24.4.2024 | Svátek má Jiří


EKONOMIKA: Má smysl investovat do americké ekonomiky?

15.11.2011

Index Dow Jones pro New York Stock Exchange, největší americkou bursu, je stále pod hodnotou, které dosáhl v r. 2007. Trh s nemovitostmi se nehýbe, nezaměstnanost je vysoká a konec hospodářského útlumu zatím v nedohlednu. Tok zahraničních investic do USA plyne dál.

To, že světové podnikání věří v dlouhodobou prosperitu amerického hospodářství, je opakem populárních úsudků o globalizačních trendech.
Podle těch jsou pro globální investory klíčovými ukazately co nejnižší platy, absence regulací stran ochrany prostředí a zaměstnanců a stupeň korupce/spolupráce ze strany místní vlády.

Kambodža je nepochybně "levnější" alternativou pro vybudování automobilky než Spojené státy. Nicméně Volkswagen, třetí největší autovýrobce na světě, otevírá závod za 1 miliardu USD ve městě Chattanooga, stát Tennessee; 2 000 míst pro americké zaměstnance a solidní injekce hospodářské aktivity pro region.
Japonská Toyota zase zaměstnává 2 000 lidí ve státě Mississipi a koncern Thyssen Krupp nedávno postavil výrobní komplex blíže města Calvert, stát Alabama, za 5 miliard USD.
Typickým cizím investorem v USA je dneska kanadský výrobce stavebnin, jihoafrická chemička, korejský výrobce automobilových součástek nebo norská naftová těžební společnost.

Zahraniční firmy (FDI - Foreign Direct Investment) zaměstnávají ve Spojených státech zhruba šest miliónů Američanů. Zajímavé je, že průměrný plat je u FDI firmy v USA o třetinu vyšší, než co si vydělá zaměstnanec firmy s americkým vlastníkem.
Dobrá zpráva pro kvalifikované Američany a známka o kvalitě podobných investic.

Američtí odpůrci globalizace argumentují, že obchoď s Čínou připravil Spojené státy od r. 2001 skoro o tři milióny pracovních míst. I kdyby to byla pravda, (podobné výpočty jsou spekulativní), zahraniční investice to víc než nahradí.
A nejenom investice z Evropy, Japonska nebo Koreje. Čína má pro zahraniční investice v tomto desetiletí vyhrazenou pěknou sumičku dvou triliónů USD. Pokud se bude čínské hospodářství a společnost dále liberalizovat (což může být, ale nemusí), větší část těch peněz skončí ve Spojených státech.

Pro zajímavost, Wall Street Journal nedávno napsal, že polovina čínských milionářů má zájem o americké občanství a možnost eventuálního přesunu svého podnikání a kapitálu do Států... Kdybych byl členem čínského politbyra, doporučil bych liberalizovat.

www.oamerice.com