28.3.2024 | Svátek má Soňa


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Hra o čtvrt bilionu korun

Už čtvrt bilionu korun! To je impozantní částka. Mnohým vyrazí dech, a jsou schopni pod dojmem z ní vyvozovat obstojné nesmysly. Řeč je o dividendách odtékajících každoročně z ČR.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
D. Mach 5.8.2019 19:47

Souhlas

Po nějaké době s paní Šichtařovou souhlasím. Je to asi tím, že se v příspěvku drží svého oboru. Sice je mi trochu divná ta konstrukce, jak se ve Šodovce potí a v centrále Volkswagenu se šťourají v nose, no ale budiž. Jo, vláda by měla hledat jiné zdroje než vymýšlet nové daně. Ale tato neschopná vláda prostě nic chytrého a logického nevymyslí.

D. Polanský 5.8.2019 17:00

No jo, ale ty kvantové počítače bychom

museli umět vyrobit, což neumíme a nebudeme nikdy umět, takže dřevo, kůrovec nás v tom podporuje. Dřevo vůbec není potřeba vyvážet, stačí dělat kupříkladu cenově dostupně chatky nebo chaty. Ale jak mi řekl majitel pily, i by to šlo, ale není kvalifikovaná pracovní síla. Takže Čína.

J. Jurax 5.8.2019 23:55

Ehm ... z čeho soudíte, že nebudeme nikdy umět vyrobit kvantové počítače?

M. Pivoda 5.8.2019 14:51

Důstojné téma pro vyčíslení od ředitelky Next Finance

Autorka článku napsala a dnes zde na Neviditelném psovi prezentovala text, proti kterému nemám žádné větší výhrady. Hlavní problém je pouze v tom, že o tomto tématu autorka píše dost pozdě - přičemž to téma a jeho možné řešení byly známy již poměrně dlouho.

Takže dnes by snad mohla po škole nárokovat svůj promarněný čas (ve školních lavicích své Alma Mater). Ekonomicky se tomu říká "náklady na příležitost" (anglicky opportunity cost).

Chybná strategie se určitě vždy projeví i ve finančních výkazech, ale zpravidla je pak už pozdě na dostatečnou korekci. Žijeme totiž v konkurenční tržní ekonomice.

M. Prokop 5.8.2019 15:42

Re: Důstojné téma pro vyčíslení od ředitelky Next Finance

To se zase mýlíte. Žijeme v sociálně-tržním hospodářství, tedy takovém polosocíku, někdy to vypadá, že i víc, než polo.

L. Novák 5.8.2019 17:40

Re: Důstojné téma pro vyčíslení od ředitelky Next Finance

Přesně. Pracuji v dceřiné "pobočce" známé nadnárodní firmy, a nestačím se divit, jak se neuvěřitelně plýtvá (levnou) pracovní silou, a jak neschopný je český management, který si neumí poradit s naprosto dementně nastavenými procesy ve výrobě. Řádově polovina pracovní doby všech pracovníků je promarněna odstraňováním chyb, které způsobila konstrukce a vývoj a naprosto neschopná technologie obsazená zcela nekompetentními lidmi. Asi nebude překvapením, že česká firma před privatizací nesla jméno Julia Fučíka... :-P

M. Pivoda 5.8.2019 10:19

Vraťte mi školné!

Autorka článku, ředitelka společnosti Next Finance s.r.o., připravuje svůj další blog pro Neviditelného psa na téma: "Vraťte mi školné!"

J. Lepka 5.8.2019 11:03

Re: Vraťte mi školné!

Je vidět, že vy jste studoval za státní.

M. Prokop 5.8.2019 11:46

Re: Vraťte mi školné!

Ekonomika to ale nebyla. :-P

R. Langer 5.8.2019 11:49

Re: Vraťte mi školné!

Ono u něho vůbec není poznat, co to vlastně bylo... ;-)

L. Novák 5.8.2019 17:45

Re: Vraťte mi školné!

Pivoda je klasický MaŠíBl. Futurolog... :-P

R. Langer 5.8.2019 11:48

Re: Vraťte mi školné!

Ten studoval zřejmě doslova za bolševické, podle jeho "vzdělání"... :-P

R. Brzák 5.8.2019 11:50

Re: Vraťte mi školné!

Výborný protiargument - takhle Vás učili vyvracet teze oponenta na na té Vaší škole? Anebo ten nadpis platí pro Vás?

J. Vintr 5.8.2019 9:56

Když se podíváte na jistou verzi vw Golf

která je téměř k nerozeznání od naší Škody Favorit, která se začala vyrábět ještě před "sametovou", tak je jasné, že prodej Škodovky Němcům byl dohodnut delší dobu předem.

M. Prokop 5.8.2019 11:45

Re: Když se podíváte na jistou verzi vw Golf

Jestli ono to nebude tím, že podobné technické zadání vede k podobným výsledkům.

A mezi Favoritem a Golfem byl dost velký rozdíl, i vizuální.

J. Vintr 5.8.2019 17:31

Re: Když se podíváte na jistou verzi vw Golf

Jezdil jsem v obou a opravdu to bylo skoro stejné. I vzhled interiéru. Jediný rozdíl byl v řazení zpátečky.

A. Nový 5.8.2019 13:41

Re: Když se podíváte na jistou verzi vw Golf

V 70 létech min. století byl zájem ze strany škodovky o spolupráci s automobilkou v Eisenachu (NDR). Východoměmecká strana to po dlouhých jednáních odmítla. Pak se tam mihla ještě jedna automobilka a to západoněmecká. Zhruba od poloviny 80 let začala Škodovka možnou sondovat spolupráci s automobilkou Volkswagen. Za Němce vedl jednání Carl Hahn. Po několikaletém jednání byla ruka v rukávě. Když to došlo ke schválení na ÚV KSČ, tak komouši vymysleli neuvěřitelnou podmínku a to, že se Volkswagen musí připojit ke Škodovce, takže to skončilo u ledu. Když začala v Československu privatizace, tak Carl Hahn začal jedna s Českou vládou, kterou vedl P.Pithart. Jak to skončilo je známo. Volkswagen koupil Škodovku na tři etapy. Celkem za ni zaplatil témě 12 miliard Kč v tehdejších cenách.

P. Götze 5.8.2019 9:50

RE

nemyslim si, ze odtok dividend ma ekonomicky zaklad v tom, ze se zde nedaji dobre proinvestovat. proste je matky potrebuji na reseni problemu doma, at uz ekonomickych, nebo politickych.

Z. Lapil 5.8.2019 16:41

Re: RE

Neboli majitel má pro peníze lepší užití jinde. V tom bych ho celkem chápal. Mně by taky vydilo, kdybych musel nakupovat ve městě, kde pracuju, a ne na vsi, kde žiju. Tedy -ů ne že by v zrovna v naší vsi bylo možné utratit peníze jinde, než v jediné hospodě :-). Ale fakt je, že elektřinu nám dělal jeden soused, vajíčka dodává jiný...

F. Svoboda 5.8.2019 9:43

Prodej našich podniků

zahraničním firmám byl snad nutný jen v případech, kdy zastaralé technologie měly být nahrazeny moderními. Darebáctvím však bylo přenechat zahraničním podnikatelům Českou spořitelnu, která vyvádí do ciziny cca 10 mld Kč ročně aniž v našem státě přibyly nějaké nové zázračné technologie !!!

V. Kotas 5.8.2019 10:52

Re: Prodej našich podniků

I ŠKODA/AZNP Ml. Boleslav mohla být privatizována s tím, že by státu zůstalo pár % ( 10 ). Každopádně voda neměla být privatizována nikdy ! A už by se s ní mělo začít se zestátněním, zpětným odkupem.

J. Lepka 5.8.2019 11:08

Re: Prodej našich podniků

Jasně a dopadlo by to jako s ŘSD a dálniční sítí, ty také zůstaly státu.

M. Prokop 5.8.2019 11:48

Re: Prodej našich podniků

Vodu ovšem prodávaly obce, respektive vámi i mnou zvolení obecní zastupitelé.

B. Lukáš 5.8.2019 17:57

Re: Prodej našich podniků

Pane Prokope, nepřekrucujte fakta. Původní státní vodárenské společnosti zásobovaly "za facku" obyvatelé obcí a měst vodou do jejich vodovodních řádů, které si v mnoha případech většina obci vybudovala v rámci akce "Z". V 2. pol.90. let obdržely obce od státu za své vodovodní sítě akcie, které najatí "handlíři" v zastoupení privatizátorů začali vykupovat s tím, že pokud obce prodej odmítnou, mohou být od zdrojů pitné vody odpojeny. Takový hazard si žádný starosta ani zvoleni zastupitelé nemohli dovolit a k prodeji akcií byli téměř donuceni. Největší podíl viny za privatizaci nerostných surovin a vod mají jednoznačně tehdejší představitelé státní správy a výkonné moci, mezi které mimo jiné patřili i V. Klaus a M. Zeman.

J. Lepka 5.8.2019 11:07

Re: Prodej našich podniků

Ale, pane Svobodo, řešení je tak prosté : přesvědčte všechny klienty ČS, aby účty zrušili a přešli k jiné bance (nejlépe ruské, že) a Erste Bank tady zabalí krám.

M. Prokop 5.8.2019 11:47

Re: Prodej našich podniků

Ty případy byly tak 99,9% všeho, co zde tehdy bylo, včetně Spořitelny.

A. Nový 5.8.2019 13:48

Re: Prodej našich podniků

Banky po očištění privatizovala Zemanova vláda. Dokud byli v socani v opozici, tak řvali, že banky neprivatizovat, neb je to národní či jaké stříbro.

M. Prokop 5.8.2019 15:43

Re: Prodej našich podniků

I kostelní socani, lidovci.

K. Janyška 5.8.2019 9:07

Odtéká, neboť musí. JInak by bylo nutno zavřít hranice a

zrušit EU. Jsem však zásadně pro... Dzp.

Z. Lapil 5.8.2019 16:37

Re: Odtéká, neboť musí. JInak by bylo nutno zavřít...

Rozumím dobře, že pro udržení kapitálu máte za správné zavřít hranice? Jestli ano, pak doporučuji nahlédnout do KLDR a do Hayekových děl.