19.4.2024 | Svátek má Rostislav


Diskuse k článku

EKONOMIKA: Hlavně nepanikařit

Průmysl stagnuje. Výroba zpomalila. Krize začíná. Utahování opasků. To je jen namátkou několik výsečí z titulků novin v posledních dnech. Z věrozvěstování faktu, že krize bude, se stal oblíbený mediální byznys.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
K. Janyška 17.5.2019 13:39

Ano, bude a budou.

Nemusely by však být. Viz Soukromé peníze od F.A.Hayeka... Dzp.

M. Šejna 17.5.2019 9:55

průmysl - energetika

autor správně poukazuje ná březnový výpadek energetiky a správně upozorňuje na jiné klimatické podmínky v březnu 2018 a 2019.

Z tohoto pohledu bude zajímavé porovnání května 2018 a 2019. Loňský květen byl nejteplejší v historii, zatímco letošní je velmi studený. Energetika tedy bude letos v květnu mít výrazný růst oproti loňsku.

Z uvedeného je vidět, jaké má klima vliv na HDP.

M. Šejna 17.5.2019 9:51

dobrý text

hlavním expertem na předpovídání krize je v Česku "ekonomická věštkyně" Šichtařová. Ta věští krizi už od roku 2015 a pořád tvrdí, že krize příjde nejpozději do 3 měsíců. Ty tři měsíce trvají už 4 roky. Naopak v roce 2008 o žádné krizi Šichtařová neměla ani potuchy.

Pamatuji si na podzim 2008. Tehdy nám odpadly skoro všechny zakázky už někdy v polovině září a já jsem tušil příchod velkého ekonomického průšvihu. V listopadu pak ve sněmovně vykřikovali Kalousek a Topolánek, že žádná krize nebude, a pokud socani tvrdí opak, dopouštějí se trestného činu šíření poplašné zprávy.

M. Prokop 17.5.2019 11:49

Re: dobrý text

To jste to dost zmatlal, jak je vaším zvykem.

Šichtařová ví, že recese časem přijde a Topolánek s Kalouskem vykřikovali, že bankovní krize u nás nebude (jinde byla) a měli pravdu. Že vy jste se zase neporadil? :-P

A. Hrbek 17.5.2019 8:00

Bohužel

podle klasického schématu jsou zaměstnanost a výše mezd spolu v dynamickém vztahu. Když je nedostatek pracovníků, rostou zákonitě mzdy a pomalu za tím i zaměstnanost. Když dosáhne velikost mezd kritické hodnoty, přestanou mít zaměstnavatelé o zaměstnance zájem a zaměstnanost začne nejprve stagnovat a pak klesat.

V současné době začíná zaměstnanost stagnovat okolo kritické hodnoty 60% a mzdy ještě dále rostou. První počátky potíží se, v souladu s prognózou již objevily, k podstatnému jejich zvýšení začne docházet v listopadu. To je jedna z vnitřních příčin. Druhou vnitřní příčinou je rostoucí odliv kapitálu do zahraničí.

Jednou z vnějších příčinou je evropská ekonomická situace. Evropa se již delší dobu nemůže vyhrabat z ekonomického zaostávání a současné nacionalisticko-politické hrátky a tlak na vyzbrojování k tomu jen přispívají.

Samozřejmě že nelze panikařit, ale každý by měl být připraven na to, že nastane okamžik, kdy již dobře bylo.

M. Prokop 17.5.2019 11:50

Re: Bohužel

Vyzbrojování obvykle ekonomice svědčí, není-li přehnané, což v EU hrozí prakticky jen v Řecku.

A. Hrbek 17.5.2019 15:11

Re: Bohužel

Vyzbrojování slouží ekonomice jen zdánlivě. Vytvořené hodnoty nejsou zpravidla využívány pro vytváření dalších hodnot a končí, v nejlepším případě, jako sekundární zdroj surovin.

Samozřejmě, že ze zbrojení má určitá část společnosti ekonomické výhody. Ale na úkor jiného a jiných.