17.12.2018 | Svátek má Daniel


MLSOTNÍK: Rybízové hody

11. července 2014
Rybízová sezóna vrcholí, takže s chutí na tyhle červené, černé i bílé bobule! více

MLSOTNÍK: Máme buřta – a co s ním?

4. července 2014
Začaly prázdniny, čas vlahých večerů a ohníčků, kolem kterých rádi posedáváme, povídáme a nejradši něco opékáme. Třeba buřty. více

MLSOTNÍK: Využití bezinek a jejich společenský význam

27. června 2014
aneb Případ křepčícího kovotepce více

MLSOTNÍK: Biscuits – americké bochánky bez vajec

20. června 2014
Slovo biscuit je jedno z kulinárních slov, které má v každé zemi jiný význam. více

MLSOTNÍK: Coleslaw (americký salát ze zelí)

30. května 2014
V dubnu Matylda napsala do Mlsotníku dva dobré recepty na saláty ze zelí. U druhého (jak se sama zmínila) našla částečnou inspiraci v oblíbeném... více

MLSOTNÍK poněkud brutální

23. května 2014
Bylo, nebylo, ale jo, bylo. V 80. letech na jedné velké poště, v tehdá dělnické čtvrti. více

MLSOTNÍK: Zeeelííí!

4. dubna 2014
Mám ráda saláty ze syrového zelí. Jak ty, co dávají v restauracích (a nevadí mi ani s koprem, ani s křenem, jenže na ně nemám recept), tak ty, co... více

MLSOTNÍK: Zelená roláda

24. ledna 2014
To jsem tak bádala, co udělat na silvestrovský mejdan, a hledala jsem mlsotku, ne úplně obvyklou a přitom snadno se konzumující, nejlépe rukama. Moje... více

MLSOTNÍK: Zapečená treska po portugalsku (Portuguese cod bake)

28. prosince 2013
Během letošní návštěvy našich londýnských přátel pro nás Chris uvařila jídlo, které jsem dosud neznala - Portuguese cod bake. Moc nám s manželem... více

MLSOTNÍK: Rybu? Nedáme si rybu?

20. prosince 2013
Takhle se někdy ptám doma před víkendem. Jsem na ryby hrozně vybíravá a prostě nekoupím jinou rybu než živou. Naštěstí naše sádky prodávají živé ryby... více

MLSOTNÍK: Chvála pomalého pečení

13. prosince 2013
Sestřička mě zkušeným hmatem bere za předloktí a při tom na mě spiklenecky zamrká: „Ty byly!!“ Pích, a už se má tekutina z nejvzácnějších ocitá v... více

MLSOTNÍK: Co se v zimě naučíš...

26. února 2010
... aneb Mrzneme chutně, levně, hospodárně. A nutno dodat, že od pozdního jara do podzimu mrzne naše domácnost tímto způsobem i poměrně často. více

MLSOTNÍK: Bylinky jako náhražka kuchyňské soli

20. února 2010
Tyto bylinkové kombinace a finty pro lidičky s nemocnými ledvinami, vysokým tlakem nebo s nemocným (poinfarktovým) srdíčkem, kteří buď vůbec nesmějí... více

MLSOTNÍK: Svačina

10. února 2010
Mami, a co mi dáš zejtra k svačině? Tahle otázka každou matku stoprocentně vytočí a následuje odpověď: "Nic, to přežiješ." více

MLSOTNÍK: Kanapé na kanapi

22. ledna 2010
Tak jsme nedávno s kamarádkou RenatouE zabrousily na téma "canapés" - malé obložené chlebíčky nesoucí zvláštní francouzské jméno - homonymum. více

MLSOTNÍK: Brambory, kobzole, bandury, erteple...

15. ledna 2010
Když jsem na Zvířetníku nedávno uviděla Blážiny slané cuketkové recepty, napadlo mne, že patrně spousta Čechů (ba ani Zvířetníků) nebude znát... více

MLSOTNÍK: Domácí žitný chleba

8. ledna 2010
Po dobrém žitném chlebě se mi začalo stýskat brzy, vlastně hned po tom, co jsem se vystěhovala do Anglie. V Londýně se naštěstí dal tehdy snadno... více

MLSOTNÍK: Jednou v roce na Vánoce aneb předvánoční poradna

18. prosince 2009
Máte rádi smaženého kapra? Já ne. Odmalička. Jsou v něm kosti a je to moc vodnaté. Přesto odjakživa ctím tradici a na Štědrý večer máme smaženého... více

MLSOTNÍK: Americky jablkový koláč podle starší tradice a znovelizovaný

11. prosince 2009
Je podzim a k tomu patří jablka. Předpokládám, že řada z vás si jablíčka nasyslila a když ne, tak teta na venkově, hyper super, trh nebo vietnamský... více

MLSOTNÍK: Rychlé pohoštění pro nečekanou návštěvu (1)

4. prosince 2009
Jak rychle a snadno uctít nečekanou návštěvu, když přece jen máme chvíli na smažení nebo pečení. více

MLSOTNÍK: Dobrodružné bagetky podle pana Cuketky

27. listopadu 2009
Co upéct, když vám onemocní dvě děti najednou? Vyzkoušejte Pain a l'ancienne - chléb postaru. Potřebujete na něj totiž spoustu času. více

MLSOTNÍK: Ratatouille

20. listopadu 2009
Jak jsem psala kdysi dávno (recept na pivní jablkový koláč), ráda vařím zeleninová jídla. Maso totiž moc nemusím, i když nejsem vegetarián. Ale... více

MLSOTNÍK: Lilek a tykev Hokaidó

13. listopadu 2009
Milí Zvířetníčkové, dnes bych se s vámi ráda rozdělila o recepty z liku (baklažánu) a dýně Hokaidó, protože právě tato výborná a velmi zdravá... více

MLSOTNÍK: Slané koláče

6. listopadu 2009
Milí Zvířetníci, ráda bych se s vámi podělila o dva skvělé recepty na slané koláče. Ten první recept jsem dostala od mé kolegyně, která ho uchovává... více

MLSOTNÍK: Když nás honí mlsná

30. října 2009
Občas každého něco přepadne. Co s tím dělat? Můžete zkusit třeba šneky nebo Juliánin medový věnec... více

MLSOTNÍK: S dětmi v kuchyni - Burekaki podle Panajotise

2. října 2009
Před časem jsem vám napsala recept na lilkové závitky burekaki. Dnes vám odhalím některá úskalí toho receptu. více

MLSOTNÍK: Čím přispívá firma Bratří Zátkové k osvobození moderní hospodyně? (5. část)

25. září 2009
Zátkova bramborová mouka je jemně raffinovaná, čistá moučka škrobová, jež se znamenitě hodí k zahušťování jemných omáček a krémů. Mouka bramborová... více

MLSOTNÍK: Pivní koláč

18. září 2009
Dobrý den všem. Po přečtení předchozího Mlsotníku s recepty na ovocné koláče od Matyldy přispívám i já svojí troškou. více

MLSOTNÍK: Koláče s ovocem

11. září 2009
Letos zvlášť velká nadúroda rybízu ani josty nebyla, a tak jsem nevařila marmeládu, nýbrž jen pekla koláče. Pak jsem občas koupila borůvky a čekají... více

MLSOTNÍK: Jak vaří kyrios Panajotis

4. září 2009
Pro své i vaše potěšení a poučení jsem přemluvila šéfkuchaře hotelu Pavlina, aby mě nechal nahlédnout do kuchyně. více

MLSOTNÍK: Čím přispívá firma Bratří Zátkové k osvobození moderní hospodyně? (4.)

15. srpna 2009
Zátkova východoindická tapioka ve vločkách znamená chutné a zajímavé zpestření našich jídelních lístků. Tapioka je jakýsi druh sága, které se vyrábí... více

MLSOTNÍK: Vařonka

7. srpna 2009
Byl jsem mockrát dotazován, co tohle slovo znamená, co se pod ním skrývá. Tak jsem se zeptal internetu. Když zadáte tohle slovo na Seznamu, vyběhne... více

MLSOTNÍK: Čím přispívá firma Bratří Zátkové k osvobození moderní hospodyně? (3.)

31. července 2009
Těstoviny, jež vyrábí tato firma ve své továrně, jsou jednak různé těstoviny ozdobné, tak řečené bologneské. Jsou to velké i malé lodičky, košíčky,... více

MLSOTNÍK: Moussaka

17. července 2009
Před časem byl v Mlsotníku recept na Rattatouille (od Lenky z Francie) a následná diskuze o lilcích, které se do tohoto dobrého jídla přidávají. A... více

MLSOTNÍK: Pošírování

10. července 2009
Pošírování je vaření ve vodě s přidáním octa či vína a koření či bylinek. Při klasickém pošírování vložíme potravinu do vařící tekutiny a pomalu... více

MLSOTNÍK: Čím přispívá firma Bratří Zátkové k osvobození moderní hospodyně? (2.)

3. července 2009
Na prvním místě třeba jmenovati hlavní výrobek fy. Monopol Bří. Zátkové v Českých Budějovicích. více