23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Naděje vkládaná do Číny

Demokratičtí kandidáti na prezidentský úřad se zatím v dosavadních debatách ekonomice spíše vyhýbají. Není divu. Těžko mohou něco kritizovat. Spokojenost Američanů jak s ekonomikou jako takovou, tak s šancemi na získání dobré práce, je podle Gallupova ústavu právě teď nejvyšší v tomto tisíciletí.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
P. Klečka 8.8.2019 22:10

Pan Kovanda je sice možná dobrý ekonom, ale občas si neodpustí manipulativní politické hodnocení. Prezident Trump plní především zadání mocenských elit v USA, které řídí a usměrňují jeho rozhodování. Na spuštění obchodní války s Čínou byla účelově vytvořena loutka, tvářící se jako neřízená střela, aby zlikvidovala mezinárodní dohody, které již přestaly vyhovovat mocenským elitám v USA.

V. Církva 8.8.2019 22:29

Re:

Spiklenecké teorie? Trump je mezi americkými prezidenty spíš ten který si dělá co chce. Samozřejmě že je ale i chytře manipulován. Někteří z těch co tahají za nitky jsou velmi vychytralí a používají různé prostředky. Nicméně i ti se občas přepočítají.

P. Klečka 8.8.2019 22:56

Pane Církva zasloužíte pochvalu za udržování klišé o americkém prezidentovi. Omlouvám se a již nebudu zpochybňovat pracně omílanou propagandu o tom, že americký prezident je nezávislý ve svém rozhodování.

B. Hamal 8.8.2019 20:40

Výsledek nejistý

Ve snaze udržet si nadvládu hegemona nad planetou Zemí, jejími zdroji a obyvatelstvem, USA neváhají používat nátlak, i brutální sílu. Toto však proti Číně evidentně fungovat nebude. Čína ukazuje, že je připravena na dlouhodobý zápas k zajištění svých legitimních cílů.

Napětí mezi nimi zvyšuje globální nestabilitu. Ekonomická válka s Čínou nejspíš povede k oslabení ůstřední role, kterou USA hrají v mezinárodním finančním systému.

J. Lepka 8.8.2019 10:04

Čína musí uživit cca 1,4 miliardy hladových krků.

Tak jsem zvědav, jak dlouho jim to nadšení vydrží, potenciální dodavatelé mají, řekl bych, starosti vyprodukovat potraviny na nakrmení vlastní populace a donekonečna zvyšovat hektarové výnosy na rýžových terasách taky nejde mávnutím kouzelné hůlky, to naznal i tak fundovaný mág, jakým byl Lysenko.

V. Novák 8.8.2019 8:55

A proč by Čína kupovala americké zboží, když může

nakoupit jinde?

Třeba od Rusů...

J. Lepka 8.8.2019 10:06

Re: A proč by Čína kupovala americké zboží, když může

A co ? Leda Sibiř. Jeden takový příklad už historie zná : Aljašku.

V. Novák 8.8.2019 12:53

Re: A proč by Čína kupovala americké zboží, když může

Co "A co?"?

Pokud jste se enigmanticky ptal, co může Čína nakoupit od Rusů, tak třeba obilí (Rusko je největší producent i exportér) a bude-li třeba, i tu soju. To ovšem budou muset Rusové přidat, protože pro tu zatím neměli odbyt a soustředili na obilí.

Pokud jste se enigmanticky ptal na něco jiného, pak bych prosil dotaz upřesnit.

J. Ptáček 8.8.2019 21:56

Re: A proč by Čína kupovala americké zboží, když může

Skvělý ruský prodej Aljašky(zlato, ropa, strategická poloha atd.). 1 hektar za necelých 5 centů!

M. Prokop 8.8.2019 17:34

Re: A proč by Čína kupovala americké zboží, když může

Nakoupit od Rusů a potom jim zapálit Sibiř. :-P

M. Valenta 8.8.2019 8:51

Je to mnohem jednodušší.

Čína zatím bojkotuje dovoz amerického zboží, které nepotřebuje, tedy sóju, buráky atd. Takže zatím žádní voliči, ale ekonomika.

K. Janyška 8.8.2019 8:49

Levičáci jsou lotři, to je známá věc. Myslí si, že lidský

řídí lidi, tedy oni, a tomu podřizují celé své zločinecké myšlení. Neštítí se ani podporovat zločineckou komunistickou Čínu stejně, jako Miloš Zeman... Dzp.

P. Jášek 8.8.2019 7:13

Socani

byli vždycky jedna parta, rudí, oranžoví, hnědí i černí!