19.7.2019 | Svátek má Čeněk



DISKUSE K ČLÁNKU

Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.


MLSOTNÍK: Spousta receptů s rajčaty



Řazeno podle času sestupně, seřadit podle času vzestupně
počet příspěvků: 42, poslední: 21.7.2018 22:14, přehled diskusí

Skvělý Mlsotník :
Autor: T. Zana Datum: 20.7.2018 19:58

Zaujalo mě Verenčino lečo,dělám ho taky tak, jen někdy přidám vejce, někdy kus dobrého kabanosu.

Léto a léčí patří k sobě!

A díky za vzpomínku na HanuW.

Re: Skvělý Mlsotník :
Autor: Z. Lika Datum: 20.7.2018 20:03

Léto léčí lečem, ano :D

Re: Skvělý Mlsotník :
Autor: T. Zana Datum: 20.7.2018 20:05

Ach, ty automatické opravy! Ale moji Zvířetníci mi rozumějí :-)

Re: Skvělý Mlsotník :
Autor: Z. Hanča Datum: 20.7.2018 20:25

Lečo u nás bylo v poslední době, myslím, už třikrát a pokaždé chutnalo!

Ještě bych připomněla šopský salát, resp. variaci na šopský salát (abych nebyla napomenuta, že to či ono do šopáku nepatří :-)) ) - t.j. u nás rajčata, papriky, okurka a balkánský sýr. Rychle hotové a rychle také zmizí.

Re: Skvělý Mlsotník :
Autor: M. Crossette Datum: 20.7.2018 21:07

Jé Hančo, dík za připomenutí šopského salátu. Dlouho jsem nedělala, udělám o víkendu. Tady se mu říká řecký salát a já ho dělám takhle: Smíchám větší kostičky rajčat, okurky, cibule. Přidám kostičky sýru (balkánský-tady feta) a hrneček pokrájených černých oliv. Promíchám a zaleji zálivkou (lžice oregano, olej, ocet, sůl, pepř). Dobře vychladit. Velice jedlé !!!

Re: Skvělý Mlsotník :
Autor: Z. Hanča Datum: 20.7.2018 22:51

To jsem ráda, že jsem tě inspirovala, Maričko! Mě zase zaujaly ty černé olivy, mám je ráda (raději než zelené), tak je někdy zkusím do salátu přidat.

Děkuju za rajčatový Mlsotník, Liko,:
Autor: Z. Vave Datum: 20.7.2018 19:36

zatím po odjezdu chlapečků dojídáme zbytky, takže se snažím hlavně zavařovat a určitě budeme sušit. Vašek jí rajčata střídmě, ale já si nadrobno nakrájím menší mísu a dělám si netřebickou salsu. :) Neloupu, nechám šťávu a vynechám někdy i papriku, tu pálivou teda vždycky. Hana W. jistě promine, ale dávám citrónovou šťávu a vinný ocet a balsamikový ocet a cibuli a všechno to sním.

Kluci odjeli a my se pustili do zemních prací před garáží, ufffufff, to je otrava, ale bez toho se nedá pokračovat na zahradě. Na zavařování není čas, ale sníst všechno za syrova přece jen nedokážu, tak sháním sklenice kde se dá.

Re: Děkuju za rajčatový Mlsotník, Liko,:
Autor: Z. Lika Datum: 21.7.2018 9:13

Tak ať jde práce od ruky.

Vzpomněla jsem si ještě na gazpacho, to by taky nebylo marné - a vy máte přesně ta sluncem napitá rajčata.

Re: Děkuju za rajčatový Mlsotník, Liko,:
Autor: Z. Vave Datum: 21.7.2018 12:17

Dík za připomenutí, Liko, vyzkouším. .)

Re: Děkuju za rajčatový Mlsotník, Liko,:
Autor: M. Beda Datum: 21.7.2018 22:14

gazpacho, takové krásně vychlazené, je úžasná věc :-)))))))

Jó, rajčata !!!:
Autor: M. Crossette Datum: 20.7.2018 18:05

Miluji je a když je sbírám na záhoně, je to "první do pusy, druhý hodím Trixie a teprve třetí jde do misky :)

Jinak Liko bezva souhrn receptů, velmi mě zaujaly Hančiny řízky s rajčaty. Zrovna minulý týden jsem dělala plněné papriky podle Neliny a na omáčku také padlo hodně rajčat. Jinak přebytek rajčat mrazím na zimu, tedy ne rajčata, ale svařenou šťávu. Pokrájená rajčata (neloupaná-jen proto, že jsem líná) naházím do mixéru a rozmixuji na jemno. Komu vadí semínka, může pak přecedit. Potom na plotně částečně zredukuju, odpařím část vody (tak na omáčku). Vychladlé plním do malých sáčku, tak do poloviny. Vytlačím vzduch, zavřu (kupuji malé (12x12) igel. zazipovací sáčky). Následně zplacatělý sáček v mrazáku zabere málo místa a zmrzlé se dají naskládat na sebe. Protože v omáčce není žádné koření, pozdější využití je rozmanité.

Ano, s milou HankouW jsme si odsouhlasily, že BLT sandviče jsou ze všech úplně ty nejlepší! Také nejprve otoustuji chleba. Když je udělám k večeři, každý hladce sníme 3. Ale na ně fakt musí být sezóní rajčata, rychlená ne a ten bílý, "mechový" chleba. A velmi důležité je mít tenké plátky slaniny, dobře vysmažené, aby to pak po zakousnutí do sandviče v puse pěkně v puse křuplo (já vysmažený tuk slévám a přidávám Trixie na granule).

Rozhodně nechci HanceW "konkurovat", ale pro rozšíření receptů přidám ten na svoji Salsu (že se jí take říká "Pico de gallo" jsem nevěděla). Recept byl kdysi na NZ, ale je to už archivní článek, tak tam fotky nejsou. Nemám je ani na Rajčeti, asi jsem je Dede poslala samostatně. Jestli fotku salsy ještě najdu, přidám je. Salsy jsem také už 2x dělala velkou mísu, vychlazená je prostě fakt vynikající. My si do ní máčíme tortilla chips.

http://www.dedenik.cz/2013/08/09/mlsotnik-mexicka-omacka-salsa/

Re: Jó, rajčata !!!:
Autor: M. Crossette Datum: 20.7.2018 18:32

Tady jak má salsa vypadat (tedy určitě i ta od HankyW) - tahle a další 2 fotky v albu.

https://marickac.rajce.idnes.cz/Doprovodne_fotky_k_receptum/#022-Hotovasalsa.jpg

Re: Jó, rajčata !!!:
Autor: Z. Lika Datum: 20.7.2018 18:49

Maričko, ta salsa je! Hezky vychlazená... mňam! Díky za recept.

když já mám nejradši:
Autor: M. Beda Datum: 20.7.2018 16:16

rajčata prostě jen tak, syrová - a sežeru je dřív než by došlo k nějakému vaření... bohužel mám ale pocit, že ještě pořád jsou ty z obchodu tak nějak "polystyrenová" i když už je sezóna, ale už jsem jednou koupila na trhu rajčata, která chutnala jako rajčata, hned v pondělí si tam znovu dojdu (jsou tady farmářské trhy vždycky v pondělí a ve středu)

a sladkobolná vzpomínka na HanuW, vždycky když byla v Praze, kupovala jsem jí hořkou Studentskou pečeť, kterou milovala... a jednou mi až z daleké Emériky přivezla Renavast pro Nynyšku... no, dnes se tam za Duhou uškytá (srdíčko)

Zavzpomínala jsem :
Autor: Z. Matylda Datum: 20.7.2018 11:14

na HankuW, její recepty jsem vždycky milovala a jambalaya se stala stálicí naší kuchyně... No, já asi jediná mám rajčat pomálu a zasychají mi, tak snad z koupených...

Re: Zavzpomínala jsem :
Autor: Z. Lika Datum: 20.7.2018 11:26

Napadlo mě je příště zasadit s nohama v jezírku :-) Ale tam by pak asi chtěla celá zahrada.

Sice jen prolétám:
Autor: Z. Lika Datum: 20.7.2018 11:04

ale těším mě vaše vzpomínání a mlsné nápady. Soudím, že získat si nesmrtelnost dobrým receptem, to je ten správný přístup k životu!

Půjdu na trh pro zelený koriandr, ty mexické majdy jsou vynikající.

Jo a nezapomeňte - tepelně upravená rajčata jsou tělu prospěšnější, různé ty lykopeny a spol. Ovšem takové dobře uzrálé žluté rajče rovnou z keříku, to je fakt boží zážitek.

Přeji štědré léto!

díky,:
Autor: Z. Jitur Datum: 20.7.2018 10:48

Lice a všem přispívajícím, to je paráda, zástup receptíků, které si rozhodně uložím a vyzkouším!!!

Re: díky,:
Autor: Z. Lika Datum: 20.7.2018 11:49

Jsem ráda, že recepty přišly vhod.

Jeden receptík navíc:
Autor: K. Holubová Datum: 20.7.2018 10:44

Inspirována v Řecku dělám plněná rajčata: velká masitá rajčata, nahoře odříznutá "poklička" v místě šťopky vydlabeme a dužinu i se semínky dáme do misky. Tyčákem rozmixujeme s česnekem (dle chuti), trochou worcestru, 1 malá plechovka rajského protlaku nebo plechovka drcených rajčat, olivový olej. Přisolíme a naředíme bílým vínem na hladkou omáčku. Připravíme si mleté maso (preferuji hovězí), smícháme s kořením (dá se sehnat i řecká směs, výborné je to s kořením na kebap), zelenou petrželkou nasekanou na jemno a cibulkou. Dávám jarní vč. té zelené části. Do směsi zlehka zamícháme trochu zakysané smetany. Tím naplníme rajčata, přiklopíme, spíchneme pokličku párátkem a vložíme do pekáčku. Pak zalijeme připravenou omáčkou a pečeme. Koření, které použijeme do masové směsi můžeme použít i do omáčky, je to zajímavější. Já přidávala i jednu drcenou chilli papričku. S rýží nebo toastem vynikající letní jídlo.

Re: Jeden receptík navíc:
Autor: Z. Lika Datum: 20.7.2018 11:23

Paní Holubová, připomněla jste mi recept s plněnými rajčaty a zapékanými se zelenými fazolkami, budu muset zapátrat. Děkuji za inspiraci, váš recept vypadá taky ohromně!

Re: Jeden receptík navíc:
Autor: K. Holubová Datum: 20.7.2018 11:51

Tak já přidám ještě jeden, právě jsem ho dodělala. Je výborný ke grilovanému masu, které máme zítra v plánu.

Zralá rajčata nasekám na drobné kousíčky a dám do mísy. Přidám na velmi jemno pokrájenou šalotku, na velmi jemno pokrájenou nať ze zelené cibulky, drcený česnek dle chuti a hodně hodně zelené petrželky a libečku. Posolím hojně mořskou solí, nechám pustit šťávu. Nejlépe druhý den do mísy přidám 1 rajský protlak. Pak rozdělím do dvou částí. Do jedné vmíchám nastrouhanou fetu a na jemno chilli papričku, do druhé na jemno nasekané černé olivy. Vychlazené k dobré grilované krkovičce je to vynikající, ale také jen tak namazat na máslem potřený toust. Něco jako bruschetta.

Re: Jeden receptík navíc:
Autor: Z. Lika Datum: 20.7.2018 12:03

Teda, tak to je pro mě něco úplně nového, díky. Lapám sezonní recepty, kde se dá, protože letos (hurá) budeme opět v krajině s hojností místní zeleniny.

Tohle na zdejších diskusích miluju, jak dokážou pěkně rozkvést a nesou plody, v tomto případě doslova rajské :-)

Re: Jeden receptík navíc:
Autor: K. Holubová Datum: 20.7.2018 12:19

Jsem ráda, že zaujalo. Je to fakt vynikající.

Ovšem nejdůležitějším nositelem chutí na tom je ten libeček kvůli své specifické vůni a chuti, já osobně ho miluju. Snažím se ho tady vypěstovat, ale zatím se fakt nedaří. Chce vlhčí půdu a to tu opravdu nemám. Jakmile se někde k němu dostanu, nařežu si pořádnou náruč a aspoň zamrazím. Sušený taky není to pravé.

Lze jej nahradit koriandrem a řapíkatým celerem, ale není to ono. Zkus libeček někde na trhu koupit a zamrazit pokrájený do pytlíčků. Momentálně řeším Nerudovský problém "kam s ním", protože potřebuji někde usadit maličký mrazáček, který jsem si dovezla ještě z Prahy a do něj dávat právě směsi bylinek, lístky máty, meduňky, rozmarýnové snítky...... Vše se v zimě bude hodit. Ale já ho někam vetknu potvoru mrňavou. Bohužel mimo kuchyň, tam se fakt nevejde.

Liko,:
Autor: Z. Jenny Datum: 20.7.2018 10:43

to sis dala pěknou práci, díky!! Nějak se projevil Pavlovův reflex neb silně se mi tvoří mlsné sliny! Jak já miluju rajčata! A přitom jsem je do jedenadvaceti let nesnášela, pak přišel samovolný zlom a dnes bych celé léto jen rajčatovala.

A HanceW,statečné Haně, po které tu zeje prázdno a i v mém srdci je díra, jsi nemohla věnovat hezčí vzpomínku,než vzdát hold jejímu kuchařskému umění. Takže za mně VELKÉ díky !

Re: Liko,:
Autor: Z. Jitur Datum: 20.7.2018 10:51

vidím, že jsem Hanku W. identifikovala správně, v jedné dávnější diskusi jsme si vyměnily několik mejlíků, měla jsem tak možnost ji poznat alespoň krátce

Re: Liko,:
Autor: Z. Lika Datum: 20.7.2018 11:24

Hanka byla vynikající kuchařka, mimo jiné samozřejmě. Moc ráda jsem ji četla a čtu. A taky podle ní vařím :-)

rajčata jsou neotřelá klasika:
Autor: Z. Inka Datum: 20.7.2018 9:27

nesmírně se vždycky těším na ty rovnou ze sluníčka. Salát dělám s majonézou, ale klidně je jím jen tak osolené...Máme dost velkou spotřebu a zbytek usuším, lečo bohužel Bimbo může jen v omezeném množství a rajskou nejí vůbec.

Re: rajčata jsou neotřelá klasika:
Autor: Z. Lika Datum: 20.7.2018 11:27

Hodně zralá, ještě teplá rajčata z keříku, to je ono. A domácí rajská, navíc když se dělá po moravsku, tj. se smetanou, na tu by měl být snad zbrojní pas.

Ach,:
Autor: Z. Verenka Datum: 20.7.2018 9:23

ach,ach,krásna nostalgia.tpohto roku mi rajčinky rodia ako besné.A tak ich spracovávam:hlavne mrazím&/ bu& ́d je recept od Maričky alebo od Hanky W.Rozšírila som ho po všetkých kamoškách a hovorím k tomu:to je od mojich amerických kamošiek./viete aká som frajerka obdivovaná-to nemá hocikto/

Leča robím málo,ale robím asi tak ako Aida základ na rajč.omáčky-také rajčinové pyré.

A naďalej mm rada vôňu rajčinových listov.Mám 18 koreňov rajčín-pol na pol:Tornádo a Piťóka/to je maď.odroda,dlho tvrdá,a pritom zrelá.