19.4.2024 | Svátek má Rostislav


EKONOMIKA: Sluneční tunel

16.11.2010

Navíc posvěcený zákonem. I naprostého laika musela zarazit výkupní cena elektrické energie vyrobené slunečními kolektory, když vešla ve známost. Že bude vyšší než při spalování uhlí nebo jádra, se jeví logické, výrazně šetří prostředí a ovzduší a těžko si představit čistší způsob. Stačí se podívat na měsíční krajinu v severozápadních Čechách a musíte mít pocit viny vůči tamním lidem a této přírodě, zdevastované v zájmu přebujelého těžkého průmyslu budovaného pro cizí zájmy. V našich podmínkách je sluneční svit o dost nižší než dál na jih, ale je to určitě výborný doplněk energetických kapacit, a to přesto, že musí být v záloze a pohotovosti výkon pro dobu horšího počasí.

Jenže když je výkupní cena stanovena na šestinásobek ceny jedné kilowathodiny vyrobené v konvenčních elektrárnách, s jistotou můžete tušit čertovinu. U nás snad máme talent, jak už v zárodku pokazit jinak dobrou věc, na to se tu najde vždycky dost iniciativních šibalů. Když se jeden kilowat v Temelíně vyrábí za cenu okolo dvou korun, v uhelných elektrárnách možná o něco málo dráž a z větrníků stojí asi 2,50 Kč, kdo mohl stanovit výkupní cenu ze slunečních elektráren na dvanáct korun? Taková kalkulace nikoho ze zodpovědných činitelů nevyděsila? A ještě se zárukou na mnoho let dopředu? Museli to být opravdu prohnaní lobbisté a naivní (nebo zainteresovaní?) zákonodárci! Nevím, že by se jinde ve světě a s lepšími přírodními podmínkami dostalo takové podpory jinak žádoucí sluneční energii jako u nás. Naši šíbři musí být holt vždycky o krok napřed.

Představte si, že za vámi přijde chovatel slepic s nabídkou a přesvědčuje vás, jak ty slepičky chová citlivě, ohleduplně, nejsou v klecích, ale ve volném výběhu, vajíčka mají žloutky žluťoučké a ne bílé, nesype jim granule, ale zrní, tak začnete o nabídce uvažovat. Budete-li mít zájem o taková výborná ekovejce, musíte samozřejmě počítat s vyšší cenou, řekněme když stojí v marketu okolo dvou až tří korun, nabídnete třeba korun pět. Jenže když po vás bude chtít tento chovatel korun dvanáct, pravděpodobně zavětříte a ucuknete. Ne tak někteří naši poslanci, ti nemají smysl pro úměrnost.

Ten zákon o podpoře energie ze slunce byl schvalován v květnu 2005 (č.180/2005) a v té době byla Sněmovna v režii ČSSD. A ejhle, pan Rath nyní pokrytecky nabádá členy současné vlády, aby ručili osobním majetkem za to, že stát nebude čelit žalobám na ochranu investic, tedy arbitrážím. Ten člověk musí mít opravdu odolný žaludek! Tedy kromě nebetyčného ega a také pohrdání veřejností, když si myslí, že ta si nic nepamatuje. Kdepak by přiznal díl zodpovědnosti své strany, přece drzé čelo a útočnost je způsob jednání jemu vlastní.

Kromě něj také protestovali sluneční podnikatelé, že jim hrozí bankroty v důsledku zdanění zisku. Nikomu bankrot nepřeju, vážím si každého, kdo má odvahu realizovat své nápady a podnikatelské záměry. Ovšem za předpokladu, že se to bude dít s určitou noblesou, při dodržování nejen zákona, ale i jakési podnikatelské etiky. Jestliže stavím své podnikání na tom, že někdo uvedl jiného v omyl, pak je to velmi neetické. Bohužel, v našich končinách jsme se ještě nenaučili pohrdat nepoctivými podnikavci, dost lidiček je naopak ještě obdivuje. Jako z jiného světa působí nabádání otce F.L. Věka: “Navážíš-li, Františku, libru hřebíků, přidej jeden!“

Nelze nic namítat proti kolektorům na střechách, těch se opatření vlády nedotýká a čím víc jich bude, tím líp. Když to ale postihne spekulanty ve velkém, kteří jsou ochotni zastavět těmi kolektory hektary orné půdy vykoupené za cizí kapitál, je to jenom dobře. I oni museli vědět, že kalkulují s lichvářskou výkupní cenou, tak nezkušení určitě nejsou. Jeden z nich úsměvně navrhoval, aby se chovaly ovečky, které budou spásat travičku pod těmi kolektory. Dobrý nápad, ať si to zkusí vzít do vlastní režie, spláče nad výdělkem. Pokud by ovšem na to zase nevyžadoval dotace od státu. (Ale on by je spíš vyžadoval.)

Opatření vlády přišla čtyři měsíce po volbách a zaplať Pán Bůh za ně. Kdyby volby dopadly jinak, ten zákonný tunel by nás stál majlant. I tak to ale bude drahý špás, co nám levice před pěti lety připravila.