20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

PIVO: Jak se to pivo vlastně dělá?

Dnes si řekneme, jak se pivo tvoří. Ne, nebojte, nezahltím vás hromadou technologických detailů. Ale jsem názoru, že kdo pije pivo, měl by mít aspoň hrubou představu o tom, jak tahle tekutina vzniká.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
V. Pavelka 27.12.2018 22:26

Re: Opatrně,

Už staří Sumerové vařili, ne.

V. Pavelka 27.12.2018 22:24

Re: Konečně

Prosil bych pět minut ticha za diabetiky..

V. Pavelka 27.12.2018 22:19

Re: Já byl na několika

Pivo je segregováno vínem ,povstanme za svobodu piva !! Pulka světa u nás pere špinavé víno ,díky absenci daně ,FUJ,fuj,fuj..a FUJ.

J. Holíček 27.12.2018 17:50

Gratulace a dík! I za lepšolidi.

Báječně napsané. Tedy pro fandy, kterým to stejně nebude nic platné, neboť tajemství sládků je tajemství jejich.

Zejména princip rmutování je popsán úžasně, názorně, s dobře pochopitelnými příklady. Jenomže, jak jsem naznačil v prvním odstavci, princip je jasný a pochopitelný, jenže které cukry se nevratně a kdy zamknou a zda jsou u konkrétního piva zamykány odděleně, stejně nevím.

A kdybych to věděl, pil bych s větší chutí? Asi ne, ale lepšolidi určitě. :-))

Š. Hašek 27.12.2018 15:40

Re: Opatrně,

???

M. Zima 27.12.2018 15:32

Opatrně,

až Jakl zjistí, že je pivo vynález Egypťanů, mohl by si něco udělat.

Š. Hašek 27.12.2018 14:59

Re: S názory pana Jakla

Nejen o pivu. Dovolil bych si ......

Š. Hašek 27.12.2018 14:58

Re: Udivuje mne

Možná limonádníci dají kačku na každé jedno naše pivo. Majitel podniku kalkuluje a nese svoji kůži na trh.

Kšeft je kšeft. Můj otec se vyučil v obchodě a nějak mi v hlavě uvízlo ........ že účet pro zákazníka nutně nemusí odpovídat ceně všech výrobních substancí. Musí v každém případě odpovídat peněžence a nápadům/chutím zákazníka. Gottwald to viděl jinak ......

Zkráceno.

Pamatujete SMC? Státní maloobchodní cenu??? Já jo, byla to prča. Smutná prča.

Š. Hašek 27.12.2018 14:50

Pane Jakle,

neseďte jen u piva. Napište zas něco o "té naší politikválce pod Řípem". Snad nejsou die politische Gespräche u piva/na NP streng zakázány?!

Myslím to vážně!!! Zkráceno.

Š. Hašek 27.12.2018 14:44

Já byl na několika

exkursích v pivovarech (a zas budu), vždycky poslouchám, koštuju, přeptávám se, ....... pak to všechno zapomenu. Zapomenu i data, termíny, teploty, časy, pH, ty kohouty tam u těch nerez "soudků", ........ Váš článek .......

Zatím nezapomínám na pivo v lednici a jeho chuť. A když v létě je hic, tak sebelepší minerálka nepomůže. Makat (a sedět) lze jen s pivem.

Nemá nikterak vztah k mému postoji k vínu, dalšímu nápoji Bohů.

P. Štěpánek 27.12.2018 11:45

Re: Takže

Děkuji ti náčelníku, že si ses mě zastal.

J. Vintr 27.12.2018 11:04

Udivuje mne

že tak složitě vyráběná tekutina se často prodává levněji, než nějaká limonáda, kde se jen smíchá voda se sirupem.

R. Tesařík 27.12.2018 10:22

Re: Takže

Vždycky mě pobaví nimralové vašeho typu, kteří spatlají páte přes deváté.

P. Štěpánek 27.12.2018 10:17

Takže

Tak podle logiky pana Jakla bychom museli pivovarům říkat ležárny, přeci poslední krok co je u ležáku. Hotový produkt vznikne až tím ležením, to dá rozum.

V. Houdek 27.12.2018 9:27

S názory pana Jakla

občas nesouhlasím, ale jeho články o pivu jsou úžasné.

R. Lávička 27.12.2018 8:41

Konečně

Něco rozumného čemu spousta Čechů rozumí.

Díky