26.5.2019 | Svátek má Filip


MLSOTNÍK: Novoroční ovocný salát

2. ledna 2015
Novoroční ovocný salát je příjemné osvěžení po všech těch chlebíčcích, čipsech a splácaném alkoholu na konci roku. Ale je fajn i pro ty... více

MLSOTNÍK: Specialita ze zbylých nevykostěných rybích řízků

22. prosince 2014 23:59
Zcela mimořádně dnes vychází i Mlsotník, protože přišel na poslední chvíli a nesnese odkladu. Kdo by taky někdy po Novém roce sháněl čudly a grundle... více

MLSOTNÍK: Luteránská nebo katolická?

19. prosince 2014
Kdo? No přeci zelňačka, zelnice, kapustnice, couralka,couračka... více

MLSOTNÍK: Kefírové bochánky (bez hnětení)

28. listopadu 2014
Víc než deset let si doma dělám kefír. Pila jsem ho buď samotný, nebo... více

MLSOTNÍK: Pro zdravé kostlivce

21. listopadu 2014
Trochu netradiční recept pro polámané mravenečky. více

MLSOTNÍK: Bez vajec

14. listopadu 2014
Přišlo na naši rodinu nadělení v podobě bezvaječné (a bezlaktózové) diety pro synka... více

MLSOTNÍK: Polévka z dýně hokaido

7. listopadu 2014
Tato polévka je taková lehce pikantní a překvapivě úžasná! více

MLSOTNÍK: Pro milovníky celeru

24. října 2014
Pochutiny a přílohy více

MLSOTNÍK: Jídla za kačku a vaření pro jednoho

17. října 2014
Doby, kdy jsem se živila pytlíčkovými polévkami za 2,50 z výprodeje a ztvrdlými rohlíky, už naštěstí pominuly. Ale čas na hrdinství ještě nenastal. více

MLSOTNÍK: Když nás honí mlsná

3. října 2014
Protože mám strašnou chuť na něco dobrého a bohužel přesně na to, co nesmím… to tak bývá, že… více

MLSOTNÍK: Moje letní vaření

12. září 2014
Tuším, že tímhle mlsotníkem potěším některé z vás, zatímco jiní (jiné) si poťukají na čelo. Ale mne vážně v létě nebaví vařit a ani nemám na teplé... více

MLSOTNÍK: Recept na ořechový dort

5. září 2014
Poněkud netradiční, poněvadž je od Jarky F. více

MLSOTNÍK: Přílohy trochu jinak

22. srpna 2014
Kořenová i jiná zelenina jako příloha nebo samostatné jídlo více

MLSOTNÍK: Recepty na saláty

15. srpna 2014
Léto je snad nejlepší čas na saláty, já je dělám k lehkému obědu za letních weekendů nebo jako přílohy k barbeque, tak tady je několik receptů. více

MLSOTNÍK: Tématicky věnovaný CH3-CH2-OH

8. srpna 2014
Dnes dává Jarka F. k dobru dva recepty, získané před čtvrt stoletím. více

MLSOTNÍK: Máme rajčata – a co s nimi?

1. srpna 2014
Dnes máme vskutku nabito recepty, chutěmi a možnostmi – prostě bomba! Rajčata, třeste se! více

MLSOTNÍK: Nadýchaná bábovka na pekáč (s drobenkou)

25. července 2014
Mouka, cukr, máslo, vejce a mléko. Pět nejběžnějších surovin pro pečení moučníků. Přesto když jeden peče to samé, není to to samé. více

MLSOTNÍK: Daňčí se připravuje podobně jako srnčí

18. července 2014
Tak jsem se jednou stavila u dcery své kamarádky, která bydlí nedaleko mého letního působiště, šla jsem si tam pro nabroušenou sekyru. více

MLSOTNÍK: Rybízové hody

11. července 2014
Rybízová sezóna vrcholí, takže s chutí na tyhle červené, černé i bílé bobule! více

MLSOTNÍK: Máme buřta – a co s ním?

4. července 2014
Začaly prázdniny, čas vlahých večerů a ohníčků, kolem kterých rádi posedáváme, povídáme a nejradši něco opékáme. Třeba buřty. více

MLSOTNÍK: Využití bezinek a jejich společenský význam

27. června 2014
aneb Případ křepčícího kovotepce více

MLSOTNÍK: Biscuits – americké bochánky bez vajec

20. června 2014
Slovo biscuit je jedno z kulinárních slov, které má v každé zemi jiný význam. více

MLSOTNÍK: Coleslaw (americký salát ze zelí)

30. května 2014
V dubnu Matylda napsala do Mlsotníku dva dobré recepty na saláty ze zelí. U druhého (jak se sama zmínila) našla částečnou inspiraci v oblíbeném... více

MLSOTNÍK poněkud brutální

23. května 2014
Bylo, nebylo, ale jo, bylo. V 80. letech na jedné velké poště, v tehdá dělnické čtvrti. více

MLSOTNÍK: Zeeelííí!

4. dubna 2014
Mám ráda saláty ze syrového zelí. Jak ty, co dávají v restauracích (a nevadí mi ani s koprem, ani s křenem, jenže na ně nemám recept), tak ty, co... více

MLSOTNÍK: Zelená roláda

24. ledna 2014
To jsem tak bádala, co udělat na silvestrovský mejdan, a hledala jsem mlsotku, ne úplně obvyklou a přitom snadno se konzumující, nejlépe rukama. Moje... více

MLSOTNÍK: Zapečená treska po portugalsku (Portuguese cod bake)

28. prosince 2013
Během letošní návštěvy našich londýnských přátel pro nás Chris uvařila jídlo, které jsem dosud neznala - Portuguese cod bake. Moc nám s manželem... více

MLSOTNÍK: Rybu? Nedáme si rybu?

20. prosince 2013
Takhle se někdy ptám doma před víkendem. Jsem na ryby hrozně vybíravá a prostě nekoupím jinou rybu než živou. Naštěstí naše sádky prodávají živé ryby... více

MLSOTNÍK: Chvála pomalého pečení

13. prosince 2013
Sestřička mě zkušeným hmatem bere za předloktí a při tom na mě spiklenecky zamrká: „Ty byly!!“ Pích, a už se má tekutina z nejvzácnějších ocitá v... více

MLSOTNÍK: Co se v zimě naučíš...

26. února 2010
... aneb Mrzneme chutně, levně, hospodárně. A nutno dodat, že od pozdního jara do podzimu mrzne naše domácnost tímto způsobem i poměrně často. více

MLSOTNÍK: Bylinky jako náhražka kuchyňské soli

20. února 2010
Tyto bylinkové kombinace a finty pro lidičky s nemocnými ledvinami, vysokým tlakem nebo s nemocným (poinfarktovým) srdíčkem, kteří buď vůbec nesmějí... více

MLSOTNÍK: Svačina

10. února 2010
Mami, a co mi dáš zejtra k svačině? Tahle otázka každou matku stoprocentně vytočí a následuje odpověď: "Nic, to přežiješ." více

MLSOTNÍK: Kanapé na kanapi

22. ledna 2010
Tak jsme nedávno s kamarádkou RenatouE zabrousily na téma "canapés" - malé obložené chlebíčky nesoucí zvláštní francouzské jméno - homonymum. více

MLSOTNÍK: Brambory, kobzole, bandury, erteple...

15. ledna 2010
Když jsem na Zvířetníku nedávno uviděla Blážiny slané cuketkové recepty, napadlo mne, že patrně spousta Čechů (ba ani Zvířetníků) nebude znát... více

MLSOTNÍK: Domácí žitný chleba

8. ledna 2010
Po dobrém žitném chlebě se mi začalo stýskat brzy, vlastně hned po tom, co jsem se vystěhovala do Anglie. V Londýně se naštěstí dal tehdy snadno... více

MLSOTNÍK: Jednou v roce na Vánoce aneb předvánoční poradna

18. prosince 2009
Máte rádi smaženého kapra? Já ne. Odmalička. Jsou v něm kosti a je to moc vodnaté. Přesto odjakživa ctím tradici a na Štědrý večer máme smaženého... více