26.4.2024 | Svátek má Oto


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Bezlepkový jablkoň

Nedávno jsem čekala návštěvu bratránka, a tak jsem vymýšlela nějaké „kukáve“...

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
M. Crossette 27.1.2023 15:44

Zajímavý recept, složený ze samých dobrot. Možná někdy zkusím. Zrovna ale máme doma obrovský jablečný koláč, který manžel donesl. Máme tu od včera do neděla svagrovou, tak jsem alespoň nemusela sama nic péci.

Xerxová, moc pěkný archivní článek o první doze. Vlastně jsem Xerxese viděla poporvé v jeho štěněcí a dospělé kráse. Byl to skutečně obřík.

Z. Janaba 27.1.2023 12:24

Je znepokojující, jak přibývá lidí s intolerancí na určité složky potravy. Do laktózové intolerance se nedávno připletl i jeden z našich přátel. Tak co teď ke kafi? Zatimco my ostatní jsme mlaskali nad budapeštskou roládou, žmoulal kamarád jeden křupavý jablečný kousek a sežmoulal jich nakonec čtyři kusy! K mé velké radosti! Celkově je to rychlé, jednoduché, dobré a levné. Je toho ale je jen taktak pro dvě osoby:

1 vejce, 1 dl cukru, 1,5 dl hl. mouky, 50 gr másla.

Vejce a cukr lehce vyšlehat. Přidat mouku a rozehřáté máslo. Dále

2 jablka, 1,5 lžíce cukru, 1 lžička skořice, 1 lžíce mandlových plátků.

Těsto se rozpatlá do malé chlebové formy, vyložené peč.papírem. Jablka se oloupou, rozkrájí na půlměsíčky a naskládají těsně do středu. Posypou se cukrem, skořicí a mandlemi. Trouba 180 ̊35-40 min. Nechat trochu vychladnout, vytáhnout s papírem a přendat na cokoliv.

Toť vše a Matyldo, je to bez prášku do pečiva.

T. Zana 27.1.2023 13:50

Teda to vypadá dobře (miluju všechno se skořicí ;-)). Jak moc malá je ta forma, do které to dáváš?

Z. Janaba 27.1.2023 15:56

Asi tak 25 x 9. Devět je asi blbost, zaokrouhlíme na 10. :-) Ale + - nějakej centimetr nehraje roli. Jestli to zkusíš, tak ať chutná! Do postižence to vjelo jak do holinky.

A. Rgova 27.1.2023 14:46

Máma má potíže s laktozou 65let. Nikdy nepila mléko, ostatní nějak unese.

T. Zana 27.1.2023 20:06

Moje kolegyně začala mít nějak mezi čtyřicátým a padesátým rokem takové různé problémy... skončilo to tím, že jí diagnostikovali intoleranci laktózy a lepku.

A. Rgova 27.1.2023 22:46

Asi je možný si intoleranci i vybudovat. Když něco nestrávíš odmala a nedělá Ti to dobře, tak to počítám není tak otravný, jako když si nemůžeš dát něco na co jsi zvyklá. Zano poslala jsem mejlík, koukni prosím na adresu s čísly.

Z. Lika 27.1.2023 11:04

Bezva recept, pohanku mám moc ráda. A vždycky jsem vděčná za tipy, které jsou opravdu vyzkoušené. O oceňuji, že recept je skutečně autorský, výborně R^

Z. Yga 27.1.2023 10:04

Precizní popis a buchta vypadá více než dobře.

Jinak si vzpomínám na mamku, který na podzim strouhala kila a kila jablek (naštěstí už na to měla elektrické udělátko, které vyrobil taťka), pěchovala fest do omniovek a zavařovala (s rozdušováním se necrcala). To se pak ty štrúdle dělaly samy!!

A. Rgova 27.1.2023 14:43

Rozdušování neznám. Strouhaný jablka v zavařovačkách ano. My děláme kakaovo jablečnou buchtu. Se skořicí, s prdopečem a moukou. Do sněhu za vajec vmíchat opatrn ě trochu mouky s kakaem, máslem, prdopečem, skořicí a trochou cukru, pak nastrouhaná jablka. Jablečná buchta je umíchaná za 10min, upečená za 30 a je nadýchaná i vláčná. Jen propriety flákám od oka podle formy a vůbec teď neodhadnu poměry.

Z. Jajka 27.1.2023 19:25

Tohle zkusím a dám vědět

A. Rgova 27.1.2023 22:49

Zeptám se mamky na poměry, někde je má psané, asi je tam i trochu tuku, dělala jsem naposledy na podzim a bez pohledu na ingredience v míse se mi hůř vzpomíná. Zítra sem napíšu.

Z. Jajka 27.1.2023 23:17

Děkuji :-) V

T. Zana 27.1.2023 9:58

Tohle se mi líbí, mám ráda hutné buchty. Akorát nemám ta jablka... kupovaná nezavářím, a pokud se povede získat něco navíc třeba u jabloní podle silnice, skončí to nemilosrdně ve štrůdlu nebo žemlovce :-P.

Ale ocenila jsem tvoji vzornou dokumentaci - to není jako moje bábovka minule, u které jsem si vzpomněla na focení, až když už málem nebylo co fotit ;-D.

Z. Lika 27.1.2023 11:05

Ale ty brambory se povedly. A nakonec - nejdůležitější složka bábovky získala místo, které jí po právu náleží ;-DR^

Z. Jenny 27.1.2023 9:37

Zajímavý recept, díky! Musím dnes něco splácnout ,nějaké"kukáve" bude ale asi něco "šupsemšuptam",jsem nějaká lenivá.R^V:-)

Z. Matylda 27.1.2023 7:40

Naštěstí tohle hlídat nemusím, ale já zas musím hlídat ten prdopeč. Tuším, že tenhle dezert by jen s bílkovým sněhem nešel a prdopeč je fakt nutnej.

Š. Matyášová 27.1.2023 8:51

a dát sodu nemůžeš?

Z. Yga 27.1.2023 10:01

Ani tenhle výše inzerovaný s vinným kamenem? Se sodou nemám dobré zkušenosti, většinou to chutnalo jako mýdlo.

Z. Matylda 27.1.2023 11:27

No právě ani ten s vinným kamenem ne, podle mě je to o aktuální hladině stresu.

Š. Matyášová 27.1.2023 7:20

díky za Jablkoň..to se bude hodit a nevadí,že je spláclej, hlavně, že je dobrej...a dávej pozor,abys jednou místo hrozinky nepřiložila Čokulína...;-)

Z. Xerxová 27.1.2023 5:49

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :-)

hezká kukáve - a bratránek je jistě spokojený, když na něj myslíš a vzorně napečeš. Taky mám neteř s nejednoduchým jídelníčkem a vím, jak hlídat musím přípravu pohoštění, abych neudělala chybu.

Š. Matyášová 27.1.2023 7:21

taky mám na Beaveru takové..a je to hoňka, něco jim tam omylem nestrčit...