20.6.2019 | Svátek má Květa



DISKUSE K ČLÁNKU

Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.


MLSOTNÍK: Silvestrovská Baba a zelňačka



Řazeno podle času sestupně, seřadit podle času vzestupně
počet příspěvků: 26, poslední: 14.1. 2019 20:13, přehled diskusí

Re: Ivana Marta píše:
Autor: Z. Lika Datum: 14.1.2019 20:13

*Jednak

Ivana Marta píše:
Autor: Z. Lika Datum: 14.1.2019 20:13

Jedna děkuje Verence za zajímavý příspěvek a dodává:

"Mně baba připomíná slovenské pomlasknutí nad lepou děvou. To je taká baba. Šťavnatá krásná ženská. Podobně jako to jídlo. Má šťávu."

Re: Tak to u nás:
Autor: Z. Lika Datum: 13.1.2019 17:45

Verenko, to je bezvadné, hned Ivanu upozorním, ať sem nakoukne, to ji bude určitě zajímat :-)

Re: Autorce vše vyřídím:
Autor: T. Zana Datum: 13.1.2019 16:10

Já taky děkuju :-)

Tak to u nás:
Autor: Z. Verenka Datum: 13.1.2019 15:13

na juhu sa hovorí Haruľa-tej čo sa smaží na panvičke/či už malé haruľky,alebo po celej ploche./ malé sú chrumkavejšie,veľké su mäkké/ Tá,ktorá sa pečie v pekáčiku v trúbe sa vola zamiaková baba,alebo ťapša.Keď tak spomínam,ťapša sa piekla na plechu a baba v pekáčiku.No a zároveňsa dievčatáma ženám,ktoré boli také nepôvabné/ neslané,nemastnéobezne,bez iskry, proste béčka/ hovorilo,že je to taká ťapša. To bolo malé jazykovedné okienko.

Re: Něco podobného děláme,:
Autor: Z. Yga Datum: 13.1.2019 14:44

Ale nezhořkl, to bys musela ji připálit - to je taková pověra, kterou mi vyvrátila Verenka.

Ivana Marta píše k "babě":
Autor: Z. Lika Datum: 13.1.2019 8:45

Děkuji za dotaz, baba je název, který známe už od mé prababičky ze Slovenska. Byla od Púchova. Čili možná i trochu vliv z Moravy. Než byly strojky na brambory, strouhala veliké objemy ručně na struhadle. Měli jsme vždy babu obrovskou, ještě se pekl zbytek těsta v kastrůlku vedle litinového pekáče. Jako dítěti mi to tak přišlo - Veliká baba. Jedla se z lásky k rodině, oslavám a tradici, z úcty k daru brambor. Voněla v celém domě a pokud se někomu nechce vyrábět zelňačku, chutná skvěle s domácím kysaným zelím. Víc k názvu nevíme. Jen, že je to rodinný poklad a tradice, kterou mě moc potěšilo sdílet.

Re: Autorce vše vyřídím:
Autor: Z. Lika Datum: 12.1.2019 14:29

Autorka všem děkuje a vzkazuje, že bude psáti i nadále, a že po původu názvu "baba" v rodině zapátrá.

Lika děkuje a těší se!

Re: Něco podobného děláme,:
Autor: Z. Iva Datum: 12.1.2019 10:16

Protože tam měla papriku a zbytek by zhořkl.

Autorce vše vyřídím:
Autor: Z. Lika Datum: 11.1.2019 19:55

Pokud tedy nenakukuje - je to mlčící občasná čtoucí a doufám, že sáhne do své psací pokladnice častěji :-)

Re: Ivano, velice lákavý recept:
Autor: Z. Lika Datum: 11.1.2019 19:54

Maričko, jsem ráda, že čočka chutná :-)

A stejně jako tebe mě na babě zaujala ta spousta kůrčičky!

Re: Něco podobného děláme,:
Autor: Z. Yga Datum: 11.1.2019 19:53

Akorát nevím, proč tu pánev po oprásklé klobáse umýváš? To je zbytečné, ne?

Re: Něco podobného děláme,:
Autor: Z. Vave Datum: 11.1.2019 19:52

Jo, a zapomněla jsem pochválit recepty. Jsou podle mého gusta a těším se na další.

Něco podobného děláme,:
Autor: Z. Vave Datum: 11.1.2019 19:51

pečeme bramborák v pekáčku buď s kysaným zelím, nebo bez. Ovšem vždy s uzeným. Vašek radší bramborák měkčí, já křupavější, ale je fakt, že tohle není tak mastné a hlavně se u toho nemusí stát. :)

Zewlňačku vařím v rámci urychlení tak, že v jednom hrnci vařím nadrovno nakrájené brambory se solí a kmínem, ve velkém hrnci vařím kysané zelí a na pánvi si dělám cibulovou jíšku. Předtím na té pánvi ovšem oprásknu klobásku a nechám rozvonět papriku, to pak vrhnu k zelí, pánev opláchnu sběračkou vody z hrnce a vrátím zpátky, vytřu ubrouskem a dělám tu jíšku. Hotové brambory i s vodou vleju k zelí a zavařím jíšku. Takhle je to nejrychleji hotrové a můžu jíst. Jeden litr, a když mi trochu slehne, tak druhý litr. A na druhý den repete - ne vařit, jíst. Dělám ji čtyři litry a Vaškovi stačí mistička. :)

Ivano, velice lákavý recept:
Autor: M. Crossette Datum: 11.1.2019 19:18

ale nejvíce jsem "áchla" nad tím nádherným uzeným, to bych už při krájení mohutně ujídala, musí to být úžasná dobrota jen tak bez ničeho. Také o Babě čtu poprvé - jak název vůbec vznikl.

Jako předpisatelky, též miluji křupavé bramboráky a po takhle dlouhém pečení bych si křupaté kůrčičky "z Baby" určitě odkrojila mnohem větší díl, než bych dala na manželův talíř :)

Uzená šunka se tu prodává a když ji peču jako hlavní jídlo, vždy jí dost velký kus zbyde. Tak možná příště zkusím tenhle recept. Děkuji a budu se těšít na další inspiraci.

Liko, dneska bude k večeři zase tvůj "čočkový guláš".

Re: Brambory taky miluju ve všech podobách:
Autor: Š. Matyášová Datum: 11.1.2019 13:52

chudou zelňačku děláme průběžně, říká se jí couračka nebo couralka, podle těch zelných třásní, co se couraj ze lžíce..je to jen kysaný zelí,mlíko, brambory na loupačku...taky už tam nedávám jíšku.....z tý ta chudoba přímo tryská,ale je tak nejlepší,kdykoli se do toho něco přidalo,nebylo to ono....

ty potvoro,zrovna když mám hlad....:
Autor: Š. Matyášová Datum: 11.1.2019 13:50

slintám tu jak Pavlovův nejoblíbenější pes , to je strašný, jen to číst a ještě fotky.... se tu slinama udávím.....

Re: Milá Ivano Marto:
Autor: T. Zana Datum: 11.1.2019 13:18

Uzeninu dávám do bramborových placek, do bramboráku ne (taky mám ráda malé a tenké :-)))

Re: Brambory, ty já můžu:
Autor: T. Zana Datum: 11.1.2019 13:17

Jasně, po tomhle jídle to chce tak hodinku štípat dříví :-) Nebo vyrazit na dlooouhou procházku.

Brambory taky miluju ve všech podobách:
Autor: T. Zana Datum: 11.1.2019 13:16

Takže tu babu bych zkusila - ehm, musím se hluboce zamyslet, jaké množství pro dva :-/

Tahle zelňačka mi připomíná zelňačku, kterou vařila moje babička a já ji tak dělám dodnes. Dělala ji bez klobásy a vždycky ji komentovala, že ta chudoba musí být cítit - vlastně tam byly jen brambory a zelí, však taky babička prožila dvě války.

Já ji dnes dělám většinou bez jíšky, raději dám víc zelí a brambor.

Re: Milá Ivano Marto:
Autor: Z. Tečka Datum: 11.1.2019 12:00

Dělám zelňačku skoro stejně, jen bez té jíšky a klobásku (vybírám typ čabajka) nechávám vařit s brambory a kořením. Když jsou brambory uvařené tak akorát jak mají být, přidávám kysané zelí. Vařím ho tak na skus, nemám ráda rozvařené. Jo a v tomhle počasí, když má být zelňačka zahřívací, přidávám několik maličkých sušených papriček.

Jinak se řadím k milovníkům tenkých a křupavých bramboráčků, uzené může být přikrájené do brambor, naše mamka někdy dávala i na drobno pokrájenou uzeninu. Babu bych ochutnala, proč ne, ale asi bych byla dravec na to křupavé :)

Brambory, ty já můžu:
Autor: Z. Lika Datum: 11.1.2019 11:43

A tento recept mě ohromně láká - sice toho strouhání (jestli jsem pochopila, tak se brambory vlastně nadrtí skoro na kaši? Prostě nejjemnější strouhání?) bude hodně, ale potom ta pohodička - všechno se to upeče samo. A myslím, že si přijdou na své jak milovníci kůrčičky, tak "měkkého", obojího tam bude hafol.

A přidávat si k tomu dobrou zelňačku... opravdu labužnické. Ale je pravda, že takhle si dopřávat každý týden nejde :D

Díky za bezva recept a budu se těšit na další psaní, Ivano Marto. A vítám tě na Zvířetníku :-)

Milá Ivano Marto:
Autor: Z. Yga Datum: 11.1.2019 10:47

Moc hezké recepty.

Zelňačku dělám pro Jeníka - nejprve opraskunu cibulku a dobrou paprikovou klobásu, pak se snažím klobásku vyjmout, pak udělám cibulkovou zásmažku, přidám kmín, doleju vodu a dám vařit brambory. Až jsou měkké, přidám kysané zelí, ještě trošku povařím a nakonec vrátím zpátky klobásku. Jeník říká, že je výborná, tak snad je jedlá ...

Babu nedělám (jako Matylda mám ráda hodně křupavé bramboráčky), ale klidně bych ji zkusila a uvidím, jestli se ujme.

Zelňačku dělám na Štědrý den k obědu:
Autor: Z. Matylda Datum: 11.1.2019 10:32

sice je tam maso, ale zlaté prase vidět nemusím... Baba takhle vypadá zajímavě, jenže já i bramborák ráda hodně křupavej a nevím, jestli bych babu vyrobila v mnou oblíbené chroustavosti. Ovšem Mušketýr naopak oblibuje bramborák měkčí, tak ten by byl určitě spokojen :)

Díky,:
Autor: Z. Jenny Datum: 11.1.2019 10:24

recept se hodí na tyto zimní časy. Děláme u nás něco podobného,jen brambory nestrouhám, uvařím a hodím na plech s ostatními ingrediencemi. Tak zkusím obměnu, pokud mi to někdo (MLP) nastrouhá.

Zelňačku máme vždy navařenou po Silvestru,hodí se ohřívaná několikrát a tím je taky lepší a lepší.

U nás je přimrzlo a posněhává, takže to vidím na chvilku s běžkama,už jsem byla předvčerem ale sníh děsně lepil. Psice jsou celé natěšené,sníh se jim líbí.

Slovensko bych ochutnala i o trochu víc, memáte ještě něco v záloze?

hezký den:
Autor: Z. Xerxová Datum: 11.1.2019 6:08

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům :o) ...

Zajímavé kuchtění - tohle neznám, nikdy jsem o babě neslyšela

jdeme házet, co nám traktor před vrata nahrnul. Házeli jsme pozdě večer, takže už toho moc nenapadlo. Borovice už ztratily každá jednu obří větev... A večer má opět padat (jen ať padá, hory se konečně pořádně napijou)