21.5.2019 | Svátek má Monika



DISKUSE K ČLÁNKU

Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.


MLSOTNÍK: Zimní nápoj



Řazeno podle času sestupně, seřadit podle času vzestupně
počet příspěvků: 33, poslední: 21.1. 2019 11:55, přehled diskusí

Horké:
Autor: Z. Jenny Datum: 18.1.2019 17:45

nápoje mám ráda a tak díky za náměty a polechtání chuťových buněk. Přišly jsme s prochajdy a jdu si hned něco uvařit. Asi to bude čajík, přidám do něho kousky ovoce a trochu bílého rumu.To bude krásný večer. :-) Začalo velmi mírně sněžit a teplota je na nule.

Re: Horké:
Autor: Z. Lika Datum: 18.1.2019 18:19

Rum bílý pole sílí, správně.

Re: Horké:
Autor: Z. Jenny Datum: 18.1.2019 18:58

Lika má pravdu! :-)

Liko, moc hezké skleničky !:
Autor: M. Crossette Datum: 18.1.2019 17:43

a čaje vypadají zajímavě, možná první dva vyzkouším. Vlastně si nevzpomínám, jestli jsem kdy pila zázvorový čaj, musí být pěkně ostrý, ne? Čerstvý zázvor jsem navíc koupila snad jen jednou, 2x jsem zvyklá na vaření používat prášek. U druhého mám doma všechny tři přísady, stačí udělat :) Ibišek ve směsích nemám ráda, sice hezky obarví, ale čaj je mi pak zbytečně kyselý. Jinaká když se chci zahřát, tak si dělám kafáček silného černého čaje a do něho polovinu citronu (malý klidně celý). To miluji. Jenže jelikož to chci i dostatečně sladké, chce to hodně cukru. Ten přijde dřív, než citron, jinak se blbě rozpouští, chuť si pak ještě upravuji (víc cukru, víc citron). Takže mě čaj sice krásně zahřeje, ale zase s ním vypiji dobře 1-2 polévkové lžíce cukru! Ale nepiji ho denně, tak proč ne? Na svařák tu sice není taková zima, ale dala bych si ho (YGO, fajn recept). V Německu jsme si ho v zimě kupovali v litrových lahvích, pak stačilo jen ohřát.

Je tu zmínka o džusech. Nedávno jsem na netu (už nevím kde, snad iDnes) viděla takové ty různé domácí vychytávky. A jedna mě zaujala – džus ze zmrzlého jabka (možná jste také viděli). Jabko se dá dokonale zmrazit, pak se rozmrazí a vymačká šťáva. Zvědavost mi nedala a zrovna jsem měla pár jablek doma(sladká Red Delicious). Tak jsem jedno dala na dva dny do mrzáku, pak celý další den na lince nechala rozmrazit. Z měkkého jsem vykrojila kus ohryzku(celý z měkkého nešel)a potom mačkala a mačkala, dokud teklo. Měla jsem necelých 100ml šťávy, která byla moc dobrá, sladká. Takže rada funguje, ale abych si pochutnala na celé sklenici jablečného džusu, to si ho raději koupím. Ale překvapilo mě, jak byl džus dobrý, myslela jsem (nevím proč), že „ze zmrzlého“ jabka bude chutnat všelijak, bez chutě, zkaženě.

Re: Liko, moc hezké skleničky !:
Autor: Z. Lika Datum: 18.1.2019 18:23

Syrový zázvor má hodně jinou chuť než sušený, je lahodnější. Jestli ho budeš zkoušet a nemáš ráda ostrost, pro začátek si nakrájej ze tři plátky do velké sklenice a při louhování průběžně ochutnávej.

Já mám právě "potíž" s tím, že klasické čaje se mi brzy přepijí a sladké mi nechutnají. Takže jsem zamířila ke koření.

Čerstvý jablečný džus je mana nebeská, a ten postup je dobrý tam, kde není možnost odšťavňovat. Jsem ráda, že sis pochutnala :-)

Teď jsi mi vrátila do hlavy:
Autor: Z. Vave Datum: 18.1.2019 16:28

otázku, co se stalo s kouskem zázvoru, který jsem si pečlivě v obchodě vybrala, dala do vozíku... a doma ho nemám. Vytrousila jsem ho? Nebo co, sakra?

Ty nápoje vypadají moc hezky (ne, zázvorový si dneska nedám) a ty skleničky mě zaujaly.

V zimě většinou vařím čaje. Střídám různé bylinky, roibos, zelený a černý čaj, ten poslední zřídka.

Re: Teď jsi mi vrátila do hlavy:
Autor: Z. Lika Datum: 18.1.2019 16:37

Otázka zní, jestli máš zázvor i na účtence. Jinak jsi ho mohla vytratit už z vozíku. Anebo ti sklouzl mezi účtenky na pultu za kasou. Nebo zapadl za podšívku. Nebo se ho zmocnila liška, mířící k Táboru.

Re: Teď jsi mi vrátila do hlavy:
Autor: Z. Yga Datum: 18.1.2019 16:53

Hlasuju pro lišku (:o)))!

Re: Teď jsi mi vrátila do hlavy:
Autor: Z. Jovo Datum: 18.1.2019 17:49

Typoval bych trpajzlíka všetečku.

Re: Teď jsi mi vrátila do hlavy:
Autor: Z. Lika Datum: 18.1.2019 17:54

Možná za Vave postával pan Vonoseto.

Re: Teď jsi mi vrátila do hlavy:
Autor: Z. Vave Datum: 18.1.2019 19:55

Ten Vonoseto je prevít, pořád mě pronásleduje!

Re: Teď jsi mi vrátila do hlavy:
Autor: Z. Vave Datum: 18.1.2019 19:52

chichichi, to je možných možností! :) Účtenku nemám, hmmm.

Napadlo mě, jestli liška běžící k Táboru nesla pytel zázvoru sušenohé, nebo čerstvého.

sklenice:
Autor: Š. Matyášová Datum: 18.1.2019 13:53

Liko,to jsou ty,jak v nich vydrží všechno dlouho horké a nespálíš si ruce, ale když si nedáš pozor,tak h-ústa?

Re: sklenice:
Autor: Z. Lika Datum: 18.1.2019 16:20

Asi ano, jsou to něco jako termosklenice, líbil se mi ten efekt.

Re: sklenice:
Autor: Š. Matyášová Datum: 21.1.2019 11:55

jj, to j e to ,co myslím..

Teplé, ba horké:
Autor: T. Zana Datum: 18.1.2019 13:48

Tak pro mne ten sléz - kupovala jsem ho léta pod názvem Karkade ve stánku, co býval v botanické. No, letos tam stánek nebyl. Vím, že se dá koupit i v jiných čajovnách (sléz sudánský), ale zatím jsem nenašla takový, který by mi stejně chutnal. Čaj z toho stánku měl dost brutální doporučení (tuším šest lžiček čaje a silně osladit... no, pravé africké - oni všechno pijou tak sladké, až se mi z toho kroutí vlasy). Já to upravila na tři lžičky do půllitru a nesladila. Jo a louhovalo se to dlouho, minimálně čtvrt hodiny. Dobrý byl i za studena.

Ten s pepřem a skořicí bych docela vyzkoušela, skořici miluju :-) Myslíš, Liko, že to musí být černý pepř? Já raději barevné...

No a zázvor... oblibuju asi jako fernet: když už je mi fakt zle, tak si dám :P

Re: Teplé, ba horké:
Autor: A. Lex Datum: 18.1.2019 14:13

Se zázvorem na tom jsem stejně se Zanou.

Dopila jsem 14-tidenní bylinkovou kůru na pročištění, tak zkusím ty další dva. Liko, díky!

Žádné čaje nesladím, ani medem. Zvykla jsem si na jejich přirozenou chuť, stejně tak nesladím ani kafe.

Re: Teplé, ba horké:
Autor: Z. Lika Datum: 18.1.2019 16:19

Pepř může být jakýkoli - jen pamatujte, max tak na špičku lžičky denně, platí i pro skořici i kurkumu.

Zamilovala jsem si tady k té trojkombinaci přidat lžičku nějaké cikorky - caro atd. Naprosto vynikající.

ano, Liko, :
Autor: Z. Jitur Datum: 18.1.2019 11:51

z kompotové šťávy dělám "svařák" pro děti, nebo zaryté nealkoholiky, s přidáním nějakého toho buď kompotovaného ovoce, nebo na kostičky pokrájeného jablíčka...

:
Autor: Z. Maw Datum: 18.1.2019 8:28

ten caj s peprem a skorici asi vyzkousim! a do zazvoraku na zjemneni nakrajet kousek jablicka :)

hmmm hned bych si dala:)

Re: :
Autor: Z. Jitur Datum: 18.1.2019 11:52

do zázvorového přidávám trochu citronové šťávy a kapku medu

Re: :
Autor: Š. Matyášová Datum: 18.1.2019 11:57

hodně dlouho vařenej zázvor s cukrem, ve vodě, potom rozmixovat a dolejt kokosovým mlíkem a pít- j eto vysoce kalorické,ale moc dobré a stačí hrnek 0,33 a člověk je na půl dne naprosto sytej...tak tohle se pije samo, míchá se to halb und halb.

Re: :
Autor: Z. Jitur Datum: 18.1.2019 12:06

to vypadá přímo "mňamózně", vyzkouším!

Re: :
Autor: Š. Matyášová Datum: 18.1.2019 13:54

to kokosový mlíko se leje do horkýho zázvorovýho "rozvaru", jako bys tam lila smetanu .....

No teda!:
Autor: Z. Yga Datum: 18.1.2019 8:05

Takové nápoje já vůbec neznám! Ani teda netuším, kde bych sehnala honem na rychlo ten ibišek - předpokládám, že neurvu z pokojového větev a nedám ji vařit! No ale proti chuti žádná ... Já v zimě v létě piju teplé kafe a studenou vodu.

Svařák vařím následovně (cca 0,7 l vína) - do hrnce vrhnu od oka trochu vody (deci?!), do toho skořici a hřebíček a citronovou kůru a žičku, dvě, tři třtinového cukru, co mi zbyl od léta, kdy jsem ho dávala do Mojita, a povařím. Následně vleju víno a prohřeju (hodně, ale nevařím). Sundám z ohně a nakonec tam lupnu panáka až dva nějaké dobré pálenky. Nalívám do hrnků a přidávám kolečka citronu. Hmm - už dlouho jsem ho nedělala ...

Re: No teda!:
Autor: T. Zana Datum: 18.1.2019 13:50

Hmmm, že bych si dala svařák :-)))

Jo, ten sléz - to je květ slézu sudánského, aspoň to, co znám já.

Re: No teda!:
Autor: Z. Lika Datum: 18.1.2019 16:33

Ibišek patří k malvacea, stejně jako sléz. Jsou to blízcí příbuzní, ten súdánský je macatější. Taky už mě napadlo vyzkoušet ten pokojový ibich, jenže ho masivně hnojím, tak to rači né :D

Ibišek neboli sléz súdánský je skoro ve všech ovocných čajích.

Něco zajímavostí o tomto ibišku např. zde: https://tinyurl.com/y8wopeus

Re: No teda!:
Autor: T. Zana Datum: 18.1.2019 16:53

No prosím, je to úplný všelék! A je tam i k objednání - tenhle neznám. Hm...

Díky :-)

Re: No teda!:
Autor: Z. Lika Datum: 18.1.2019 18:19

Určitě se dá koupit v jakékoli "zdravušce", případně lékárně.

ohřívám si v zimě džusy:
Autor: Š. Matyášová Datum: 18.1.2019 7:03

takové ty hruškové, které zasejpám skořicí nebo jablečné,do kterých přidám cca den před ohřevem tu skořici,badyán a hřebíček, druhej den si to ohřeju a přidám rum, je to super.

kompotová š ́táva jde taky svařit, s rumíkem chutná dobře....hlavně ta švestková a když tam necháš 2-3 švestky,které taky ohřeješ, je to moc pěkné ve sklenici a chutná to podobně,jako pečenej čaj. Často si dávám i roiboss s kandovaným zázvorem-Cape Town.

Z těch kořeněnejch čajů mi chutná Massala chai, kupuju ho na www.manutea.cz , podobá se Yogi čaji, ale je jemnější.....

ale hodně dobrej nápoj v zimě je FLIP..

http://neviditelnypes.lidovky.cz/recepty-na-teple-napoje-do-zimy-dmu-/p_zviretnik.aspx?c=A161124_094935_p_zviretnik_kosa