23.4.2024 | Svátek má Vojtěch


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Konečně gazpacho

Původně mělo být zlaté

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Jenny 28.6.2019 21:50

Milá Liko,

zkusila jsem Tvůj recept na osvěžení, myslím tím ty broskve do červeného vína a vychladit. Jsem příjemně naladěna a zcela vyrovnaná, hihihi :-))

Z. Lika 29.6.2019 7:05

Re: Milá Liko,

Jenny, tak to velice ráda čtu, takové recenze jsou užitečné pro všechny strany :D

Z. Vave 28.6.2019 18:13

Dík za inspiraci, Liko,

jedu na "šicí tábor" k Dalmi, tohle je tip na skvělé jídlo.

Ten zmiňovaný tarator (snad to píšu dobře), co je to zač? Nebyl by taky receptík?

Z. Lika 28.6.2019 18:20

Re: Dík za inspiraci, Liko,

Tarator je v podstatě nastrouhaná okurka s jogurtem nebo kysaným mlékem, různě ochucená - česnek, kopr, samozřejmě sůl apod. Bude také více verzí, mrknu na to.

M. Crossette 28.6.2019 19:21

Re: Dík za inspiraci, Liko,

Vave a Liko, já si o taratoru našla tady - je tam i tzatziki. Jen recepty začínají na videu až o kus dál.

https://www.youtube.com/watch?v=vmKl9ckwPh4

Z. Vave 28.6.2019 23:19

Re: Dík za inspiraci, Liko,

Aha! Děkuju, takže něco jako vyždímané tzatziki? :)

Š. Matyášová 1.7.2019 7:07

Re: Dík za inspiraci, Liko,

no právě že nevyždímané...

Z. Vave 1.7.2019 8:28

Re: Dík za inspiraci, Liko,

Jasně, děkuju, Šárko, špatně jsem se vyjádřila.

M. Crossette 28.6.2019 17:28

Gaspacho znám a máme ho rádi

Prvně jsem ho jedla před mnoha lety v létě na návštěvě u přátel. Moc nám oběma chutnalo a pak jsem ho (nebo je to "jí", když polévka :)?) také několikrát udělala z domácích rajčat. Jen bez té broskve, ta v receptu od přátel nebyla :) Teď jsem si ho nasal a je tam vše co Liko uvádíš (navíc jen řapíkový celer), ale broskev ne. Ovšem věřím, že polévce dodá šmrnc a určitě broskem přidám.

A vlastně díky za jeho připomenutí, asi ho brzy udělám. Momentálně se krmíme zeleninou v opravdu velkém množství včetně rajčat, která mi na záhoně rodí o sto šest. Takže rajčata máme v leču, v moussace, dělám salát z rajčat (klasický český), používám je na omáčku plněných paprika podle Neliny, jíme je syrové (tedy to hlavně já). Když s rajčaty v kuchyni pracuji, Trixie si sedí za zády a vyloudí si většinou tři, nebo čtyři (a dorazí dvěma zelenými paprikami).

Níže je zmíněný Tarator. Tak to jsem si musela najít na netu, slovo jsem četla prvně. A vida, ono je to vlastně naředěné tzatziki ! Tak tím se tu také skoro denně "dorážíme" po večeři, protože ho dělám právě jen v době vlastních okurek. Teď mám v lednici ještě asi polovinu poslední dávky, protože mi už došly okurky i kopr. Ale dokud bylo oboje dělala jsem tuhle dobrotu vždy rovnou z litrového balení zakysané smetany a jakmile začala dávka docházet, udělala jsem další.

M. Crossette 28.6.2019 17:29

Re: Gaspacho znám a máme ho rádi

Jo a zapomněla jsem pochválit článek a fotky, podle všech tvých receptů se moc fajn kuchtí :)

Z. Lika 28.6.2019 18:22

Re: Gaspacho znám a máme ho rádi

Maričko, děkuji. A ty hromady zeleniny prostě závidím. Rajčata miluju, oblíbila jsem si je pečená, klidně ke snídani - s fazolemi, nebo vajíčkem... A rajská polévka z rajčat je moje stálice.

Posílám Trixie podrbání. Když chroupe papriky, to musí být docela rachot :-)

M. Crossette 28.6.2019 19:29

Re: Gaspacho znám a máme ho rádi

Liko, Trixie jsem podrbala a když jsem ji sem přivedla od vedle, dostala tentokrát 4 velké žluté papriky, přinesla jsem jich dneska ráno ze zahrady plnou mísu. Mohu tedy plýtvat a Trixie si radostně chroupe. Stejně miluje i okurky. Jenže, když začaly končit úrodu (máme tu vedra), tak byly ty poslední někdy hořké. Vždy jsem okurku nakousla a když mi pro "lidské" použití přšla hořká, nabídla jsem ji Trixie. Radostně po ní chňapsla a popošla o kus dál si jí sníst. Jenže po chvíli mi stála zase za zády, jak se ukázalo že prý chce jinou - sladkou:) Takže ani psu hořká okurka nechutná, nechala ji nakousnutou na zemi. Také s paprikou si většinou odběhne z kuchyně. Tu sice sbaští celou, jen já pak uklízím zbytky semínek. Tak je slečince půlím, semínka vyndám a dostane čisté až obě prázdné půlky.

Z. Lika 28.6.2019 20:12

Re: Gaspacho znám a máme ho rádi

Trixie se má :-)

K nahořklým okurkám jsem kápla na zajímavý tip, u jednoho receptu na japonský bramborový salát. Asi ho sem taky časem dám.

T. Zana 28.6.2019 12:48

... si postěžuju

Dneska jsem k obědu dělala žemlovku. Máme ji rádi a navíc má ještě to plus, že se dá dělat v remosce, tudíž na balkoně, takže nám tu netopí.

Žemlovka mi vyšla taková čvachtavější, to nevadí, ono se to vypeče. Ale: na balkon je v panelácích takový vysoký práh, asi aby nezatékalo při dešti. Tak o ten jsem zakopla. A teď to dilema během letu a pádu - rozhodně nechci pustit tu plnou remosku. Ale ještě víc nechci spadnout na kolena (na pravé koleno padám vždycky, už ho to docela nebaví).

No... nějak jsem to zvládla, ani nevím jak - trochu naražená holeň, z remosky vykydlo jen trochu žemlovky. Už se peče. A mám čerstvě vytřený balkon.

Š. Matyášová 28.6.2019 13:42

Re: ... si postěžuju

teda Zano, snad ta naražená holeň brzy přebolí...

Z. Lika 28.6.2019 14:50

Re: ... si postěžuju

To jsou teda dilemata! Co si takhle pořídit domácí chrániče na kolena? Takové ty hokejistické? Hřívnatec by jistě poradil!

T. Zana 28.6.2019 15:58

Re: ... si postěžuju

Takhle jsem tu zakopla myslím poprvé. Ovšem fakt je, že jsem kdysi zakopla před těmi dveřmi a vylila skoro celý hrnec drštkovky na koberec. To byl docela zážitek... už jste někdy dostávaly drštky z koberce?

M. Crossette 28.6.2019 17:34

Re: ... si postěžuju

Zano !! Já vím, žes měla na mále(a žemlovka též), ale když tys to popsala tak humorně, že jsem se ani nestyděla při čtení se smáte (tedy, když vím, že vše dobře dopadlo). Ovšem představa jak to mohlo dopadnout úsměvná rozhodně není. Protože jsi utírala balkón, asi jsi zakopla cestou "na něj", ne "z něj"! Nevím, jak velký máte balkon, ale kdybys byla opravdu upadla, mohla jsi také klidně padnou hlavou na zábradlí !!!

Z. Lika 28.6.2019 18:24

Re: ... si postěžuju

Vylít hrnec dršťkové se mi ještě naštěstí nepodařilo, to musel být kobercový masakr a moc tě lituju. Dršťková je u nás velice oblíbená, to by byl národní smutek.

L. Jakovljevičová 28.6.2019 11:31

Gaspacho

jsem nikdy nejedla, ale po přečtení receptu jsem na něj dostala obrovskou chuť. Asi se poohlédnu po surovinách a zkusím obohatit svůj jídelníček :-))

A jedno O.T.

Právě mi přišla objednaná knížka "Nejen kočka, napsali"

Zatím jsem jen nakoukla, ale moc se těším na čtení. Lidi, já z ní mám tááákovou radost!!!

Š. Matyášová 28.6.2019 10:46

první setkání s Gazpachem...

bylo v knížce Petera Benchleye - Čelisti...připravovala ji manželka místního policisty...kdo máte doma, schválně si tu pasáž najděte...

Tehdy před mnoha lety,jsem nad ním ohrnula nos..no jo, omlouvá mne adolescentní věk.... dneska už bych ji zkusila udělat...

T. Zana 28.6.2019 8:26

Tak já se hlásím

Jako milovník gaspacha :-)

Akorát jsem ho ještě nedělala, kupuju ho v Lidlu a vždycky si říkám, že zkusím najít recept a udělat si ho sama. A pak na to v tom vedru nemám elán.

Tak jsi mne pošťouchla, fakt ho zkusím. I když teda nevím, kde seženu dobrá rajčata :-(

Z. Lika 28.6.2019 8:38

Re: Tak já se hlásím

Nemáte poblíž nějakého trhovce? Už prodávají fakt zdejší a pořádně zralá rajčata. A tu broskev fakt doporučuju, krásně doplní chuť.

Z. Iva 28.6.2019 12:14

Re: Tak já se hlásím

Ač jsem z Moravy, tak zralá rajčata nemáme. Takže bych těm trhovcům nevěřila ani za rajčatové semínko. Ta rajčata nakoupili někde ve velkoskladě - španělská, italská, možná česká nebo polská ze skleníku.

Z. Lika 28.6.2019 14:46

Re: Tak já se hlásím

Správně, Ivo, nedůvěra je na místě. Ale třeba se recept na gazpacho bude hodit časem, až dozrají rajčata na záhonku.

Mimochodem, připomněla jsi mi, že příbuzní v severní části republiky nikdy neměli rajčata ze záhonu - vždy ze skleníku, jinak to nešlo. A byla mimořádně dobrá.

Z. Iva 28.6.2019 15:37

Re: Tak já se hlásím

Jj, naši na severu měli rajčata buď ve skleníku nebo měli napíchané tyčky a přes ně natažený rukáv z fólie. Venku bez ochrany pěstovali až v posledních letech, když se nám globálně oteplilo. Stejně tak okurky se pěstovaly pod krytem.

T. Zana 28.6.2019 12:17

Re: Tak já se hlásím

Prosím tě, kolik jsi tam dala těch rajčat? A máš představu, kolik gaspacha jsi nakonec udělala?

Z. Lika 28.6.2019 14:43

Re: Tak já se hlásím

Rajčat jsem dala půllitrový hrnek a se vším ostatním, včetně vody mi toho vyšlo přes litr.

T. Zana 28.6.2019 15:59

Re: Tak já se hlásím

Díky.

Z. Yga 28.6.2019 8:07

Gazpacho

Teda gazpacho jsem jedla jednou a nijak mne neoslovilo - já ani nemiluju rajčatovou šťávu, tak možná proto. Polívka má být teplá a vše, co se dává do gazpacha s chutí sním postupně syrová. Ale na pohled to vypadá moc hezky.