25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

VíP: Víkendový pokecník

Okurková sezona

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Kytka 12.8.2018 19:47

Re: Tak nevím, jak kde,

Já tedy taky bez česneku, ani jsem netušila že se dává...

Ale měla jsem zde vnučku a že si uděláme rajčatový salát s cibulí a nakonec jsme přidaly i nastrouhanou okurku. Dobré je to.

T. Zana 12.8.2018 18:46

Re: Ta moja pamäť!

Díky :-)

Z. Hanča 12.8.2018 17:21

Re: Ta moja pamäť!

S dovolením se sem připojím s přáním všeho nejlepšího pro Zanu a všechny Zuzany, které si sem chodí číst!

Z. Verenka 12.8.2018 16:29

Ta moja pamäť!

všetky Zuzany Zuzanky/,Zany-všetko všetko najlepšie k sviatku.Zabudla som včera!!

T. Zana 12.8.2018 11:12

Re: Milé Zuzany, Zuzky a zany :),

Konec léta mě mrzí přesně z toho důvodu, co píšeš - dlouhé dny miluju. O to víc mě trápí, že je kvůli počasí nedokážu využít. V tomhle (pouze v tomhle) smyslu se těším na podzim...

Z. Tečka 12.8.2018 10:34

Re: Milé Zuzany, Zuzky a zany :),

Svatá Anna se někde kapánek zasekla :-) ale já se dneska po delší době zase vyspala.

Před chvílí jsem šla otevřít vchod, protože doma byl jen kocour, kočky někdy čekají u vchodu až otevřu. Vylezla jsem ven... vysoké modré nebe...sluníčko naplno...ale najednou, setinku vteřiny ...první podzimní dech...prostě je to tady...kdysi se tu o tom psalo.

Nevím, zda mě má mrzet, že tohle léto pomalu končí, spíš mě mrzí, že bude zase pryč to krásné období dlouhých dní, plných světla.

T. Zana 12.8.2018 10:17

Re: Milé Zuzany, Zuzky a zany :),

Díky :-)

Krásný den jsem si pod dlouhé době fakt užila - po dlouhé době bylo tak, že se dalo jít trochu se projít - byli jsme v botance, ve Stromovce a trochu po Letné, ale to už se dělalo horko :P

Ale i tak to bylo fajn :-)

Dneska ráno (v sedm) bylo překvapivě chladno - asi 12 stupňů, venku mi bylo docela zima :-)) Ale slunce svítí, nevydrží to... nicméně tímto děkuji sv. Anně :-)

Z. Xerxová 12.8.2018 7:22

hezký den

hezkou okurkovou neděli všem Zvířetníkům a zvířátkům... :o)

Jsou tu Trpajzlíci, je veselo...

M. Crossette 12.8.2018 1:33

Re: hm okurky

Děkuju Liko. Já právě znám mateřídoušku take jen jako bylinku, takže jsem to v tom receptu rajčatového másla zblbla, v ten moment jsem na tymián zapomněla.

Jo a právě v krémové omáčce skončily všechny moje lišky (tedy skoro, ještě 2 sáčky mám v mrazáku).

M. Crossette 12.8.2018 1:30

Re: Milé Zuzany, Zuzky a zany :),

Dodatečně, posvátečně, vše nejlepší Zaně a všem Zuzanám. Samozřejmě jsem chtěla gratulovat, když jsem psala poprvé, ale pak paměť vynechala, odklikla jsem a šla pryč. Doufám, že jste si užily krádný den !

Z. Vave 11.8.2018 22:35

Milé Zuzany, Zuzky a zany :),

přeju vám k svátku všechno nejlepší. Ovšem je to v čudu, Zuzanky otevírájí poslední třetinu prázdnin, to to uteklo!

K okurkám až zítra. :)

Z. Lika 11.8.2018 19:47

Re: hm okurky

K tomu křenu - ano, okurky si déle udrží křupavost dužiny. A mateřídouška se u nás v kuchyni nepoužívá, jen v léčení. Určitě bude jemnější než tymián. S tymiánem se musí opatrně, jen po trošičkách, jinak jídlo ovládne. Jsou to dvě rozdílné rostliny, ovšem příbuzné.

Tu hromadu lišek pustě závidím, ó to by byla omáčka!

T. Zana 11.8.2018 19:43

Re: O.T..

Díky, děvčara :-)

M. Crossette 11.8.2018 17:14

Re: víkendvé hvězdičky

U nás včera večer pořádně lilo a bouřilo, tak nebyly vidět žádné hvězdy. Dnes snad bude jasněji, jestli i tady něco zahlédnu.

M. Crossette 11.8.2018 17:12

hm okurky

nakládám "Bread&Butter", jiné ne. Sezóna už mi ale před časem skončila. Kupuji sazenice, které na obrázku vypadají delší a štíhlé (vlastně jediné, které tu vidím prodávat). Mně ale vždy na záhoně narostou baculatější a mají vice semínek, než se uvádí. Tedy pokud je neutrhnu předčasně. Ale mě to zase tolik nevadí, hlavně že se jim daří. Klasický okurkový salát dělám v sezóně často, máme ho radši trochu sladší. O přidání česneku tedy čtu poprvé! Já salát vždy postupně "vylaďuji". Žádnou vodu do zálivky nedávám, okurky jí mají dost. Oloupu, nastrouhám je na hrubo, posolím, popepřím (ano, dávám i pepř)a přidám cukr. Nechám chvíli odpočinout, rozpustit cukr. Teprve pak přidám ocet a celkovou chuť dolaďuji (podle chuti přidám co je třeba - cukr, ocet, sůl). Když dělám Tzatziki (a dělám vždy hodně najednou), nejprve okurku rozpůlím, pokud má hodně semínek, část jich vykrojím. Pak nastrouhám na jemno a v hrsti částečně vymačkám (šťávu vypiju), aby tzatziki nebylo moc vodnaté. A veškeré okurkové slupky slupne Trixie :)

Můj tatínek dělával z našich chatovských okurek rychlokvašky (myslím, že byly hotové tak za tři dny). Nepamatuji se, že by do nich vkládal nějaké listí, ale možné to je. Liko - křen v okurkách je opravdu dělá křupavější? A ještě ke včerejšku. Určitě máš pravdu s tím tymiánem. Pochybuji, že tady někdo používá pravou mateřídoušku na vaření. Jaký je v tom v českém vaření vlastně rozdíl (tedy i chuťově?). Je mateřídouška ta polní a tymián je mateř.pěstovaná?

Včera jsem si přinesla domů plný velký sáček hub-lišek. Takže jsem pak po večeři měla o zábavu postaráno je propláchnout, podusit a zamrazit. Jak rostou hodně nízko a zdejší půda je dost písčitá, tak potřebují opravdu pořádně "vykoupat". Naštěstí jsou to v tomto směru skvělé houby, do kterých se voda nevsákne(tedy ne rychle) a jsou krásně proprat. Je to letos už třetí sběr (tenhle je ale největší) a jsem tomu ráda, loňská zásoba už mi skoro došla (pak už mám jen nasušené lišky).

Z. Xerxová 11.8.2018 16:05

víkendvé hvězdičky

tyto dny padá nejvíc "hvězd" a měsíc skoro nesvítí, Perseidy budou krásně vidět

T. Zana 11.8.2018 13:39

Re: Okurky

Já taky bez česneku :-))))

Z. Olčava 11.8.2018 12:40

Re: Okurky

no jo, bez česneku. Ale když dělám míchaný salát, tak tam česnek dávám, ale zrovna naposled jsem se tak soustředila na to, že si chci přidat kopr (na ten si většinou vzpomenu, když už mám snědeno), že jsem pro změnu zapomněla na ten česnek.

Z. Lika 11.8.2018 12:23

Re: Okurky

Taky bez česneku?? Nakonec budu výjimka!

Z. Lika 11.8.2018 12:23

Re: Tak nevím, jak kde,

Bez česneku? Já si bez česneku neumím okurkový salát představit.

Z. Tečka 11.8.2018 12:20

Tak nevím, jak kde,

ale moje okurková sezóna letos skončila nějak brzo, okurky kvapem odcházejí. A nejsem sama, komu se to děje. Právě tyhle moje nakládačky nechávám přerůst, část jde na kvašáky a jinak na salát. Z nakládaček ho prostě miluju. . Pak teprve polní, a salátovky a hadovky až po sezóně, když už jiné nejsou. Strouhám nahrubo, klasický okurkový se sladkokyselou zálivkou mám prostě na stole a průběžně ujídám. To samé se zakysankou, jen osolit a opepřit. Letos zatím sklízím, ale je to bída. A na trh se mi v těch vedrech nechtělo, město je rozpálené jak žehlička.

Z. Olčava 11.8.2018 12:18

Okurky

mám spojené s létem, i když dneska je může mít člověk celý rok. Dostala jsem od kamarádky pár okurek ze zahrádky a jak byla ta vedra, tak jsem s nima ani nic nedělala, jen jsem je schroupala vychlazené z lednice. Ale jinak mám asi nejradši úplně obyčejný salát, jak to dělávala maminka: okurka, sůl, cukr, ocet, trocha vody. Jen jsem časem přestala dávat vodu a místo octa dávám šťávu z citronu.

Z. Tečka 11.8.2018 12:13

Re: hezký den

Ano, já to takhle taky nejradši. Už jako dětem nám stačilo utrhnout, symbolicky otřít o tepláky nebo tričko a chroustat.

Okurky už taky nezavářím, pro jednoho se to nevyplatí. Nemám zas takovou spotřebu, i když je k některým jídlům ráda. Když to vychytám, kupuji v Lidlu při Retro akci ty původní, je to opravdu rozdíl v chuti. Znojmia má dneska jeden nálev na všechno, a není to ono.

Z. Olčava 11.8.2018 12:08

Re: O.T..

Taky přeju všem Zuzkám a Zuzankám a naší zaně zvlášť.

A to mi tak připomnělo, když se měla narodit dcera, tak já chtěla Zuzanku, strašně moc se mi to jméno líbilo, dokonce jsme se s mužem dohodli, že když se narodí kluk, vybere jméno on a když holka, tak já. Jenže, až na jedinou výhradu. Muž měl kdysi ňáký techtle mechtle s jistou Zuzanou a pak následně došel k názoru, že žádná Zuzana už nikdy, takže dcera se jmenuje jinak.

Z. Tečka 11.8.2018 12:08

Re: Listí do kvašáků

Já nákládám jen do klasických malých sklenic, moc se tam toho nevejde, postupně jak okurky narůstají. Ta paprička by mohla být suprová, ale do menší sklenice asi ne. Já zas dávám do každé rozkrojený stroužek česneku. Musí to jenom vonět.

Z. Lika 11.8.2018 11:50

Re: O.T..

No ano, vždyť jsem si ještě včera říkala, že to musím do článku zakomponovat. Díky, Jenny za připomenutí. A oslavenkyním přeji krásný sváteční den :-)

T. Zana 11.8.2018 11:25

Re: O.T..

Jenny, děkuju moc!

Z. Jenny 11.8.2018 10:42

O.T..

Milá strážkyně pokladu! A ostatní Zuzany,Zuzky,všechno nejlepší k Vašim krásným jmeninám! Vaše jméno nám udělalo hodně radosti a to nejen k vůli krásným písničkám!

Z. Jenny 11.8.2018 10:10

Okurky

mám nejraději čerstvé,postrouhané do salátu s vychlazenou zakysankou,trošku česneku a cibulky,případně ochucené dle jednotlivých chutí, v lednici je mám stále,krásně ochlazují.MLP si dělá sám kvašáky a musí být dostatečně ostré. :-) Jo a postrouhané či čerstvě nakrájené okurky mně strašně krásně voní, už ta vůně sama mně tak nějak naladí.

Přeji všem krásný víkend, jdeme slavit na rybářskou chatu,pséci budou hlídat domovinu. U nás je nádherně zamračeno a chvílemi prší.Hurrrááá! :-)

L. Písařík 11.8.2018 9:50

Listí do kvašáků

Předpokládám, že listy černého rybízu byly pro chuť, révové proto, aby se do nálevu vnesly kvysinky. Křen, jako ochucení a konservant.

Přidávám 1 papričku piripiri na 4 l sklenici.