20.7.2018 | Svátek má Ilja


MLSOTNÍK: Kanapé na kanapi

22. ledna 2010
Tak jsme nedávno s kamarádkou RenatouE zabrousily na téma "canapés" - malé obložené chlebíčky nesoucí zvláštní francouzské jméno - homonymum. více

MLSOTNÍK: Brambory, kobzole, bandury, erteple...

15. ledna 2010
Když jsem na Zvířetníku nedávno uviděla Blážiny slané cuketkové recepty, napadlo mne, že patrně spousta Čechů (ba ani Zvířetníků) nebude znát... více

MLSOTNÍK: Domácí žitný chleba

8. ledna 2010
Po dobrém žitném chlebě se mi začalo stýskat brzy, vlastně hned po tom, co jsem se vystěhovala do Anglie. V Londýně se naštěstí dal tehdy snadno... více

MLSOTNÍK: Jednou v roce na Vánoce aneb předvánoční poradna

18. prosince 2009
Máte rádi smaženého kapra? Já ne. Odmalička. Jsou v něm kosti a je to moc vodnaté. Přesto odjakživa ctím tradici a na Štědrý večer máme smaženého... více

MLSOTNÍK: Americky jablkový koláč podle starší tradice a znovelizovaný

11. prosince 2009
Je podzim a k tomu patří jablka. Předpokládám, že řada z vás si jablíčka nasyslila a když ne, tak teta na venkově, hyper super, trh nebo vietnamský... více

MLSOTNÍK: Rychlé pohoštění pro nečekanou návštěvu (1)

4. prosince 2009
Jak rychle a snadno uctít nečekanou návštěvu, když přece jen máme chvíli na smažení nebo pečení. více

MLSOTNÍK: Dobrodružné bagetky podle pana Cuketky

27. listopadu 2009
Co upéct, když vám onemocní dvě děti najednou? Vyzkoušejte Pain a l'ancienne - chléb postaru. Potřebujete na něj totiž spoustu času. více

MLSOTNÍK: Ratatouille

20. listopadu 2009
Jak jsem psala kdysi dávno (recept na pivní jablkový koláč), ráda vařím zeleninová jídla. Maso totiž moc nemusím, i když nejsem vegetarián. Ale... více

MLSOTNÍK: Lilek a tykev Hokaidó

13. listopadu 2009
Milí Zvířetníčkové, dnes bych se s vámi ráda rozdělila o recepty z liku (baklažánu) a dýně Hokaidó, protože právě tato výborná a velmi zdravá... více

MLSOTNÍK: Slané koláče

6. listopadu 2009
Milí Zvířetníci, ráda bych se s vámi podělila o dva skvělé recepty na slané koláče. Ten první recept jsem dostala od mé kolegyně, která ho uchovává... více

MLSOTNÍK: Když nás honí mlsná

30. října 2009
Občas každého něco přepadne. Co s tím dělat? Můžete zkusit třeba šneky nebo Juliánin medový věnec... více

MLSOTNÍK: S dětmi v kuchyni - Burekaki podle Panajotise

2. října 2009
Před časem jsem vám napsala recept na lilkové závitky burekaki. Dnes vám odhalím některá úskalí toho receptu. více

MLSOTNÍK: Čím přispívá firma Bratří Zátkové k osvobození moderní hospodyně? (5. část)

25. září 2009
Zátkova bramborová mouka je jemně raffinovaná, čistá moučka škrobová, jež se znamenitě hodí k zahušťování jemných omáček a krémů. Mouka bramborová... více

MLSOTNÍK: Pivní koláč

18. září 2009
Dobrý den všem. Po přečtení předchozího Mlsotníku s recepty na ovocné koláče od Matyldy přispívám i já svojí troškou. více

MLSOTNÍK: Koláče s ovocem

11. září 2009
Letos zvlášť velká nadúroda rybízu ani josty nebyla, a tak jsem nevařila marmeládu, nýbrž jen pekla koláče. Pak jsem občas koupila borůvky a čekají... více

MLSOTNÍK: Jak vaří kyrios Panajotis

4. září 2009
Pro své i vaše potěšení a poučení jsem přemluvila šéfkuchaře hotelu Pavlina, aby mě nechal nahlédnout do kuchyně. více

MLSOTNÍK: Čím přispívá firma Bratří Zátkové k osvobození moderní hospodyně? (4.)

15. srpna 2009
Zátkova východoindická tapioka ve vločkách znamená chutné a zajímavé zpestření našich jídelních lístků. Tapioka je jakýsi druh sága, které se vyrábí... více

MLSOTNÍK: Vařonka

7. srpna 2009
Byl jsem mockrát dotazován, co tohle slovo znamená, co se pod ním skrývá. Tak jsem se zeptal internetu. Když zadáte tohle slovo na Seznamu, vyběhne... více

MLSOTNÍK: Čím přispívá firma Bratří Zátkové k osvobození moderní hospodyně? (3.)

31. července 2009
Těstoviny, jež vyrábí tato firma ve své továrně, jsou jednak různé těstoviny ozdobné, tak řečené bologneské. Jsou to velké i malé lodičky, košíčky,... více

MLSOTNÍK: Moussaka

17. července 2009
Před časem byl v Mlsotníku recept na Rattatouille (od Lenky z Francie) a následná diskuze o lilcích, které se do tohoto dobrého jídla přidávají. A... více

MLSOTNÍK: Pošírování

10. července 2009
Pošírování je vaření ve vodě s přidáním octa či vína a koření či bylinek. Při klasickém pošírování vložíme potravinu do vařící tekutiny a pomalu... více

MLSOTNÍK: Čím přispívá firma Bratří Zátkové k osvobození moderní hospodyně? (2.)

3. července 2009
Na prvním místě třeba jmenovati hlavní výrobek fy. Monopol Bří. Zátkové v Českých Budějovicích. více

MLSOTNÍK: Ratatouille

26. června 2009
Ve Francii máme letní slogan: Pro vaše zdraví denně 5 druhů ovoce nebo zeleniny! více

MLSOTNÍK: Zátkova kuchařka (1)

19. června 2009
Onehdy zalkala Dede, že nemá nic do Mlsotníku. Protože jsem zrovna den před tím narazila v knihovně na starou a půvabnou Zátkovu kuchařku, napadlo... více

MLSOTNÍK: Jak si vychutnat celer, i když ho nemáte rádi

12. června 2009
Už jsem si kolikrát v diskuzích k nejrůznějším receptům všimla, že celer patří mezi zeleninu, která vyvolává chuťové emoce. Buď ho lidé milují, nebo... více

MLSOTNÍK: Zdravé a chutné nápoje

5. června 2009
Chtěla bych se s vámi podělit o zajímavé, doma připravené, zdravé a vyzkoušené nápoje. více

MLSOTNÍK: Moje italské lásky

22. května 2009
Mám jich víc, některé si ale musím vyrábět sama. více

MLSOTNÍK: Utvořte si k večeři vlastní bramboru

15. května 2009
Až vám zase jednou dojde fantazie co udělat k večeři, nahlédněte do špajzu. Pokud tam najdete několik větších brambor, máte vystaráno. Vytvořte si na... více

MLSOTNÍK: Galette des rois – tříkrálový koláč

1. května 2009
Nikdy bych si nepomyslela, že zrovna já budu psát o pečení, ale jak se říká – odříkaného chleba největší krajíc. Tříkrálový koláč je volný překlad,... více

MLSOTNÍK: S křížkem po funuse

17. dubna 2009
Možná si řeknete, co s králičími recepty po velikonocích?! To jdeš brzo. S křížkem po funuse! Jenže velikonoční zajíček má přinést dárečky a ne být... více

MLSOTNÍK: Vajíčka natvrdo a co s nimi aneb velikonoční pomsta koledníků

10. dubna 2009
A je to tady! VELIKONOCE a jejich kouzlo i zvláštnosti. Já se tedy přiznám, že velikonoce moc nemusím! Hlavně kvůli tomu jednomu zvyku, a to je... více

MLSOTNÍK: Inspirace pro všední dny

3. dubna 2009
Většina hospodyněk několikrát týdně řeší problém co vařit. Následující tradiční a vyzkoušené recepty snad dodají trochu inspirace. více

MLSOTNÍK: Huspenina neboli sulc

27. března 2009
Huspenina neboli sulc je vlastně úžasně zdravá záležitost! Klasická "dělená strava" - maso + zelenina, to se může! Ještě ke všemu je v tom želatina,... více

MLSOTNÍK: Myslíš? Müsli! aneb jak jsem uklízela špajz

20. března 2009
Za mého dětství o müsli nikdo nikdy neslyšel. Cizí jazyky se nepěstovaly, cizí kuchyně taky ne, maximálně tak pelmeně nebo pirožky. více

MLSOTNÍK: Babiččina kuchařka III - Speciální polévkový díl

18. března 2009
Moji milí Zvířetníci, já se zde před vašimi nastoupenými řadami stydím až do nachova! Už strašně dáááávno jsem slíbila HanceW, že vrhnu do placu z... více

MLSOTNÍK: Kapr s hořčičnou omáčkou

13. března 2009
Tenhle recept poslala LA a vypadá velmi zajímavě. Počítám se nemusí týkat jen kapra... více