18.4.2024 | Svátek má Valérie


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Co taky s jablky

Vylovila jsem recept na domácí ocet, vynikající

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Vave 17.8.2018 21:24

Jablečný ocet

já ráda a nikdy mě nenapadlo, že se dá vlastně vyrobit doma. Asi vymyju pětilitrovou skleněnou zavařovačku a zkusím to. Děkuju za recept.

Z. Lika 18.8.2018 9:42

Re: Jablečný ocet

Určitě to, Vave, zkus, jen znovu připomínám, že je zapotřebí často míchat.

Z. Svobodová 17.8.2018 20:02

jablečný ocet

Liko, tenhle ocet mne nučila dělat matka mého chotě,která však nepoužívala vždy celá jablka a dělávala ho i ze slupek a jablkových odřezk, klidně i z jádřinců, co zbyly po ostrouhání jablek na salát či závin.. kdysi, ještě na starém zvířetníku, jsem někde ten matčin recept uváděla. používám jablečný ocet moc ráda. není tak silný jako náš osmiprocentní .A třeba Mariččin coleslaw si bez jablečného octa přesdstavit neumím.Dostala jsem kdysi celou knihu o jablečném octu a jeho výborných účincích na zdraví uživatelů.Používám ho dost a s výjimkou loňska, kdy jablka fakt nebyla žádná, ocet dělávám každoročně.

M. Crossette 17.8.2018 20:12

Re: jablečný ocet

Lenko, jablečný ocet do coleslaw je dobrý nápad. On někdo do coleslaw jabka dává, tak proč ne jablečný ocet. Určitě vyzkouším, díky !

Z. Lika 18.8.2018 9:44

Re: jablečný ocet

Ano, Lenko, je to výborné zužitkování zdravých slupek a jádřinců. A jsem ráda, že potvrzuješ lahodnost tohoto octa.

M. Crossette 17.8.2018 18:56

jablečný ocet jsem nikdy nedělala

ale někde mám ještě zašantročenou božůrku, plnou kladných účinků na tělo při používání jablečného octa (Apple cider vinegar). Už si nepamatuji, kterou "léčbu" jsme tenkrát potřebovali nebo se celkově chtěli ozdravět, ale lahev jsme koupili, ředili ocet vodou a popíjeli. Možná to jednou jen tak "z roupů" zkusím.

Jinak máš Liko krásné kvasné nábovy, líbí se mi ta postranní mistička zřejmě na vařečku,ne? Moc ráda vidím Čendu dozorovat a se producírovat, krásně doplňuje celkový obrázek. Těším se na článek.

Xerxová, moc hezké včerejší fotečky kobylek, cikád atd

M. Crossette 17.8.2018 19:00

Re: jablečný ocet jsem nikdy nedělala

Tady je jedn angl. odkaz z mnoha na internetu, kterak je jablečný ocet zdravý.

https://www.cosmopolitan.com/health-fitness/a48500/apple-cider-vinegar-benefits/

Z. Lika 17.8.2018 19:31

Re: jablečný ocet jsem nikdy nedělala

Moc ráda používám tento ocet k dochucování vody na pití - hlavně v létě mi přijde vhod, místo sirupu. A líp mě osvěží a uhasí žízeň než čistá voda.

Díky za pochvalu kvašáků (hrnců), v tom větším dělám v zimě i kimči. A ano, ta postranní mistička je na nástroj dle potřeba - buď míchátko, nebo kleště. Všimni si také, že ucha jsou u obou asymetrická: jedno je výšku a druhé vodorovně :-)

M. Crossette 17.8.2018 20:18

Re: jablečný ocet jsem nikdy nedělala

Ano,dvou uch jsem si všimla(hm, u hrnců asi "dvou uší" není správně, že :)). A myslela jsem, že je tam aby se míchátko nekácelo, ale asi je to na zavěšení klestí. A všimla jsem si rozdílu pokliček - proč je jedna barulatá? Já mám u svého kameninového zelňáku tu placatou s "knoflíkem", jako má ten tvůj malý. Je to vyboulení u většího jen jinak vymyšlený tvar, nebo má svůj účel.

Z. Svobodová 17.8.2018 20:40

Re: ucha x uši

Maričko, ta první varianta je správně!! ucha mají tašky, hrnce a další neživé věci, zato živí tvorové m (psi, kočky a hlavně lidi ) mají pouze uši.

Z. Lika 18.8.2018 6:56

Re: jablečný ocet jsem nikdy nedělala

Maričko, ten větší hrnec má baculatou pokličku, která zapadá do poměrně hluboké drážky s maličkou hubičkou. Do báně pokličky unikají plyny a v drážce se shromažďuje voda z přetékajícího kvasu, odkud se dá mírným nakloněním hrnce hubičkou vylít. A pokud není hrnec tolik plný, aby kvas přetékal, nalévá se do drážky voda, která funguje jako těsnění - po zaklopení nemůže nic dovnitř, a ven pouze plyny. Součástí tohoto hrnce je i těžká kameninová placka rozdělená na půlky, takže se dá vložit užším hrdlem do hrnce a zatížit s ní nižší hladinu zeleniny, aby se držela pod hladinou a volně neplavala.

Popis je tady https://tinyurl.com/ybpqcvek a ta kameninová vložka je vidět tady https://tinyurl.com/yabffnej

K. Miháliková 17.8.2018 14:20

Kvasené veci

sú vždy tak trochu "vošajstlich" (s neistým výsledkom), lebo presne ako Lika píšeš, vzduchom pláva more malinkých skvaterov, čo sa bleskovo nasťahujú do čohokoľvek, kde sú nejaké cukry a nejaká tekutina. Na ocot by som sa asi nedala, ani ho v podstate nepoužívam, skôr citróny alebo limetky. Ale mám toto leto skúsenosť s experimentom podobného druhu. Skúsila som vlastné acidofilné mlieko. Zostala mi po pečení koláča skoro celá litrová krabica mlieka a keďže by som ho do kávy ťažko stihla minúť, zohriala som ho v nerez kastróliku na asi telesnú teplotu (asi takú, ako keď zarábate kvások z kvasníc do mlieka), naočkovala do neho asi deci acidka z originál kúpeného, zakryla čistou pokrievkou a nechala svojmu osudu. O cca 1,5 - 2 dni som mala vlastné acidko a bolo výborné. Rozmiešala som ho, premiestnila do chladničky a chodila si zo studeného ulievať. Pravda finančne sa to absolútne nevyplatí, lebo acidko z obchodu je asi tak v rovnakej cene ako obyč mlieko :-). Ale potešilo ma, že to vyšlo a že to bolo prudko pitné.

Z. Lika 17.8.2018 19:35

Re: Kvasené veci

U kvašených věcí je to vždy závod, který kmen obsadí území dřív a vyhraje. Proto třeba do kvašených okurků dávám na dno kousíček dobrého chleba (má chutné kvasinky) a každou vrstvu okurků důkladně posolím, aby se podpořily ty správné kmeny zase mléčných kvasinek. Jednou jsem v záchvatu protitlakového uvažování posolila zelí jen symbolicky, a sice vykvasilo nádherně, ale chuťově to byl blivajz nepoživatelný. A nebylo to tím, že by mi v chuti chyběla sůl, ale zvítězil prostě nesprávný kmen. Někde jsem o tom četla, bohužel až potom.

K. Holubová 17.8.2018 14:18

Jablek

jsem měla celou lodnu. Letních. Mrňavých. Ještě jich pár zbylo, takže tohle určitě zkusím. Dělala jsem jablečnou dřeň s vanilkou, badyánem, rozinkami, rumovou trestí - každá příchuť zvlášť. Je toho asi 30 skleniček. Tak jsem zvědavá, jestli vydrží. A nakrouhala jsem ta větší na štrůdl na zimu. A to jsou stromy obsypané hruškami, podzimními jablky, takže mě čeká ještě docela dost práce. Pokud teda

sucho dovolí, aby ty plody vůbec dozrály. Komora se pěkně plní, sama sobě říkám "syslík".

K. Miháliková 17.8.2018 14:24

Re: Jablek

Do pohárov som strúhala raz, nahovorila ma kamoška, aby som si od nej vzala veľkú krabicu letných jabĺčok, tak reku bude na ten koláč v zime. Len spracovať to boli galeje a neviem, či som nemala dobré viečka na pohároch (najskôr) alebo čím to bolo, ale všetky sa mi pokazili. Všetka tá robota putovala za stáleho miešania veď viete kam. Smola, no. Takže toto už fakt nikdy robiť nebudem :-)

Z. Lika 17.8.2018 19:37

Re: Jablek

Paní Holubová, určitě ocet zkuste. Jen opět připomínám - často míchat!

Hrušky, ach! To vaše zavařování vypadá náramně, takže doufám, že se vše podaří.

Z. Svobodová 17.8.2018 20:19

RSyslík Karolína

Tedy, Karolíno, tyhle zásoby ti docela krutě závidím. Pamatuju se přesně na doby, kdy jsme otrhaly kdejakou hrušeň, co rodila krušky koprčky(trdy hrušku koporečskou),. Z těch kamenných hrušek býval neskutečně výtečný kompot. Ony totiž jsou tohle hrušky zimní a pokud se nemýlím, tak tyhle koprčky rostou právě jen v okolí Mostu a jinde jsem je v takovém množství už nenašla. právě kvůli tomu se mi po mém rodném Mostě zastesklo. Já letos nemám skoro žádné zásoby, jelikož pro nájem zahrady nám byl skončen ještě před sklizní plodů. Mám naštěstí kousek za Plzní kamarádku, která mi klaždoročně poskytuje bílý rybíz i další ořebytky ze své obrzahrady. Bílý rybíz zpracuju každoročně všechen já, protože její zmlsaná rodinay ho nechce a jím nepohrdám nikdy.Šťávy i marmelůády jsou z něj vynikající. Mně neva, že marmoška je růžová, nikoli sytě rudá.i vloni jsem si odvezla a zpracovala cca 45 litrů bílého rybízu.letos to bylo trošku méně, ale stačilo to.

Z. Jenny 17.8.2018 12:45

Liko díky!

Určitě zkusím,už cítím tu vůni a chuť! :-)

Z. Jenny 17.8.2018 12:50

Re: Liko díky!

A zde prosím jsem objevila recepis na poměrně jednoduchá domácí povidla, chci zkusit!

https://hobby.idnes.cz/svestkova-povidla-podle-babicky-tri-suroviny-a-parkrat-zamichat-pxu-/hobby-domov.aspx?c=A110823_110837_hobby-domov_bma

Z. Jajka 17.8.2018 19:43

Re: Liko díky!

Jenny, tak to jsem zvědavá na výsledek. Můžu mít sebemenší plamen, centimetrové dno speciálního zavařovacího rendlíku a jak přestanu na chvilku míchat, povidla nebo jakákoliv zavařenina se začnou přichytávat na dno.

Kdo to myslíte s povidly vážně, otevřete si odkaz od Jenny a přečtěte si diskuzi pod článkem :-).

Z. Lika 17.8.2018 13:58

Re: Liko díky!

Bezva, Jenny, jen nezapomeň nejméně dvakrát denně pořádně promíchat plastovou špatchlí, podle mě to pomáhá proti usazení plísní.

A s povidly obezřetně, ráda "plkají" na strop :D

Z. Jitur 17.8.2018 11:07

Liko, dotaz

Musím na to mít takovýhle kameninový hrnec?

Z. Lika 17.8.2018 11:42

Re: Liko, dotaz

Jitur, stačí normální skleněná větší zavařovačka nebo vlastně jakákoli nádoba, která z potravinářského hlediska bude nezávadná a snese kyselinu. Takže rozhodně nic z hliníku, radši ne teflonu apod.

A nádobu je potřeba zakrýt utěrkou nebo papírovým ubrouskem, na provázek nebo gumičku.

Z. Jitur 17.8.2018 11:46

Re: Liko, dotaz

Dík za doplňující info, určitě zkusím, doma mám natrhanou velkou tašku několika druhů jablíček, jablek...

Z. Lika 17.8.2018 11:56

Re: Liko, dotaz

Na ocet vybírej ty sladší.

Z. Jitur 17.8.2018 10:54

Dozoruje...

... Čenda?

Z. Lika 17.8.2018 11:03

Re: Dozoruje...

Ano :-)

O. Joklová 17.8.2018 12:46

Re: Dozoruje...

taky jsem se chtěla zeptat na číčáka - myslela jsem že máš bílomourka a černoušku...???

A. Bytová 17.8.2018 13:02

Re: Dozoruje...

Je z toho dozorování a zodpovědnosti celej ustaranej. :o)

Z. Lika 17.8.2018 13:55

Re: Dozoruje...

O ustaraném Čendovi bude časem článek :-)