19.7.2019 | Svátek má Čeněk



DISKUSE K ČLÁNKU

Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.


MLSOTNÍK: Japonské korokke



Řazeno podle času sestupně, seřadit podle času vzestupně
počet příspěvků: 76, poslední: 18.5.2018 21:03, přehled diskusí

Dnes jsem si ohřála v mw:
Autor: Z. Vave Datum: 14.5.2018 13:22

korokke od soboty a je to furt dobrý. Geniální jídlo, Liko.

Re: Dnes jsem si ohřála v mw:
Autor: Z. Lika Datum: 18.5.2018 21:03

Jsem ráda :-)

Korokke jsem smažila:
Autor: Z. Vave Datum: 13.5.2018 0:21

ve friťáku taky bezprostředně po obalení. Ovšem vzhledem k přítomnosti čtyř dětí od uplácání hmoty k rozpálení friťáku uběhla nějaká doba. Pak jsem je s dědou vyhnala ven (ty děti, ne korokke!)a konečně mohla nastat kýžená fáze "a jedem". :)

Korokke jsem dělala malé, i když úplně jednohubky to nebyly. Nejobtížnější bylo vytahování placiček z vajíčka vidličkou. Sem tam se mi nějakké korokke zřítilo zpět a možná to bylo důvodem, proč některé korokke ve friťáku udělalo pššššší a prasko, v krajním případě "vyteklo". Nebo to bylo tím, že to nebylo odpočaté a vychlazené?

Bramborovo-masová hmota se dá určitě okořenit jinak, podle chuti, a nejspíš by se daly využít i namleté či nadrobno pokrájené zbytky pečeného masa, opráskuté na cibulce. Mně se cibulku podařilo nakonec zabarvit do zlatova až do hněda, když jsem se pokoušela odpařit z masa všechnu tekutinu, aby to bylo dostatečně suché. A ta chuť mi přišla dost dobrá.

Určitě to je dobré teplé k obědu či večeři a do studeného bufetu je to super, jen příště musím potlačit své velikášství. I z jedné dávky je toho dost. :)

Liko, děkuju za bezva recept na Placičky japonské babičky, jak jídlo u nás překřtili, když jsem si nemohla vzpomenout, zda se jmenuje krokke, karokke či karaoke. :)

Re: Korokke jsem smažila:
Autor: Z. Lika Datum: 13.5.2018 8:08

Děkuji za hlášení a za statečnost. Smažit hromady drobností, byť ve fritéze, to umějí snad jen... babičky pro vnoučata :-) S tím ochucováním je to dobrý postřeh!

Přeji krásnou neděli!

zcela OT - ale je o jídle :):
Autor: M. Crossette Datum: 11.5.2018 19:52

Včera jsem kupovali kus takové té tlusté plastické roury, které se u vás myslím říká "husí krky" (tady jen corrugated pipe). A já si při tom najednou na něco vzpomněla, co mi už dáávno vypadlo z hlavy. Také jste některá sušily z husích krků "chrastítko"? Teď už si nevzpomenu, jestli maminka z husího krku sama ten "hrtan, hltan či co to bylo" vytáhla, nebo byl součástí balíčku s nitřnostmi. Byl docela dlouhý, takže jsem si ho vždy opláchla, nechala trochu proschnout, pak jsem dovnitř dala kuličku, sušený hrášek nebo tak. Konce jsem zašoupla do sebe, vznikl "náramek" a celé to nechala úplně uschnout. A bylo chrastítko, či chrastící náramek !

Re: zcela OT - ale je o jídle :):
Autor: Z. Lika Datum: 11.5.2018 21:00

Tedy Maričko, to vůbec neznám! Ani jsem o tom neslyšela, to je zajímavý detail.

Předně musím :
Autor: Z. Hanča Datum: 11.5.2018 18:03

ohlásit, Liko, že jsem vařila kari dle tvého receptu z minulého týdne, a bylo výtečné!!!!! Dala jsem do něj kuřecí maso a bílou ředkev, protože vodnici jako naschvál neměli, ale vrchní zásobovač si poradil a aktivně donesl náhražku. I s ředkví to bylo opravdu moc dobré, (nedělala jsem ji moc dlouho, aby zůstala lehce křupavá),vařila jsem pro pět lidí a pochvalovali si všichni!

Dnešní mlsotník jsem ráno prolítla jen v rychlosti a pak jsem dumala v prodejně nad masem, jaké že mleté bylo v receptu? Tak teď už vím, že jedno, jaké. :-)) No, mám tu mleté krůtí, tak i na korokke brzo dojde.

Re: Předně musím :
Autor: Z. Lika Datum: 11.5.2018 19:33

Tak to jsou výborné zprávy s vodnicí - ona bílá ředkev je příbuzná, vodnice je snad (?) levnější, možná trochu pevnější. A jsem ráda, že jsi dobrou chuť potvrdila - však jsem si dneska koupila další.

Doufám, že i korokke se osvědčí!

Liko díky:
Autor: M. Crossette Datum: 11.5.2018 17:34

za další zajímavý japonský recept. V tvém podání a foto-dokumentaci jsou recepty "chutné už od pohledu" , navíc snadná příprava, takže k vyzkoušení přímo lákají. Však už jsem dělala tvoji omurici a opravdu jsme si pochutnali. Recept také vypadá rychlovka, oproti videu :) Tam to matince opravdu moc rychle od ruky "neodsejpá". Navíc - její vajíčka na máčení nevypadají nijak extra prošlehaná (asi to těmi tyčkami moc nejde) a zarazilo mě, jak "neodborně" okrajuje brámbory! Teké to tak někdo děláte? Já tedy zásadně používám škrabku!

Sharko, jsem ráda, že moje okurky chutnají, my si je dali právě k té omurici a určitě půjdou k těmto korokke. Na záhoně mi okurky už kvetou, takže letos budu dělat další zásobu. A panko na obalení těhle "karbanátků" určitě použiji. Tak jak ho manžel kdysi koupil omylem, je to teď moje oblíbená strouhanka na rybu (catfish), masíčo zůstane úžasně křehoučké, v normální strouhance už jsem jí zcela přestala obalovat.

Nám včera brzy ráno vypadl proud a opravili ho až skoro ve dvě odp., kdy jsem konečně "snídali". Zase jsme si uvědomili, jak jsme na proudu závislý, nemohli jsme si ani ohřát vodu na kafe. A vzhledem k tomu, že už nám v domě běží klimatizace, než proud spustili, bylo uvnitř pěkně dusno (otevřená okna moc nepomohla, spíše naopak).Později jsme měli doma na záznamníku "automatizovanou" omluvu od elektrárny všem postiženým, za tak dlouhý výpadek (když nebyla žádná bouřka, či jiný důvod). Prý proud vypadl ve velkém rozsahu a dělali co mohli, než poruchu zjistili a opravili. Jak nakonec zjistili, na vině byla veverka, která někde prohryzala dráty.

Re: Liko díky:
Autor: M. Crossette Datum: 11.5.2018 17:48

A Wendulko (níže). Gumbo není můj recept, ten je od HankyW (ach jo!).

A Liko, ještě jednou děkuji, že "držíš Mlsotník nad vodou" svým testováním receptů. Já jsem už vyčerpala veškerý můj kulinárský repertoár, fakt mě nenapadá žádný recept, kterým bych mohla obohatit Mlsotník. Dokonce jsem si prohlížela některé své kuchařky, jestli v nich nenajdu něco zajímavého-neznámého. Ale buď je to moc komplikované, nebo to nevypadá chutně. Jak dost vařím, už podle seznamu přísad si docela dobře umím "vybavit" chuť. Ale třeba na něco zase přijdu.

V neděli odp.tu budu mít "na kafe" setkání s českými děvčaty, tak jsem si včera večer už předem udělala malé bochánky z odpalovaného těsta. V neděli je pak naplním vanilk. pudinkem smíchaným se šlehačkou. Jak jsem dlouhé roky měla z tohoto těsta strach (zdálo se mi komplikované), tak teď ho dělám ráda, je fakt jednoduché. Ze 4 vajec v těstě mám 42 krásně vyběhlých, asi 4-5 cm bochánků (na plech jsem je stříkala v kornoutu). Myslím, že Renáta o něm kdysi měla článek.

Re: Liko díky:
Autor: V. Glover Datum: 11.5.2018 22:39

No vidíš Maričko, já vždycky myslela že gumbo jsi přispěla ty, dělám ho několikrát za rok. Budu si muset do kuchařky připsat že Hanka W. ať mám vzpomínku. Ještě od ní mám recept na linecké rohlíčky se škrobovou moukou co mi poslala

Re: Liko díky:
Autor: Z. Lika Datum: 11.5.2018 19:40

Děkuji, Maričko, také jsem zvědavá, jestli korokke přijdou k chuti. A jak už jsem níže psala, přesně na tebe jsem myslela, když jsem do receptu psala "panko" :-)

Pokud jde o loupání brambor, také používám škrabku. Ale některé brambory jsou tak hrbolaté, že se stejně bez nožíku neobejdu. Škrabka je taky moc dobrá na loupání tenkých plátků čehokoli od salátů po smažení - mrkve, brambor a samozřejmě - cukety :D

Jsem ráda, že už vám klimatizace jde - k uvaření byste si nakonec mohli rozdělat oheň, ale vyrobit snesitelnou teplotu v domě, to není jen tak!

Re: Liko díky:
Autor: M. Crossette Datum: 11.5.2018 19:56

Jo panko je skvělý objev! Jen koření musím dávat do mouky, skrze panko propadá.

A ano, na krabaté brambory take někdy musím použít nožík.

No nám šlo hlavně o to kafe "na probuzení" a na to se mi venku rozdělávat ohýnek nechtělo, když jsme furt čekali, že už už to přeci musí spravit :)

ještě k japonské kuchyni:
Autor: Z. Inka Datum: 11.5.2018 14:45

moje maminka je milovník Japonska a všeho japonského. Roky se učila japonsky, roky jsme se přátelili s jejím učitelem a jeho rodinou. Jejich dcera a naše Petra byly skoro stejně staré, tak ji maminka o mateřské hlídala. A to jste měli vidět ty drbny, když vezla kočárek a v něm seděla blondýnečka a malá Japonečka, která vypadala tak o ten rok mladší než ségra. No a pokud nám Isao vařil, byla to pravidelně čínská kuchyně, pokud si pamatuji, japonskou nevařil. Když se maminka konečně do Japonska podívala, byla dosti zklamaná z japonské kuchyně a to ji tihle známí vodili do opravdu japonských restaurací... Možná proto, říkala, že jsou schopni sníst cokoli, nejen chryzantémové lístky v cukru, ale i melounová šlupka cukru. Vše se musí využít.

Re: ještě k japonské kuchyni:
Autor: M. Crossette Datum: 11.5.2018 17:52

Inko, melounová kůra je tu dost známá, buď nakládaná na sladko-kyselo, nebo (a to vice) kandovavná. Já znám jen tu kandovanou. Je součástí kandovaných kostiček různého ovoce, které se používá o Vánocích do pečení. Ale v té směsi je chuť ovoce taková "na jedno brdo" (sladké žužu), samotnou chuť kandovaného melounu vlastně neznám, nikdy jsem si sáček nekoupila.

Naše staré brambory:
Autor: Z. Matylda Datum: 11.5.2018 14:21

jsou už jaksi scvrklé- ty do receptu se vaří bez slupky? A ve slupce by to nešlo? Jinak recepis vypadá skvěle, my, co si nosíme oběd do práce v krabičce, to oceníme :)

Re: Naše staré brambory:
Autor: Z. Lika Datum: 11.5.2018 14:35

Klidně ve slupce, já ty svoje taky vařila (pařila) ve slupce - nakonec oloupala teda.

Oceňuju:
Autor: T. Zana Datum: 11.5.2018 13:47

Tvoji stabilní dodávku receptů:-)

Na smažené (pokud to nejsou žampióny:-) mě neužije, ale tu sekanou bych možná někdy zkusila.

Re: Oceňuju:
Autor: Z. Lika Datum: 11.5.2018 14:16

No jo, co si sama neuvařím, to nevyjde :D Aby bylo jasno, nemám Mlsotník pronajatý! Možná bys mohla nafotit tvorbu sekané korokko :D

Liko, jsi vážně skvělá:
Autor: M. Beda Datum: 11.5.2018 13:37

že pro Mlsotník obětavě každý týden vaříš!!!!!!!!!!

ty karboše usmažené vypadají naprosto úžasně, hm už jsem dlouho neměla mleté maso, možná to zkusím :-)))))

Re: Liko, jsi vážně skvělá:
Autor: Z. Lika Datum: 11.5.2018 14:18

Bedo, nikdo jiný recepty nepíše, je to škoda, brzy dojde opět na cukety. A korokke určitě zkus, velice doporučuji!

Re: Liko, jsi vážně skvělá:
Autor: M. Beda Datum: 11.5.2018 16:29

jsem si to myslela

Pokud byste krokety zamrazili:
Autor: Z. Lika Datum: 11.5.2018 11:04

smaží se pak bez rozmražování - jen olej musí být opravdu horký. To je tip od japonské maminky z videa.

Re: Pokud byste krokety zamrazili:
Autor: Z. Yga Datum: 11.5.2018 12:04

Liko, já tě velice obdivuju - že ke všemu ještě zvládáš japonštinu! No to teda!!

A OTéčko - mám tu nějaké zvířecí fotky - hlavně psí a kocouří (:o)). http://yga.rajce.idnes.cz/2018_Zvirata_zjara/#

Re: Pokud byste krokety zamrazili:
Autor: Z. Lika Datum: 11.5.2018 12:14

No, oni ti chlapci překládají do angličtiny :D

Když se tak dívám na Tvé fotky - bylo by prima, kdybys zase někdy sepsala pro Zvířetník článek!

Re: Pokud byste krokety zamrazili:
Autor: Z. Yga Datum: 11.5.2018 12:41

Ehm - já vím, ale když já su tak líná! (;o) ...

Re: Pokud byste krokety zamrazili:
Autor: Z. Lika Datum: 11.5.2018 12:47

Asi jsi stejně jako japonská maminka snědla celou skořicovou rolku :D

Re: Pokud byste krokety zamrazili:
Autor: T. Zana Datum: 11.5.2018 13:40

Fotočlánek ;-)

Re: Pokud byste krokety zamrazili:
Autor: M. Beda Datum: 11.5.2018 16:29

nebo rovnou celý fotorok :-)))))))))

Re: Pokud byste krokety zamrazili:
Autor: Z. Yga Datum: 11.5.2018 18:52

Bedo - to asi ne, možná jsi zapomněla, ale já seriál fotorok začínala. A to bych se už opakovala, to by nebylo ono ... navíc ještě tolik koutů naší krásné země nemáme zdokumentováno po celý rok, že by byla škoda je vynechat.