29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

ENERGETIKA: Americký plyn jako hrozba pro Putina

V posledních dnech se v americkém tisku mihla řada titulků, které se nestaly senzací, leč obsah článků slibuje velké problémy pro Kreml. Začátkem června Ukrajina obdržela prvních 80 tisíc tun americké ropy přes oděský ropný terminál.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Grigar 12.8.2019 16:41

Re: Podstatná je cena

.. nějak vám z toho vypadl "podružný detail". Do vrtů musí být vháněna chemická směs(frakovací kapalina) v objemu cca.8-16 milionů litrů na jeden vrt, zpět se odčerpá 15-80% objemu. V průběhu životnosti vrtu bývá frakování několikrát opakováno.

"Těžební společnosti většinou nezveřejňují plné chemické složení frakovacích kapalin a bagatelizují rizika spojená s chemikáliemi, které využívají v procesu těžby. Říkají, že se jedná o běžné chemikálie využívané v domácích čisticích prostředcích, kosmetice a potravinách, jejichž pozření nebo vdechnutí neohrožuje zdraví. Přístupná data však ukazují, že tyto kapaliny často obsahují chemikálie jako benzen, toluen, ethylbenzen a xyleny, které mají podle oficiálních pramenů karcinogenní, mutagenní, reprotoxické, neurotoxické a alergenní účinky."

zdroj: tzbinfo; Břidlicový plyn- těžba.

V. Novák 12.8.2019 17:44

Re: Podstatná je cena

To si ovšem představujete hodně špatně.

Vrt na těžbu břidličného plynu má mnohem menší výtěžnost než vrt do běžného ložiska, musí jich být více na plochu a musí se častěji obnovovat - tedy vrtat nové.

Tedy oproti klasické těžbě jsou náklady naopak vyšší.

Co se "loděk plujících po světových ořích zadarmo" týče, to snad nemyslíte vážně - že ne?

V. Novák 12.8.2019 17:49

Re: Podstatná je cena

Mimochodem - nikde jsem nenašel zmínku, že by frakování probíhalo v několika horizonztálních vrtech vycházejícívh z jednoho vertikálního. Nejsem odborník na vrty, takže se nebudu hádat, ale skoro bych řekl, že někde by o tom zmínka být měla. Pokud je to pravda...

P. Grigar 12.8.2019 19:37

Re: Podstatná je cena

Do vertikálního vrtu se vsune speciální zařízení, které ve vodorovné části v břidlici vytvoří pomocí malých náložek trhaviny sérii otvorů (puklin). Pak přijde na řadu zmíněné hydraulické štěpení(frakování), které tlakem vody trhliny rozšíří a rozvětví podél přirozených zlomů a slabších míst v hornině. Zrna písku ve vodě trhliny podepřou a zabrání jejich zavření po odčerpání vody.

J. Lukavsky 12.8.2019 7:07

„dohnat a předehnat“

„dohnat a předehnat“ nyní upraveno na: neztratit stopu! Rusové jsou pohádkáři a lžou si do kapsy. V čem všem už předehnali USA? Prostě ve všem! J.L. end

B. Baron 12.8.2019 2:51

Co se vzrušujete. Do roku 2050 má být vše v EU bezuhlíkové . Tak se bude topit elektrikou ze soláru a z větráků. Plyn nebude potřeba. Akorát nevím jak to budou dělat v noci a když nefouká vítr, ale on to Bursík a spol. nějak vyřeší.

P. Jášek 12.8.2019 4:00

Jako všichni Zelení, on se bude na TV klidně dívat při svíčce...

J. Lepka 12.8.2019 8:10

Re:

Pravda, vybavené lapačem toho prokletého CO2. A jak ho lidstvo vyvine? Stačí 2/3 většinová většina v parlamentě a už se přírodní zákony hroutí jak domeček z karet.

F. Navrátil 12.8.2019 9:43

Re:

Podle zelených není třeba se zabývat problémy s nedostatkem elektrické energie. V zásuvkách je jí stále dostatek.

J. Lepka 12.8.2019 19:51

Re:

A když přece jen dojde, máme ještě ebenové tyče a liščí ocasy.

P. Grigar 13.8.2019 9:35

Re:

.. dřevěnou ebenovou tyčí vás měli ve škole klepnout do lebky, aby se vám utvrdila vědomost, že liščím ocasem se tře tyč ebonitová - tvrzený kaučuk!!!!!!!!!!!