19.4.2024 | Svátek má Rostislav


EKONOMIKA: Česko není pustý ostrov

22.10.2013

Volme podle toho!

Celý svět si vydechl, když média přinesla zprávu o kompromisu mezi demokraty a republikány v USA. Je sice jasné, že se tato hra nervů bude v USA opakovat po pár měsících znovu, ale prozatím se situace uklidnila. Bez politické dohody hrozil nejen bankrot největší ekonomiky světa, ale také další kolo krize světového hospodářství.

Co nás však takové dramatické momenty učí? Dolar je sice americkým platidlem, ale jako rezervní měna má vliv na celosvětové hospodářství. Z toho vyplývá, že rukojmími amerických konzervativců nebyli jen američtí občané, ale také globální trhy. Ochromení politiky v USA má v dnešním propojeném světě bezprostřední vliv i na naše životy v Evropě. Jako Češi toho ve Washingtonu moc ovlivnit nemůžeme. Ale jako členové EU už ano. Tlak, který EU vyvíjela na zodpovědné jednání amerických politiků, nakonec přinesl ovoce.

Mnoho lidí může v globalizovaném světě vidět ohrožení, ale faktem je, že volný pohyb produktů a služeb významně přispívá k celosvětové prosperitě. Pro globální blahobyt a individuální rozvoj lidí je propojený svět rozhodně lepší než izolované národní ekonomiky.

ČR je země menší až střední velikosti v srdci Evropy, pro kterou je zahraniční obchod životně důležitý. Patříme mezi první tři desítky nejglobalizovanějších zemí na světě. Velikým výdobytkem našeho porevolučního snažení je plnohodnotné členství v EU s půlmiliardovým vnitřním trhem. Není to ale výdobytek, který nám je garantován navždy. Má se to s ním stejně jako s demokracií: za tu je potřeba se také brát neustále.

Je proto s podivem, jak malou roli hrají v české předvolební kampani otázky evropské a zahraniční politiky. Jestli se podaří Evropu více sjednotit a její jednotný vnitřní trh dále zdokonalit, bude mít přece zásadní význam pro naši prosperitu a stabilitu!

Česko musí v Evropě a ve světě mluvit hlasem, kterému ostatní rozumějí. Jedině konstruktivní přístup k dění za našimi humny naší zemi zajistí partnery pro vytváření koalic. Postupný sešup Česka na okraj hlavního dění v EU během vlády Nečase a Kalouska by měl být pro české voliče a voličky jasným varováním. Nikdo v Evropě se nedozvěděl, co Češi vlastně chtějí. Všichni ale často slýchali, co Češi nechtějí. Tak věru nevypadá promyšlená politika!

Je proto velký rozdíl, jestli si do sněmovny zvolíme nacionální populisty, politické podnikatele, kterým konkurence na volném trhu EU jednoduše překáží, nebo zda naši zemi budou v EU a v zahraničí reprezentovat lidé, kteří mají jasný proevropský program a patří k jednomu ze dvou základních proudů západního politického dění. Volme zkrátka podle toho, že nežijeme na izolovaném ostrově, kde bychom si mohli dovolit starat se jen sami o sebe.

Autor je poslancem Evropského parlamentu za ČSSD

Převzato z LiborRoucek.blog.idnes.cz se souhlasem autora