27.6.2019 | Svátek má Ladislav



DISKUSE K ČLÁNKU

Nejste přihlášen/a. Vkládat příspěvky mohou pouze registrovaní čtenáři.

Formát tel. čísla "+420 xxx xxx xxx"

MLSOTNÍK: Banánové rozjímání



Řazeno podle času sestupně, seřadit podle času vzestupně
počet příspěvků: 52, poslední: 20.5. 2019 10:12, přehled diskusí

Banány:
Autor: J. Hlavsová Datum: 20.5.2019 10:12

mám dnes ráda. Ale když nám je táta někdy v šedesátých letech prvně přivezl ze služebky z Komárna, tak mi vůbec nechutnaly. Na tropické ovoce se tady na venkově stály fronty, pomeranče byly na příděl - dvě děti v rodině = dva pomeranče, večer jsme si jeden s rodiči a bráchou rozdělili na čtvrtky a nábožně si smlsli. V sedmdesátých letech za studií v Praze jsem kupovala jižní ovoce na Národní třídě, tam byla prodejna, tuším španělská, mámě jsem ušetřila fronty. Nakupovala jsem tam i při služebních cestách, zejména před vánocemi. Banány raději kupuji zelené (nebývají naprasklé) a nechám dojít, načínám od stopky. Dnešní mandarinky jsou někdy zklamáním - zvenku krásné, vevnitř cosi scvrklého.

Miluju banany:
Autor: Z. Maw Datum: 17.5.2019 19:50

ale paradoxne je, ze rozmixovanej v jogurtu je asi jediny ovoce, ktery mi do jogurtu na "smoothie" proste nesmi :D

Re: Miluju banany:
Autor: T. Zana Datum: 17.5.2019 20:31

No jo, každej jsme jinej :-)

A co tak nejpíš používáš?

Zano, pěkné téma !:
Autor: M. Crossette Datum: 17.5.2019 18:06

Pamatuji se na pocit, když jsem po maturitě odjela do Francie a prvně viděla trsy bananů prodávat bez fronty a levně. To bylo jak vidění. Snad každý z naší tehdejší skupiny si je šel koupit rovnou v obchodě u nádraží. Mám je ráda dodnes, syrové i v pečivu, chutnají mi tvrdé i ty zralejší. Ale kupujeme je jen nárazově. V trsu jich bývá tak 6 a jeden pevný banán mě dokáže docela zasytit. Takže ho jím, když nevím na co mám vlastně během dne chuť. Zralejší a měkkčí dojídám jen já, manžel má rád pouze pevné, krájí si je na muesli. Nebo dva nechám schválně přezrát a rozmačkám do těsta, protože má silnější vůni a chuť, která nám oběma v těstě chutná. Mám ráda i "B. split" s kopčeky tří druhů zmrzlin, polité teplou čokoládou a spoustou šlehačky - doma to nedělám, chodíme do cukrárny. Loupu od stopky. Když zůstane na banánu, jejím zalomením zůstane i kus natržené slupky a stačí jen stáhnout. Když stopka zůstane "u trsu" odlomením banánu se sama natrhne. Jelikož jím čerstvý banán vlastně jen doma, nedržím ho ve slupce, ale celý vyndám a pak ukusuji.

Mandarinky miluji pro snadné, "suché" loupání a chuť, "navel" pomeranče zase pro jejich šťavnatost (loupe se také snadno). Zato čerstvý ananas je mi kyselý (i hodně vyzrálý), ale kompotovaný mám moc ráda. Šunkovou kýtu dělám "po americku", kdy ji celou obložím kolečky ananasu ( párátky přišpendlím) a přeliji roztokem ananasové šťávy z plechovky a hnědého cukru a tak dvě hod. peču. Máme to tak moc rádi a není to zdaleka tak sladké, jak by se zdálo.

Re: Zano, pěkné téma !:
Autor: T. Zana Datum: 17.5.2019 18:45

Ananas jsem mimo plechovku s kompotem viděla prvně až nějak v 90. letech. Naprosto jsem nebyla schopná ho nějak rozumně vyndat ze slupky :-/ Tak jsem nějaký čas kupovala u Vietnamců už "vykostěné" čtvrtky, které se daly rovnou jíst. A přitom jsem je pozorovala (ty Vietnamce), jak to dělají. Takže po čase jsem tu operaci zkusila sama - prvně to bylo docela nervák :-)

Hmmm, maso s ananasem nemusí být marné. Synek jeden čas nesmírně miloval pizzu s ananasem - občas si ji dodnes dám.

Re: Zano, pěkné téma !:
Autor: M. Crossette Datum: 17.5.2019 19:08

Já se k čerstvému ananasu dostal také až "na západě":) a asi 2x jsem si ho koupila. No vzhledem k šťavnastosti vnitřku jsem pokaždé měla opatlané ruce a stejně mi maso - jak jsem napsala - bylo kyselé, tak jsem zůstala u plechovak.

Vidíš, mě pizza s ananasem nija neoslovila. Ze zvědavosti jsme si ji jednou koupili, ale kostičky zapečené s ostatními přílohami nebylo nic, o co bychom podruhé stáli - holt chute máme občas rozdílné, že? Na té šuce se kolečka v troubě opečou a pak je přikládám samostatně na talíř. Samotná chuť plátků šunky není "polevou" příliš ovlivněná, ta je hlavně ve výborné omáčce, kterou se plátky (případně i brambory) polejí. Zbylou omáčku použiji o den dva později do bešamelu(+ mléko) a do "francouzských brambor" , kde každá vrstva (patro) je bešamelem zalitá (takže ho dělám hodně). Jedno patro tvoří plátky brambor, kostičky zbylé šunky, podušená čibule, hrášek, strouhaný sýr + bešamel. Vrstvy(patra) mám tři a dělám to vždy do největšího pekáče, co mám.

Re: Zano, pěkné téma !:
Autor: T. Zana Datum: 17.5.2019 19:40

Vidíš, francouzské brambory už jsem dlouho nedělala, poinspirovala jsi mne. Asi je udělám "postaru", ale tuhle akci, co popisuješ, bych mohla někdy zkusit.

Banány:
Autor: Z. Matylda Datum: 17.5.2019 15:41

jsme ráda měla a mám ráda doteď. V práci je to bezva doplnění energie. Nesmáším je studené z lednice, takže polovina jich u nás leží na lince (pro mě) a polovina je v lednici (pro Mušketýra). Nemám je moc ráda teplé. Nemám ráda cokoli s banánovou příchutí, ovšem jako dítěti mi to bylo jedno a jedla jsme banánové cokoli :)

Miluju ananas (i když jako děcko úplně fanaticky) a mandarinky. Blbé loupání mi nevadí, vadí mi pecky uvnitř a málo šťávy.

No a pokud jde o koprovku, tak ji miluju- jako dítě jsem málokdy jedla maso, zato zeleniny a omáček metráky, takže z tohoto skoro cokoli- maso na zahradě nevyrostlo, zato zelenina jo a kopr taky. Slípky snesly pár vajec a bylo... Květák s eu nás jen ovařil k další úpravě, vařenej a sypanej čímkoli se neprovozoval. Ani ve školní jídelně :)

Re: Banány:
Autor: T. Zana Datum: 17.5.2019 18:38

To je zvláštní - zřejmě se dělíme na osoby peckové a bezpeckové.

Vím, že spoustě lidí pecičky vadí - v mandarinkách, v melounu... A pak jsme my, co to klidně sníme sakumprásk, však ono si to cestu ven najde :-))

Banány máme s Frantou rozdělené taky takhle.

Banány:
Autor: Z. Lika Datum: 17.5.2019 14:10

mi chutnají, ale mají pro mě podivuhodnou vlastnost: nezasytí mě. I kdybych jich snědla deset. Takže je taky nemusím. Banánová příchuť - třeba ve zmrzlině - nepatří k mým favoritům. S těmi neloupacími mandarinkami jsi mi připomněla, jak se k nám dovážely převážně kubánské pomeranče a asi speciální druh - tenká kůra, která se velice těžko loupala. Ale dobré byly, to zas jo :-)

Re: Banány:
Autor: T. Zana Datum: 17.5.2019 15:04

Já jsem ty kubánské pomeranče používala na šťávu - takovou už jsem pak nikdy neměla. Ty, co se teď prodávají, se většinou loupou dobře, ale chuť je o dost jalovější.

Mimochodem loupání pomerančů i mandarinek nesnáším - vždycky mi to po krajích odtrhá nehty od kůže (nebo jestli to je tou kyselou šťávou?)

Každopádně se snažím kupovat něco, co slibuje snazší zpracování. Ty kubánské pro mne byly nejlepší.

Re: Banány:
Autor: Z. Lika Datum: 17.5.2019 15:08

Na loupání citrusů jsem si koupila takový bazmek - rádýlko. Objedu s ním pomík a loupání jde jako po másle. Bonusem je voňavá spirála :-)

Něco podobného je zde https://tinyurl.com/yykstedx

Re: Banány:
Autor: T. Zana Datum: 17.5.2019 15:33

Liko, já se o tohle snažím nožem. Tohle je lepší? Fakt to funguje?

Re: Banány:
Autor: Z. Lika Datum: 17.5.2019 18:02

Funguje to výborně. Na příští Pražení přinesu, předvedu :-)

Re: Banány:
Autor: T. Zana Datum: 17.5.2019 18:34

JO!!! Dík :-)

Re: Banány:
Autor: M. Crossette Datum: 17.5.2019 18:37

Já kdysi dostala od bratra tenhle železný "loupáček". Kůra pomeranče se želízkem rozřízne v polovině, vsune se zaoblený konec, kterým se kůra zevnitř odjede kolem dokola a stáhne jako čepička. Funguje to dobře (hlavně u silné kůry), jen často zapomenu, že je loupáček v šupleti a loupu rukou.

https://tinyurl.com/y25dk7o2

Re: Banány:
Autor: T. Zana Datum: 17.5.2019 19:43

Hm, koukám, že jsem docela propásla pokrok v téhle oblasti. A to mi loupání rukou fakt vadí.

Re: Banány:
Autor: Š. Matyášová Datum: 20.5.2019 8:17

protože byly na odšťavění (na juice) ,ne na konzumaci,ale to nám tehdááá nikdo neřekl.....

Zano:
Autor: D. Ruščáková Datum: 17.5.2019 13:44

hezké rozjímání :)

Musím říct, že banány mě nijak moc nebraly - na rozdíl od ananasu! ten jsem jako dítě milovala fanaticky (skoro nebyl) a doteď ho mám moc ráda. A pomeranče a mandarinky...

banánům jsem přišla na chuť až na Madeiře, kde jsem jedla ty jejich maličké místní - kupované na trhu, přirozeně dozrálé. To vám byla tak úžasná pochoutka! Dávali je tam i na tu jejich slavnou rybu a věřili byste, že mi to chutnalo? :) Ale jen tam...

Bohužel to znamenalo, že mi "zdejší" banány naprosto přestaly chutnat. Doteď si je kupuju jen jako zdravou svačinu na cesty, ale z mlsoty je nevyhledávám :)

Re: Zano:
Autor: Z. Tečka Datum: 17.5.2019 14:56

Dede, to máš stejný, jako s vínem nebo broskvemi. Kdo jedl někdy čerstvě utržené broskve, nebo hroznové víno, už mu nikdy nemůže to zde kupované chutnat. Jak se mi stýská po broskvích ze sluníčka! Měla jsem stromek, nevyrostl moc vysoko, "odborný" zásah zahradníka ho odeslal do věčných lovišť. Ty broskve byly moc dobré a bylo jich tolik, že jsem je vozila kolegyním do práce. Měla jsem tomu zahradníkovi radši přerazit ruce.

Re: Zano:
Autor: T. Zana Datum: 17.5.2019 14:59

Přesně... broskve u nás jsou takový molitan, z kterého je člověk upatlaný až kam. A chuť žádná.

Není nad odborný zásah :-((

Re: Zano:
Autor: Z. Jenny Datum: 17.5.2019 16:41

Jsem dnes zakoupila pár meruněk deklarovaných ze Španělska, vypa- daly strašně lákavě a byly vynikající, moc chutné,opravdové meruňky, krásně zbarvené i trošku červené tam bylo,slaďounké a šťavnaté. Myslím, že to byl kaufový zázrak neb ostatní věci jsou jak z umělé hmoty.

Re: Zano:
Autor: T. Zana Datum: 17.5.2019 14:56

Ananas ano, ten mám ráda moc. Musí být pěkné, když ho člověk jí opravdu zralý :-)

Je to prostě opravdu tak, že člověk má jíst ovoce tam, kde vyrostlo. Vozit ho přes půl světa je nesmysl. Koukala jsem dneska v krámě na jahody. Veliké, krásné. Pak jsem si vzpomněla, jak tyhle dovážené chutnají, a šla dál.

Re: Zano:
Autor: A. Bytová Datum: 17.5.2019 15:16

Jo, přesně tak. Nejépe konzumovat tam, kde se to urodilo. Nejsem Mahulena, abych musela mít v únoru jahody.

Nejvíc mi fascinujou hrušky z Číny!

Re: Zano:
Autor: T. Zana Datum: 17.5.2019 15:32

Přesně. Kam se poděly naše? No jo, roste místo nich řepka...

Re: Zano:
Autor: Z. Jenny Datum: 17.5.2019 16:43

Hmchm, to je jak českej Číňan nebo Japonec. :-)))

Banány mám ráda..:
Autor: L. Jakovljevičová Datum: 17.5.2019 9:13

a jsem na tom stejně jako Jenny. V dětství jsem dostala banán (jeden) a nechutnal mi. Vděčně ho dojedl tatínek. Synům jsem poctivě stávala fronty na banány (i mandarinky)Dělila jsem banány mezi oba synky, jen jsem vždycky ukousla obě špičky. Tehdy se říkalo, že mohou být nakousnuté jedovatým hadem, ale pro mne to znamenalo přijít bez výčitek ke kousíčku banánu :-)) A jednou mi manžel koupil k Vánocům celý trs banánů (fakt nevím, jak to v době velkého nedostatku a "přídělového systému" udělal), prý jenom pro mně! No podělila jsem se i s dětmi, manžel o ně nestál. Banány si kupuju i dnes, jím je jen tak. Jo a začínám loupat od bubáka :-))

Re: Banány mám ráda..:
Autor: T. Zana Datum: 17.5.2019 10:27

Lído, mandarinky byly moji velcí oblíbenci. Zamyslela jsem se, jaké že to ovoce jsem jako dítě jedla. No, nic moc. Jako čistě pražská jsem neměla přístup k ovoci na stromech (a chatu měli naši v křivoklátských lesích, kde stromy podle cest moc nerostly).

Takže vlastně jahody, rybíz a angrešt (rostlo na zahrádce) a pak všechno lesní ovoce. Léto bez rukou modrých od borůvek bylo vyloženě nepovedené :-)

Re: Banány mám ráda..:
Autor: Z. Tečka Datum: 17.5.2019 11:18

Banán si občas dám, a jsem ráda, že si ho můžu koupit skoro pokaždé, když mám chuť. Ale miluju banánovou zmrzlinu, jak ji prodávali v Ovocném baru na Václaváku a pak i v pasáži Světozoru. To jsem si vždycky kupovala zmrzku i ve vaničce domů. Tady ji nikde neprodávají, dokuď tu ještě byla Delvita, občas se tam dala koupit.

Moje sestra vyrábí roky ty banánové jednohubky - piškot, kolečko banánu, sepnout párátkem a namočit do hořké čokolády. Je to rychlé a dobré. Před pár lety to prezentoval Láďa Hruška jako velký objev. Musela jsem se tomu smát. Já jsem pro návštěvy dělala banán v čokoládě: půlka zralého banánu, polít vaječňákem, pocákat rozehřátou hořkou čokoládou a na to šlehačku. Chutnalo to všem. Mně taky :).

Naši mi kdysi, strašně dávno, přivezli z Vídně sušené banány. Byly to opravdu seschlé, žvýkavé a proslazené vysušené banány. Moc mi to chutnalo. Jinak mi ty sušené, co se prodávají tady nechutnají.

Re: Banány mám ráda..:
Autor: T. Zana Datum: 17.5.2019 11:32

Sušené banány jsem kdysi ochutnala a zdálo se mi, že třeba do jogurtu by to nebylo špatné (ano, jsem silně jogurtová :-))

Už se těším na čas zmrzlin (zatím se mi na ně zdá zima). Já teda spíš čokoládovou (hořkou!) a kávovou nebo ořechovou. I když takové ty dobré ovocné sorbety...