápoj ovšem obsahuje syntetická sladidla aspartam a cyklamáty. Výrobek, jehož zemí původu je Evropská unie, prodává v Česku firma Maspex Czech • Jupí ananas - ovocný nápoj s cyklamáty, aspartamem, acesulfamem K a konzervanty sorbátem draselným a benzoátem sodným vyrábí Kofola v Polsku • Yoplait Jahoda light extra - jogurt je bez přidaného cukru, zdůrazňuje na přední straně obalu výrobce, daní za to je obsah aspartamu • M&M lentilky- čokoládové bonbony od Mars Czech obsahují azobarvivo E 133 • Nowaco rychlý talíř - hluboce zmrazená ochucená zelenina obsahuje glutamát, který by v zelenině asi málokdo čekal

Průkopníci bez chemie Výrobci, kteří mohou své produkty označovat logem CEFF • Jaroměřická mlékárna (mléčné výrobky) • Italat (mléčné výrobky) • Framagro (vaječné polotovary) • Granette & Starorežná (likéry) • Zedníček (uzeniny) • Podorlická sodovkárna (přírodní mošty) • Polar (zmrazené a chlazené zboží) • Mixit (cereálie) • Makovec (maso a uzeniny) • Jaroslav Schneider a spol. – Pekárna Tanvald (pekárna) • Phoénix Division Group (čaje) • Altin JM Group (instantní polévky a těstoviny) • Bezgluten food (bezlepkové potraviny) • ISOline (potraviny pro sportovce a děti)

Týdeník EURO 47/2012, 19.11.2012