28.3.2024 | Svátek má Soňa


EKONOMIKA: Držme se koruny IV.

5.10.2012

Dnes jsem si přečetl zprávu, že sociologický průzkum společnosti STEM ukázal, že Češi stále více a více věří České národní bance. Důvěra v ČNB má hodnotu 75 % a v posledních letech stále roste. Fakticky se tedy ČNB stala nejdůvěryhodnější českou ústavní institucí. A asi nejen českou, protože důvěra v EU, NATO, MMF a další nadnárodní instituce je u nás poměrně nízká. Češi zkrátka věří své ČNB a tím pádem také své vlastní měně - koruně. Ostatně není se příliš čemu divit. Když se dnes rozhlédneme po západním světě, tak vidíme téměř samé problémy. Ne že bychom je doma taky neměli, ale čím dál více lidí už chápe, že naše problémy jsou menší než ty, které má eurozóna nebo dokonce USA.

Když jsem v roce 2009 kandidoval do Evropského parlamentu, zvolil jsem si jako své hlavní osobní volební heslo slogan "Držme se koruny". Musím říci, že toto heslo bylo tehdy trnem v oku mnoha lidem a dávali mi to také velmi důrazně znát. Dnes mi s odstupem pouhých tří let dávají i tehdejší největší kritici za pravdu. Ano. držet se koruny a nepřijímat euro byla správná politika a bude tomu tak ještě hodně let.

Jak nedávno spočítali redaktoři týdeníku Ekonom, činil by podíl Česka na dosud schválených "záchranných plánech", které byly od roku 2009 v rámci EU spuštěny, cca 300 mld. Kč. Tuto částku bychom si bývali museli vypůjčit a deponovat ji v EU tak, aby se z ní mohlo pomáhat "krachujícím státům". Museli bychom to udělat v případě, že bychom už měli jako svou měnu euro. Tím, že jsme u nás euro nezavedli, jsme si tuto částku ušetřili. Jak prosté milý Watsone, řekl by asi Sherlock Holmes.

Tuto jednoduchou pravdu už chápe u nás doma skoro každý až na pár posledních eurohujerů z některých redakcí pražských deníků a týdeníků. Všichni je dobře známe. I oni ale v posledních týdnech a měsícíc spíše mlčí a euro už nevychvalují, jako kdysi. Čím to asi bude pánové??? Nestala se náhodou někde chyba?

Zajímavé je také to, že se téma přijetí eura u nás zcela vytratilo z politické debaty. Všimněte si, že mezi politiky přijetí eura dnes neobhajuje vůbec nikdo. Dokonce ani páni "evropani" z TOP 09 Schwarzenberg s Kalouskem o tom zcela mlčí. Přitom říkali, že oni jsou ta "proevropská pravice". Tak proč mlčí? Obdobně se můžeme také ptát po příčinách mlčení u pánů Sobotky a Mládka z ČSSD. Jejich strana má stále zavedení eura v programu a oba pánové se k tomu hlásí, ale na plakáty si to radši nedají. Proč asi? I voliči levice by si ale měli položit otázku, zda si přejí, aby Česko přijalo euro. Myslím, že i tito voliči si to v naprosté většině nepřejí.

Zkrátka, v Česku se nyní hádáme skoro o všechno, ale koruně věříme všichni. A to je dobře, protože koruna nás všechny spojuje do politického a ekonomického národa, který má svůj osud pevně v rukách. Takže držme se koruny i nadále.

Autor je historik a politik, poslanec Evropského parlamentu za ODS

Převzato z Fajmon.blog.idnes.cz se souhlasem autora