25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Chleba KDYŽ

Aneb obrázková kuchařka ze zápraží

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
E. Šusová 25.5.2018 9:52

Re: Petro

No oulitba muší bejt, ne? :-D . takže dostali, zvlášť ti, co mi s pečením pomáhali :-D.

E. Šusová 25.5.2018 9:52

Re: Petro

Taky preferuju jednoduchost v kombinaci s výborným výsledkem, takže vyhledávám takový jídla, kde nestrávím půlku života, ale bude nám to víc než chutnat. A to chleba když splňuje na milijoun procent.

E. Šusová 25.5.2018 9:50

Re: voňavej a krásnej Boží dar...

já mám taky radši černý, ale......... no nebyly, nebyly, ani rajčata ani chilli papričky, nouze byla a krám taky nebyl :D , takže nouzovka. A struhadlo by byl další kousek k mytí nádobí, takže estét neestét.... ono to v tom chlebu stejně nevidíš, takže si jen přiděláš nádobí a práci. A páč mám na tý zahradě fůru jiných povinností, tak volím cestu co nejjednodušší. Ale jasně nic proti strouhání a barvě oliv. Rasita nejsem :D

Z. Yga 25.5.2018 9:16

Re: voňavej a krásnej Boží dar...

Taky hlasuju pro zelený!

A. Lex 25.5.2018 8:50

Petro

bezva rychle uhňácaný bochník. Takové rychlé recety mám moc ráda, protože mám jiné koníčky, než vaření. Rychlý, praktický a bez velkého množství nádobí, co potom musím umývat. To je moje heslo. Jednou za čas mě něco popadne (tedy MLP dostane chuťě) a pustím se třeba do svíčkové a pod. Ale jinak preferuji jednoduché a rychlé recepisy. A na chalupě takový recept je k nezaplacení. Jsi šikovnáááá!

T. Zana 25.5.2018 8:41

Petro

To vypadá skvěle - jen co si dáme přestávku v ježdění, určitě vyzkouším.

Jedla jsem něco takového ve velikosti housky a bylo to výborný.

Pesani dostali?

T. Zana 25.5.2018 8:38

Re: voňavej a krásnej Boží dar...

A to já zelený radši :-))

Š. Matyášová 25.5.2018 8:28

Re: voňavej a krásnej Boží dar...

no,já su estét-občas teda, takže já bych strouhala, u oliv-mají jinou chuť, ty zelené jsou trpké,protože jsou nezralé....ale jak píšu,to není nic proti ničemu...kdybych neměla černé,dala bych sušená rajčata v oleji nebo zelené...případně třeba kapary nebo i nasekané ančovičky....

Š. Matyášová 25.5.2018 8:26

Re: No,

on nikdo netuší,co by následovalo po větě: buď na kotli postupně upeču chlebové placky a postupně se najíte nebo najednou v kotli udělám guláš..... ;-)

E. Šusová 25.5.2018 8:24

Re: voňavej a krásnej Boží dar...

to strouhání je úplně zbytečná práce, v chlebu se to nepozná totiž. Ale olivy pochopitelně v původním receptu černý jsou. Jenže na chalupě zrovna nebyly, tak co oliva, jako oliva :-D

Š. Matyášová 25.5.2018 8:24

Re: No,

Liko,za třicítky ešusy nebyly :-D

E. Šusová 25.5.2018 8:23

Re:

:-D dooooooooooobřeeeeeeeeeee uznáváááám, že nejsou polní podmínky jako polní podmínky :-D :-D ale představa to je hezká: vidím Mawe velikou, ana těsto s olivama na vandru hněce a poté pecen do popela vkládá!!!" :-D Každopádně jsi u toho psaní trochu musela škytnout, protože mi bylo líto, že tohle si dát nemůžeš a přitom Tobě by se to na cesty hodilo. On totiž dlouho vydrží, když se teda nesežere hned.

E. Šusová 25.5.2018 8:20

Re: No,

To by, pravda, v těch úplně polních podmínkách asi moc nešlo a nebo kdyby, bylo by to dost náročný na proces a čas toho pečení - kdyby se to mělo péct tak, jak píše Lika, nebo pan Písařík. A taky do těchto podmínek si člověk asi tyhle ingredience nevozí.

E. Šusová 25.5.2018 8:18

Re: Tak to je luxusní chleba

Luxusní fakt je, a když má člověk třeba ještě slaninu, nebo já nevím, oříšky, sušený rajčata, chilli papričku apod. může si ho vyladit ještě víc.

Výhodou je, že ta výroba je opravdu úplně jednoduchá, prostě se furt míchá a pak se to smatlá.

Pocestní by bývali museli být hodně rychlí :D .

E. Šusová 25.5.2018 8:16

:-) Heh no jo, tak uznávám, že

to vlastně moc polní podmínky teda nebyly, no. Ale pro mě neúplně kuchařku kuchařskou jo. Páč v remosce jsem ten chleba zatím nepekla. Do té doby jsem měla vyzkoušený jen buchty, pizzu a bábovku.

Z. Iva 25.5.2018 8:07

Re: No,

Matyldo, koukni na " holandské" trouby, dají se vtom prý upéct i buchty a chleba. Je to v podstatě těžký litinový kotlík s poklicí...

Z. Matylda 25.5.2018 8:02

Re: No,

Kotel má kulaté dno a velikost je pro padesát lidí. Na tom placky neupeču :) Musela bych si pořídit velkou pánev, aby se to dalo realizovat vůbec, natož v tom počtu strávníků.

Z. Lika 25.5.2018 7:00

Re:

Ano ano, Maw, kdo prokáže šikovnost, má to nafurt :-) Ale jak píšu výše u Matyldy, prý stačí i jen ešus a ohýnek.

L. Písařík 25.5.2018 7:00

Re: No,

A co tak kotlík nad ohněm obrátit, vyrobit z těsta placky a ty naplácat na kotlík a pomalu upéct ? A máte čápátý. Taky jsem slyšel o pečení na zameteném ohništi pod kotlíkem, oheň okolo, ale nezkoušel jsem, placky jsou rychlejší, ale je nutno hlídat, aby upečené nespadly do ohně.

Z. Lika 25.5.2018 6:59

Re: No,

Čoveče viděla jsem nějaké zálesácké video, jak se peče chleba v ešusu (s víkem) zahrabaném v horkém popelu. A byla to bomba! Takže se neodříkat :-)

Z. Lika 25.5.2018 6:58

Tak to je luxusní chleba

Voní na mě ukrutně, kroutí mi nosem a začínám se podobat Nightovi. Petro, jsi šikovná, neboli žiškovná, jak se u vás říká. Vařená brambora do chleba se u nás taky dávala, udělá tu pěknou vláčnost.

Díky za vyzkoušení chleba v remosce - měla jsem k tomu trochu nedůvěru (remoska peče pomalu), ale tvůj výsledek mluví za vše, to se fakt povidlo.

Takže děkuji za přesvědčivou a chutnou reportáž. Nestahovali se k vám na návštěvu pocestní? :-D

Z. Matylda 25.5.2018 6:52

No,

vzhledem k tomu, že polní podmínky jsou pro mě kotel zavěšený na řetězu nad ohništěm, do kterého si večer svítíme očima nebo lucernou, tak tady tohle je pro mě brutálně civilizované pečení :) V táboře bych to určitě nedala a taky se chleba pečlivě opatruje. Ale na chalupu nebo i na dom je tohle moc dobrý návod :)

Z. Xerxová 25.5.2018 6:44

hezký den

hezký pátek všem Zvířetníkům a zvířátkům... :o)

Dokonalá fotoreportáž a vzhledný výsledek. Určitě voňavý a dobrý.

Š. Matyášová 25.5.2018 6:37

voňavej a krásnej Boží dar...

jen ty brambory bych nastrouhala na jemno :-D , Olivy mám raději černé, ale to není nic proti ničemu, stačí je zaměnit...moc pěkná reportáž Petro, jen ty polní podmínky, máš moc luxusní :-D

Z. Maw 25.5.2018 5:53

presstavuju si, jak mam v polnich podminkach misu, temosku, anebo elektrinu, nedejboze vsechno dohromady :D

nicmene chleba vypada bozsky a si sikovna hospodynka napadita, ted muzete pict na chalupe furt :)