28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Trump má pravdu

Obvykle z válčení těžko může povstat něco konstruktivního. Tedy kromě technického pokroku. To je ostatně zajímavé – máloco posune techniku tak rychle dopředu jako válečný konflikt. Lidská vynalézavost je potvora.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Kraus 16.5.2019 10:41

Americký výzkum a vývoj.

Někdo znalý by to měl rozebrat do hloubky. Z různých náznaků i přímých zpráv mi připadá, že na americkém výzkumu a vývoji se dost podílejí Číňané, ale třeba i východoevropané, o židech nemluvě. Být čínským vůdcem, posílal bych mladé Číňany na studie a stáže do vybraných amerických zařízení. A protože co Číňan, to vlastenec, vše vyzkoumané by bylo obratem doma v Číně. Zcela jinak u rychle se odrodivších Čechů. Západ sice přestěhoval už skoro všechnu výrobu na východ, ale pouze tím si expansi špičkových technologií v Číně nelze vysvětlit.

L. Severa 16.5.2019 14:22

Re: Americký výzkum a vývoj.

Posílání mladých do světa se po válce vyplatilo Japoncům.

J. Měska 16.5.2019 9:40

Zjednodušení situace

Argumentace v článku je jednoduchá a logická. Ochrana duševního vlastnictví, redukce zásahů do ekonomiky je cíl hodný ekonomické války. Ale skutečnost je jako vždy složitější, do Číny jsme výrobní kapacity přesunuli ze Západu zcela svobodně v očekávání vyšších zisků. Zemědělství bez regulativních opatření nebude fungovat, buď se zvýší ceny zemědělských produktů v Evropě a pak bude třeba je chránit cly nebo budou nadále dotovány. Udžet zemědělství je nejen strategické ale zahrnuje i péči o krajinu a to je netržní cíl.

O. Uživatel 16.5.2019 9:54

Uživatel požádal o vymazání
V. Podracký 16.5.2019 10:44

Re: Zjednodušení situace

Je otázkou, zda trh opravdu vše vyřeší, já se domnívám (a to nejsem socialista) na základě reálných zkušeností, že dnes otevřený trh je utopie. To už naznačují Trumpovy ochranářské zásahy. Země mají rozdílnou cenu pracovní síly. Evropan a Američan nebude žít jako Číňan. Volný trh tedy skončí tím, že v Číně všechno vyrobí a USA nebude mít čím platit, bude se zadlužovat, Číňané skoupí americké podniky, půdu a lidi a všechno. To přece nelze dovolit. Potom dojde zase k ochranářství a dotacím atd. Pokud už se stát nebude moci vzepřít jako USA, potom skončí jako kolonie tedy jako ČR, bude závislá na dotacích a zmizí z mapy světa.

O. Uživatel 16.5.2019 10:53

Uživatel požádal o vymazání
O. Uživatel 16.5.2019 11:06

Uživatel požádal o vymazání
R. Gramblička 16.5.2019 10:06

Re: Zjednodušení situace

to jsou jenom dohady, že něco v tržní ekonomice fungovat nebude. Po revoluci se mnozí obávali, že redistribuce potravin musí zůstat v rukách státu, protože soukromníci by si pootevírali samé butiky, o prodej žrádla by nebyl zájem a my bychom hladověli. Z dnešního pohledu je to naprostý nesmysl. Pokud by potraviny vyráběli někde levněji, než bychom toho byli schopni my u nás, dávalo by smysl přenést své zdroje do jiných odvětví, kde bychom mohli být konkurenceschopní.

J. Vintr 16.5.2019 10:32

Re: Zjednodušení situace

Až do poloviny minulého století fungovala v euroamerickém prostoru prakticky výhradně tržní ekonomika. A dovedlo to Evropu a Ameriku k blahobytu. Který umožňuje dnešní socialistické experimenty, které zase dovedou Evropu a Ameriku (pokud Trump nebude mít následovníky) k chudobě.

M. Rohovský 16.5.2019 10:38

Re: Zjednodušení situace

Bingo! Socialistické experimenty mohou dočasně fungovat pouze pokud jsou podpořeny robustní ekonomickou základnou, vybudovanou tržní ekonomikou.

K. Janyška 16.5.2019 9:37

Ano, Trump se mi líbí také čím dále, tím více.

Jeho tlak na roli a funkci národních států je příkladný... Dzp.

P. Černoch 16.5.2019 8:23

Čína USA EU

Naprostá většina spotřebního zboží pro USA a EU je vyráběna v Číně.Bylo to rozhodnutí USA i EU.Potřebná infrastruktura pro výrobu v obou subjektech většinou zanikla zanikla.Duševní vlastnictví je vám k ničemu,pokud nemáte výrobní prostředky a zboží které vyrábí někdo jiný potřebujete.Navíc jsem nikde nečetl,že by Západ hnal Čínu k obchodnímu soudu za porušení duševního vlastnictví,kupříkladu za výrobu telefonů,nebo textilního zboží.

T. Pansky 16.5.2019 0:50

Dusevni vlastnictvi je pouze mala cast sporu, ktery ...

... je mnohem vetsi. Kdo se zasadil o vytvoreni sporu? Demokrate v cele Billem Clintonem! Prave Clinton podepsal obchodni smlouvu s Cinou. Byla to dobra smlouva? Pro americkou ekonomiku ne, ale pro velke korporace ano - ty si prisly na obrovske zisky pri levne pracovni sile v Cine. Pokud se nekdo podival na smlouvu s Cinou, Cina dovazi do USA s prirazkou asi 2-3%, Amerika vyvazi do Ciny s prirazkou 12-15%; USA ma s Cinou zapornou obchodni bilanci. A o to tu jde !!! Trump by uvital bezcelni obchod s Cinou - rovne podminky a tomu se Cina brani. Navic Cina umele manipuluje se svoji menou a tak vytvari nerovne podminky na trhu. ... Trump je prvni prezident, ktery je ochotny nazvat veci pravymi jmeny a uvest veci ja prijatelnou uroven.

T. Pansky 16.5.2019 0:57

Re: Dusevni vlastnictvi je pouze mala cast sporu, ktery ...

Proto take Trump ihned zrusil pripravovanou obchodni dohodu se staty Tichomori, ktera byla pripravovana a prosazovana Demokraty v cele s tehdejsi sefovou ministerstva zahranici USA, pani Clintonovou.