20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Zimní nápoj

Co na zahřátí?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Jenny 18.1.2019 17:45

Horké

nápoje mám ráda a tak díky za náměty a polechtání chuťových buněk. Přišly jsme s prochajdy a jdu si hned něco uvařit. Asi to bude čajík, přidám do něho kousky ovoce a trochu bílého rumu.To bude krásný večer. :-) Začalo velmi mírně sněžit a teplota je na nule.

Z. Lika 18.1.2019 18:19

Re: Horké

Rum bílý pole sílí, správně.

Z. Jenny 18.1.2019 18:58

Re: Horké

Lika má pravdu! :-)

M. Crossette 18.1.2019 17:43

Liko, moc hezké skleničky !

a čaje vypadají zajímavě, možná první dva vyzkouším. Vlastně si nevzpomínám, jestli jsem kdy pila zázvorový čaj, musí být pěkně ostrý, ne? Čerstvý zázvor jsem navíc koupila snad jen jednou, 2x jsem zvyklá na vaření používat prášek. U druhého mám doma všechny tři přísady, stačí udělat :) Ibišek ve směsích nemám ráda, sice hezky obarví, ale čaj je mi pak zbytečně kyselý. Jinaká když se chci zahřát, tak si dělám kafáček silného černého čaje a do něho polovinu citronu (malý klidně celý). To miluji. Jenže jelikož to chci i dostatečně sladké, chce to hodně cukru. Ten přijde dřív, než citron, jinak se blbě rozpouští, chuť si pak ještě upravuji (víc cukru, víc citron). Takže mě čaj sice krásně zahřeje, ale zase s ním vypiji dobře 1-2 polévkové lžíce cukru! Ale nepiji ho denně, tak proč ne? Na svařák tu sice není taková zima, ale dala bych si ho (YGO, fajn recept). V Německu jsme si ho v zimě kupovali v litrových lahvích, pak stačilo jen ohřát.

Je tu zmínka o džusech. Nedávno jsem na netu (už nevím kde, snad iDnes) viděla takové ty různé domácí vychytávky. A jedna mě zaujala – džus ze zmrzlého jabka (možná jste také viděli). Jabko se dá dokonale zmrazit, pak se rozmrazí a vymačká šťáva. Zvědavost mi nedala a zrovna jsem měla pár jablek doma(sladká Red Delicious). Tak jsem jedno dala na dva dny do mrzáku, pak celý další den na lince nechala rozmrazit. Z měkkého jsem vykrojila kus ohryzku(celý z měkkého nešel)a potom mačkala a mačkala, dokud teklo. Měla jsem necelých 100ml šťávy, která byla moc dobrá, sladká. Takže rada funguje, ale abych si pochutnala na celé sklenici jablečného džusu, to si ho raději koupím. Ale překvapilo mě, jak byl džus dobrý, myslela jsem (nevím proč), že „ze zmrzlého“ jabka bude chutnat všelijak, bez chutě, zkaženě.

Z. Lika 18.1.2019 18:23

Re: Liko, moc hezké skleničky !

Syrový zázvor má hodně jinou chuť než sušený, je lahodnější. Jestli ho budeš zkoušet a nemáš ráda ostrost, pro začátek si nakrájej ze tři plátky do velké sklenice a při louhování průběžně ochutnávej.

Já mám právě "potíž" s tím, že klasické čaje se mi brzy přepijí a sladké mi nechutnají. Takže jsem zamířila ke koření.

Čerstvý jablečný džus je mana nebeská, a ten postup je dobrý tam, kde není možnost odšťavňovat. Jsem ráda, že sis pochutnala :-)

Z. Vave 18.1.2019 16:28

Teď jsi mi vrátila do hlavy

otázku, co se stalo s kouskem zázvoru, který jsem si pečlivě v obchodě vybrala, dala do vozíku... a doma ho nemám. Vytrousila jsem ho? Nebo co, sakra?

Ty nápoje vypadají moc hezky (ne, zázvorový si dneska nedám) a ty skleničky mě zaujaly.

V zimě většinou vařím čaje. Střídám různé bylinky, roibos, zelený a černý čaj, ten poslední zřídka.

Z. Lika 18.1.2019 16:37

Re: Teď jsi mi vrátila do hlavy

Otázka zní, jestli máš zázvor i na účtence. Jinak jsi ho mohla vytratit už z vozíku. Anebo ti sklouzl mezi účtenky na pultu za kasou. Nebo zapadl za podšívku. Nebo se ho zmocnila liška, mířící k Táboru.

Z. Yga 18.1.2019 16:53

Re: Teď jsi mi vrátila do hlavy

Hlasuju pro lišku (:o)))!

J. Jovo 18.1.2019 17:49

Re: Teď jsi mi vrátila do hlavy

Typoval bych trpajzlíka všetečku.

Z. Lika 18.1.2019 17:54

Re: Teď jsi mi vrátila do hlavy

Možná za Vave postával pan Vonoseto.

Z. Vave 18.1.2019 19:55

Re: Teď jsi mi vrátila do hlavy

Ten Vonoseto je prevít, pořád mě pronásleduje!

Z. Vave 18.1.2019 19:52

Re: Teď jsi mi vrátila do hlavy

chichichi, to je možných možností! :) Účtenku nemám, hmmm.

Napadlo mě, jestli liška běžící k Táboru nesla pytel zázvoru sušenohé, nebo čerstvého.

Š. Matyášová 18.1.2019 13:53

sklenice

Liko,to jsou ty,jak v nich vydrží všechno dlouho horké a nespálíš si ruce, ale když si nedáš pozor,tak h-ústa?

Z. Lika 18.1.2019 16:20

Re: sklenice

Asi ano, jsou to něco jako termosklenice, líbil se mi ten efekt.

Š. Matyášová 21.1.2019 11:55

Re: sklenice

jj, to j e to ,co myslím..

T. Zana 18.1.2019 13:48

Teplé, ba horké

Tak pro mne ten sléz - kupovala jsem ho léta pod názvem Karkade ve stánku, co býval v botanické. No, letos tam stánek nebyl. Vím, že se dá koupit i v jiných čajovnách (sléz sudánský), ale zatím jsem nenašla takový, který by mi stejně chutnal. Čaj z toho stánku měl dost brutální doporučení (tuším šest lžiček čaje a silně osladit... no, pravé africké - oni všechno pijou tak sladké, až se mi z toho kroutí vlasy). Já to upravila na tři lžičky do půllitru a nesladila. Jo a louhovalo se to dlouho, minimálně čtvrt hodiny. Dobrý byl i za studena.

Ten s pepřem a skořicí bych docela vyzkoušela, skořici miluju :-) Myslíš, Liko, že to musí být černý pepř? Já raději barevné...

No a zázvor... oblibuju asi jako fernet: když už je mi fakt zle, tak si dám :P

A. Lex 18.1.2019 14:13

Re: Teplé, ba horké

Se zázvorem na tom jsem stejně se Zanou.

Dopila jsem 14-tidenní bylinkovou kůru na pročištění, tak zkusím ty další dva. Liko, díky!

Žádné čaje nesladím, ani medem. Zvykla jsem si na jejich přirozenou chuť, stejně tak nesladím ani kafe.

Z. Lika 18.1.2019 16:19

Re: Teplé, ba horké

Pepř může být jakýkoli - jen pamatujte, max tak na špičku lžičky denně, platí i pro skořici i kurkumu.

Zamilovala jsem si tady k té trojkombinaci přidat lžičku nějaké cikorky - caro atd. Naprosto vynikající.

Z. Jitur 18.1.2019 11:51

ano, Liko,

z kompotové šťávy dělám "svařák" pro děti, nebo zaryté nealkoholiky, s přidáním nějakého toho buď kompotovaného ovoce, nebo na kostičky pokrájeného jablíčka...

Z. Maw 18.1.2019 8:28

ten caj s peprem a skorici asi vyzkousim! a do zazvoraku na zjemneni nakrajet kousek jablicka :)

hmmm hned bych si dala:)

Z. Jitur 18.1.2019 11:52

Re:

do zázvorového přidávám trochu citronové šťávy a kapku medu

Š. Matyášová 18.1.2019 11:57

Re:

hodně dlouho vařenej zázvor s cukrem, ve vodě, potom rozmixovat a dolejt kokosovým mlíkem a pít- j eto vysoce kalorické,ale moc dobré a stačí hrnek 0,33 a člověk je na půl dne naprosto sytej...tak tohle se pije samo, míchá se to halb und halb.

Z. Jitur 18.1.2019 12:06

Re:

to vypadá přímo "mňamózně", vyzkouším!

Š. Matyášová 18.1.2019 13:54

Re:

to kokosový mlíko se leje do horkýho zázvorovýho "rozvaru", jako bys tam lila smetanu .....

Z. Yga 18.1.2019 8:05

No teda!

Takové nápoje já vůbec neznám! Ani teda netuším, kde bych sehnala honem na rychlo ten ibišek - předpokládám, že neurvu z pokojového větev a nedám ji vařit! No ale proti chuti žádná ... Já v zimě v létě piju teplé kafe a studenou vodu.

Svařák vařím následovně (cca 0,7 l vína) - do hrnce vrhnu od oka trochu vody (deci?!), do toho skořici a hřebíček a citronovou kůru a žičku, dvě, tři třtinového cukru, co mi zbyl od léta, kdy jsem ho dávala do Mojita, a povařím. Následně vleju víno a prohřeju (hodně, ale nevařím). Sundám z ohně a nakonec tam lupnu panáka až dva nějaké dobré pálenky. Nalívám do hrnků a přidávám kolečka citronu. Hmm - už dlouho jsem ho nedělala ...

T. Zana 18.1.2019 13:50

Re: No teda!

Hmmm, že bych si dala svařák :-)))

Jo, ten sléz - to je květ slézu sudánského, aspoň to, co znám já.

Z. Lika 18.1.2019 16:33

Re: No teda!

Ibišek patří k malvacea, stejně jako sléz. Jsou to blízcí příbuzní, ten súdánský je macatější. Taky už mě napadlo vyzkoušet ten pokojový ibich, jenže ho masivně hnojím, tak to rači né :D

Ibišek neboli sléz súdánský je skoro ve všech ovocných čajích.

Něco zajímavostí o tomto ibišku např. zde: https://tinyurl.com/y8wopeus

T. Zana 18.1.2019 16:53

Re: No teda!

No prosím, je to úplný všelék! A je tam i k objednání - tenhle neznám. Hm...

Díky :-)

Z. Lika 18.1.2019 18:19

Re: No teda!

Určitě se dá koupit v jakékoli "zdravušce", případně lékárně.

Š. Matyášová 18.1.2019 7:03

ohřívám si v zimě džusy

takové ty hruškové, které zasejpám skořicí nebo jablečné,do kterých přidám cca den před ohřevem tu skořici,badyán a hřebíček, druhej den si to ohřeju a přidám rum, je to super.

kompotová š ́táva jde taky svařit, s rumíkem chutná dobře....hlavně ta švestková a když tam necháš 2-3 švestky,které taky ohřeješ, je to moc pěkné ve sklenici a chutná to podobně,jako pečenej čaj. Často si dávám i roiboss s kandovaným zázvorem-Cape Town.

Z těch kořeněnejch čajů mi chutná Massala chai, kupuju ho na www.manutea.cz , podobá se Yogi čaji, ale je jemnější.....

ale hodně dobrej nápoj v zimě je FLIP..

http://neviditelnypes.lidovky.cz/recepty-na-teple-napoje-do-zimy-dmu-/p_zviretnik.aspx?c=A161124_094935_p_zviretnik_kosa