17.4.2024 | Svátek má Rudolf


EKONOMIKA: Novinky o globalisaci

19.2.2008

Tedy ne zcela nové názory na globalisaci, ale první přiznání pochybností ze strany inspirátorů; že to snad není tak jednoduché, jak se zdálo. Píše o tom Jane Sasseen ve svém referátu "Economists Rethink Free Trade" v Business Weeku 11.2.2008, což bychom mohli přeložit jako že ekonomové přehodnocují volný obchod. V naší zemi žijícím stoupencům bezpřívlastkového kapitalismu bych ještě rád uvedl, pod jakým názvem je ten článek zařazen v obsahu, protože jim to udělá jistě ještě větší radont než mně. "Economics.experts are now questioning the free trade gospel (tučně J.T.) neboli Odborníci zpochybňují evangelium o volném obchodu.

Podle Jane Sasseen mnozí obyčejní Američani dlouho považovali volný obchod za ničitele dobře placených zaměstnání, Američtí ekonomové ovšem měli jiný názor. Podle nich byl volný obchod neztenčené dobro, síla, která nutí zem zbavit se neproduktivního průmyslu, zaměřit se na to, co umí nejlépe a vytvářet výše kvalifikovaná zaměstnání, lépe placená než ta, která byla ztracena. Podpora akademického establishmentu pak vedla presidenty, ať už republikánské nebo demokratické, aby šli touto cestou, poněvadž podle expertů byl volný obchod ten nejlepší prostředek ke zvyšování životní úrovně.

Ale něco vážného se děje v církvi volného obchodu (J. Sasseen), vznikají pochybnosti. Jistě nejde o nějaké úplné a dramatické odmítnutí, ale ekonomové zaznamenávají zneklidňující stagnaci výdělků velké části střední třídy. Mnozí z nich přehodnocují teď důsledky globalisace, protože se obávají, že některé z nich mohou být nebezpečnější, než se dosud myslelo. Roste obava, že na volném obchodu stále více vydělává malá skupina na vrcholu. Pro ty ostatní - až na 4% vysoce kvalifikovaných lidí - se růst příjmů téměř zastavil. Až 40 milionů amerických zaměstnancú ve službách (z celkových 140 milionů námezdních pracujících v USA) se může octnout v soutěži s lidmi v Indii a v jiných zemích s nízkými mzdami. Podle Paul A. Samuelsona možná už neplatí tradiční představy o komparativní výhodě, podle Gene Sperlinga. šéfa ekonomických poradců Hillary Clintonové, se může stát otázka, zda rozšiřující se globalisace a informační technologie posiluje nebo oslabuje střední třídu, kardinálním tématem naší doby (rozuměj v Americe - J.T.).

Celá věc už byla probírána v Americe v letech 1999 - 2000, ale nápor odpůrců (např. demonstrace v Seattlu) byl tehdy odražen. Jakési shrnutí tehdejší situace z hlediska dopisovatelů či redaktorů BW, dále shrnutí znamenitého článku J. Malého "Globalisace, hra pro vyvolené" (Ekonom 13.10.99) o postavení malých států a také mé názory si mohou najít zájemci v mém trochu delším článku "Vstanou noví bojovníci" (BL 25.4.2000) - najdete tam také větu "Globalisace favorisuje v současné podobě poměrně úzkou vrstvu finanční a průmyslové elity a vede fusemi k takové koncentraci podniků, že je nebezpečí, že na to doplatí tržní konkurenční systém.“ Podotýkám, že J. Malý je podle mého názoru pseudonym, ale nevím, čí.

14.2.2008