29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Čočka trochu jinak

Nedejte se odradit, je totiž moc dobrá

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Lika 5.11.2018 17:58

Re: V neděli jsme jidlo měli k večeři

Bezva, Maričko, jsem ráda, že chutnalo. A přesně jak píšeš, maličko nádobí - to je taky velká výhoda.

M. Crossette 5.11.2018 16:12

V neděli jsme jidlo měli k večeři

Ve Vípáku jsem se už zmínila, že k večeři bude tahle čočka trochu jinak. Byla a kdo váháte nad vyzkoušením, neváhejte více a jděte si to uvařit ! Je to náramná dobrota, výsledek vypadal přesně, jako ho má Lika na fotce. Použila jsem obyčejnou čočku a jako tekutinu hovězí vývar (měla jsem ho v mrazáku), ale pak při vaření ještě trochu naředila vodou na hustotu guláše. Měli jsem toho každý 2 vrchovaté hluboké talíře a pochutnali jsme si náramně, kastrůlek jsem vyškrábla dočista do čista :). Do první porce jsem přidala lžíci zakysané smetany, ale tak jak ji miluji snad do všeho, tady pro "vylepšení chuti" opravdu nebyla třeba a na druhý talíř už jsme si ji nedali. A výhoda, která se take počítá - po večeři jsem myla jen kastrůlek, dva talíře, dva příbory a dvě sklenice od piva. Dalšího nádobí pro přípravu netřeba, staší nůž a prkýnko. Opravdu vynikající recept - doporučuji !!!

T. Zana 3.11.2018 12:47

Re: O.T.

Máš pravdu, Maričko, je to takové poklidné usínání. Člověk jde lesem, je chladno, třeba i trošku mlhavo - když má štěstí, svítí do toho slunce a je... asi bych řekla - klidno.

Podzimní procházky jsou krásné.

Z. Vave 2.11.2018 21:33

Re: Tohle vypadá dobře, Liko.

Děkuju, Maričko.

Z. Lika 2.11.2018 21:32

Re: Moc se mi ten recept líbí, Liko,

To jsem ráda, a jsem zvědavá, jak to bude chutnat.

Z. Vave 2.11.2018 21:32

Re: Tohle vypadá dobře, Liko.

No však! My důchodcové potřebujeme uhlí a draslí a tak, potom aby to bylo v jednom hrnci a brzo hotové, protože co? Protože nemáme na nic čas. :)

Z. Hanča 2.11.2018 21:03

Moc se mi ten recept líbí, Liko,

neboť nejsem příznivcem složitých jídel a sáhodlouhého vyvařování, zvlášť ve všedních dnech. Určitě ho vyzkouším a nacpu tam všechny ingredience, dokonce i řapíkatý celer, protože mi nijak nevadí. A pro MLP i tu uzeninku, aby nefrflal, že je to až moc zdravé. :-))

Z. Lika 2.11.2018 20:33

Re: Tohle vypadá dobře, Liko.

Jo a doporučuji to spíš k obědu, protože je to opravdu syté.

Z. Lika 2.11.2018 20:33

Re: Tohle vypadá dobře, Liko.

Důchodcovský?! To je přímo pro vrcholové sportovce! Nabito mikro i makro živinami, je v tom spousta dlouhých uhlohydrátů, draslíku a já nevím čeho ještě.

Pro důchodce jen to nejlepší!

Z. Lika 2.11.2018 20:31

K tomu zelí

Napadlo mě, jestli se teda nepletu, že zelí se při vaření nemá solit, to až na konec, jinak nezměkne. Tak pozor na to! Kapustě to tolik nevadí.

M. Crossette 2.11.2018 20:28

Re: Tohle vypadá dobře, Liko.

Vave, krásný včerejší fotočlánek a další sada fotek radost pohledět. No a nápadu Liky na pohádku jsi take ujala pro tebe typicky - kouzelně !

M. Crossette 2.11.2018 20:24

Re: O.T.

Zano, překrásné podzimní fotky !!! Vždy, když jsme v Evropě chodívali takhle zbarvenými lesy, cítila jsem takovou zvláštní melancholie. Vůbec ne deprimující spíše naopak, neumím to popsat, ale úplně jiné pocity, než jarní nebo létem rozpálený les. Příroda se se zvláštním klidem ukládá ke spánku a já to s ní prožívalá. Jak na tebe takovéhle podzimní lesní procházky působí?

Z. Vave 2.11.2018 20:22

Tohle vypadá dobře, Liko.

Takový důchodcovský recept to je :), asi bych to udělala stejně jako Vendulka ve formě polévky. Černou i zelenou čočku doma mám, tak až seženu dobrou klobásku, bude dobrá večeře. Nebo možná oběd?

Z. Lika 2.11.2018 20:21

Re: S čočkou

Pro mě to byla příjemná změna - chutná a velice sytá. Navíc neměla žádné společensky nežádoucí následky, kapusta se chovala naprosto mravně, a hlavně jsem si ji dosud nedokázala představit bez česneku (ostatně i čočku). No, a ono to jde.

M. Crossette 2.11.2018 20:12

Re: tohle určitě zkusím, Liko díky

Liko, čerstvý řapíkový celer by nemělo být třeba loupak. Trochu jako čerstvé fazolové lusky, když čerstvé zlomením jen "lupnou", zatímco starším zůstane "vlákno". Ale na chuti celeru to loupání rozhodně vliv nemá.

Až čočku vyzkouším dám vědět. Určitě do ní dám klobásu, milujeme polskou. Je to am. výrobek, ale pod tímhle jménem se tu prodává, dávám ji do leča, protože je skvěle kořeněná.

T. Zana 2.11.2018 19:50

Re: O.T.

A ještě: vyúčtování je na Hadech :-)

Z. Lika 2.11.2018 19:34

Re: jaká je

Nehodí se na to třeba růžičková, ideální jsou hodně zelené kapustové listy.

Z. Lika 2.11.2018 19:33

Re: tohle určitě zkusím, Liko díky

Tak jsem, Maričko, zvědavá, jak vám to bude chutnat. Jestli najdeš v mrazáku trochu vývaru, tak tady by našel dobré využití. A s řapíkatým celerem na večírku jsem se už taky setkala a chutnal mi - ale hostitelka si dala velkou práci s tím, že ho oloupala a ještě lehce posolila. Přitom celer je slaný přirozeně. Jo a do této čočky jsem ho ani neloupala, když se drobně nakrájí, nějak jsem to nepovažovala za nutné.

"Kykyriký", tos mě pobavila :D No jo, Japoncům dělá problém vyslovit "kr", musejí si to oddělit. Jsem ráda, že se ten recept ujal.

Z. Lika 2.11.2018 19:30

Re: Liko,

Bezva. A jak se ta klobáska dělá zároveň s čočkou, všechno krásně ovoní a ochutí. A základ doporučuji osmahnout na trošce másla.

T. Zana 2.11.2018 17:52

O.T.

Pár fotek z posledního říjnového dne:

https://1234zana.rajce.idnes.cz/31.10.2018_Pribram_-_Picin/

Z. Matylda 2.11.2018 17:24

S čočkou

já nejradši polívku... ale tohle by šlo zkusit :)

Z. Jenny 2.11.2018 16:16

Liko,

to je jídlo mých snů! Samozřejmě mimo tataráku . :-)) Uvařím, dokoupím kapustu a jedu ! Díky, už se těším a potěším i MLP neb už 14 dní mele něco o kapustě. :-)

M. Crossette 2.11.2018 15:18

tohle určitě zkusím, Liko díky

čočku miluji a už dlouho jsem ji nedělala. Navíc všechny ostatní přísady mám buď doma, nebo se dají snadno koupit. Jedině budu muset použít obyč. čočku, jinou jsem tu neviděla (tedy jistě by se tu někde dala koupit, ale asi bych musela prošmejdit jiné obchody). Ale jistě to bude také dobré, navíc, když ji nechám "křupavou". Řapíkový celer fakt chutná jinak, mám ho ráda, ale nesmí se to s ním přehnat. Třeba tady jsou oblíbené "party-food" takové štangličky ze syrového řap.celeru, kde je ta prohlubina vyplněná pomazánkou z cream-cheese (někdy různě přichucený). Je to dobré, ale dva, tři mi většinou stačí.

Jinak včera jsem zase dělala japonské Korokke a zase jsme si pochutnali. Dělám je poměrně často, ale prostě si furt nemohu zapamatovat to jméno. Stále mi mozek říká něco jako "kykyriký, kokoriký", prostě ne a ne si to správně zapamatovat :). No hlavně, že je to dobré a to ono je a moc!

Z. Nítkovská 2.11.2018 14:45

Re: jaká je

podle obrázku to vypadá na kadeřávek -a ten má jen listy, nedělá hlávku

Z. Jenny 2.11.2018 13:45

Re: koukám, že vaříš jídlo,

Jo, to by bylo taky dobrý! Jídla při vysokým datumu, chtělo by to recepty. Většinou jsou to chutná a zdravá jídla. :-) ̈

Používala jsem často,hlavně bramborové úpravy. Za totáče to byla někdy nutnost. Platy byly tenkrát akorát dobrý k nastrouhané cibuli.

Jistě, všechno bylo levné, to jo ale co bylo k dostání? V masně to vypadalo jako v šatně, prázdné háky. :-)

O. Joklová 2.11.2018 13:31

jaká je

LISTOVÁ kapusta?? to je něco jinýho než "normální" kapusta???? vždyť ta je snad taky z listů!! :-DDDDDDDDD

Z. Olčava 2.11.2018 12:06

Re: No bezva,

Zkusím máslo, sádlo zrovna nemám, jinak většinou používám olej, jen do vánoční rybí polévky začínám se zeleninou taky na másle.

Z. Lika 2.11.2018 11:32

Re: koukám, že vaříš jídlo,

Ten celer udělá hodně dobrou chuť, určitě zkus.

Jo jo, dva kuchaři nebo kuchařky v jedné kuchyni, o tom je spousta detektivek :D

Z. Lika 2.11.2018 11:30

Re: neznámé...

Jitur, směle do toho!

Z. Lika 2.11.2018 11:29

Re: No bezva,

Prima, doufám, že bude chutnat :-) Jinak jestli máš kousek másla (anebo sádla) na osmahnutí toho základu, tak to s ním zkus, hodně udělá na chuti i vůni.