29.3.2024 | Svátek má Taťána


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Čarodějný

Nebo spíš čarodějnický?

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
Z. Vave 27.4.2018 21:48

Taky jsem vždycky

na ždibci sádla opráskla buřtíky, vyndala a nasypala tam cibuli i s trochou kmínu, pak papriku, nasypat brambory a zalít vodou. Majoránku ani protlak nedávám, ale zkusím. Sama buřtguláš tak moc nemusím, ale Vašek ho má moc rád. ... Vlastně nevím, jestli ho můžu, nebo nemusím, už jsem ho dlouho nejedla. Většinou si vařím falešný bigoš a Vaškovi buřtguláš.

Z. Lika 27.4.2018 22:00

Re: Taky jsem vždycky

Vave, určitě to s tím rajským protlakem zkus - aspoň trošku, a to do jakéhokoli gulášovitého jídla, nebo do čeho dáváš papriku. Paprika a rajský protlak náramně ladí.

Z. Vave 27.4.2018 22:02

Re: Taky jsem vždycky

Jojo, ladí. Do něčeho to přece takhle dávám, ale sakra do čeho? :)

Z. Lika 27.4.2018 22:09

Re: Taky jsem vždycky

Do omáčky na špagety, tipuju. A určitě patří do boeuf bourguignon :D

Z. Vave 27.4.2018 23:16

Re: Taky jsem vždycky

Ten baf neznám. :) Omáčka na špagety asi jo. Nebo na fazole možná. :)

O. Joklová 28.4.2018 12:08

Re: Taky jsem vždycky

to mě napadlo první, na špagety dávám papriku (plus další koření) spolu s protlakem a mám je troufám si říct vynikající :-DDDDD

i když pravda, velká část tohoto "kouzla" (takže jsou taky čarodějnické) tkví podle mě v tom, že tam přijde troška kečupu OD MÉHO TÁTY!!!!!! hledala jsem v pozůstalosti jako šílená, vím že MUSEL mít nějaký recept, ale bohužel tento nenávratně odešel s ním :-((((((

a já mám poslední skleničku.........

Z. Tečka 28.4.2018 17:17

Re: Taky jsem vždycky

Bedo, receprů na kečupy je spousta, já vím, a každý máme nějaký svůj vychytaný. Já jsem kdysi dostala recept od švagrovy maminky, dělala ho ve velkém, a mně taky moc chutná. Když jsme tu ještě pěstovali zeleninu, měli jsme vždycky rajčat na rozdávání. Takže jsem dělala dvě várky, jeden jemný a druhý pikantnější. Jestli chceš, dám recept na Hady. Našemu kamarádovi, co měl hospodu, ten kečup chutnal tak, že chtěl, abych mu ho pro hospodu udělala. Nabízel pro začátek 40 Kg rajčat a kuchyň k dispozici. Šílenec...

A. Lex 27.4.2018 20:32

Vurstgulasch dělám

podobně, jen ještě přidám česnek a kmín. S tím protlakem to zkusím! Díky za inspiraci, poslední dobou mi jaksi na vaření (a ne jen na ně) dochází.

Mám i skluz ve fotkách (to je tou zahradou, agrotechnické lhůty nepočkají ;-) ).

Takhle bylo v první dekádě dubna na Malhostovické pecce, když začaly kvést koniklece.

https://dig.rajce.idnes.cz/Malhostovicka_pecka

Z. Lika 27.4.2018 22:01

Re: Vurstgulasch dělám

Práce na zahradě je nad jakékoli vaření (zdravím Vave :-)

Jdu se kochat fotkami!

M. Crossette 27.4.2018 18:37

Liko, tohle podání receptu se ti moc povedlo

Usmívala jsem se při čtení přísad a tehle čarodějnický guláš jednou určitě vyzkouším :)) A což teprve to krásné naaranžování přísad od buřtového kníru po "krvavé oči" - až strach z toho jde :)))

Překladem zaříkadla z Macbetha jsi mě také velmi potěšila. Schválně jsem si našla originál a překlad je to úžasný (zní stejně odpudivě) - kdo je autorem? Protože naše divadlo je "Shakesparovské." všechny jeho hry se průběžně opakují. Takže i Macb. jsme už viděli několikrát. A kuchtění tři odpudivých čarodějnic je vždy působivý začátek. Ovšem, jako asi většina si pamatuji akorát "Double, double toil and trouble,Fire burn,and cauldron bubble". To proto, že se zde používaná podobně jako v češtině třeba "čaruju, čaruju mastnej flek..". Lidi často vůbec netuší, kde mají slova původ, ale "zaklínadlo" je známé, používané.

Z. Lika 27.4.2018 18:51

Re: Liko, tohle podání receptu se ti moc povedlo

Maričko, jsem ráda, že jsem potěšila. Tento konkrétní překlad je od Jiřího Joska.

Čaruju, čaruju, mastnej flek... to se mi moc líbí!

Z. Nítkovská 27.4.2018 16:57

Gulášky mám ráda.. .ale

nad zemákovým gulášem jsem se jako dítě a teenagerka "otŕčala" a dostávala kvůli tomu "držkovú". Není tomu dlouho, co jsem mu přišla na chuť - prostě chutě se s věkem mění. Až se mi zas jednou podaří překonat lenost k vaření (vařit jen sama pro sebe se mi zoufale nechce),zkusím jej s přídavkem protlaku - to jsem ještě nezkoušela.

Teď přemýšlím, jak zítra zpracuju krájenou debrecínku, dnes koupenou. Má jedinou chuť - slanou. K pečivu jsem dokázala pozřít jen dva plátky, víc se nedalo. Jsem na dlouho zas vyučená...

Z. Lika 27.4.2018 17:13

Re: Gulášky mám ráda.. .ale

Tohle vaření je kraťounké, a hodí se i pro jednoho, to není jako třeba svíčková. Určitě zkus a dej vědět, jak chutnalo :-)

Z. Tečka 27.4.2018 17:28

Re: Gulášky mám ráda.. .ale

Není to tak dávno, co se mi něco podobného stalo s anglickou krkovičkou. A to jsem se chtěla maličko podělit s kočičáky. Ještě že jsem ji napřed ochutnala sama. To se nedalo jíst. Tak jsem ji druhý den roztrhala na kousky, na lupínku másla jsem ji poněkud upražila a hodila na to 2 vejce jako volská oka. To se kupodivu sníst dalo. Jenže to byla krkovice, trochu prorostlá, tam to šlo. Jestli by tohle zvládla i debrecínka, to nevím. Ale třeba přikrájet do nějaké omáčky a knedlíkem nebo s rýží.

Z. Lika 27.4.2018 17:31

Re: Gulášky mám ráda.. .ale

Anebo do Omurice :-)

Z. Iva 27.4.2018 17:44

Re: Gulášky mám ráda.. .ale

Třeba z ní udělej pomazánku na způsob šunkové pěny.

Z. Jenny 27.4.2018 15:59

Liko,

Tu čarodějnou vařbu jsem si ještě dala od J.V.Sládka a to je teda horor! :-))

Z. Lika 27.4.2018 17:10

Re: Liko,

No jo, Sládek se nezdá, to je samá křišťálová studánka, a pak ohni hoř a kotli vař :D

Z. Yga 27.4.2018 18:47

Re: Liko,

Jo jo - ten Sládkův překlad je pro mne známější

O. Joklová 27.4.2018 13:23

buřtguláš dělám

prakticky stejný a vždycky bojuju s tím, jestli tam nedat radši točeňák, protože prostě skoro všechny buřty jsou na mě moc mastný a to nemám ráda... obchod od L mám hned vedle baráku, můžu zkusit... a protlak mám nejradši od H..é, má (pro mě) nejlépe vyvážené všechny chutě, není příliš kyselý a je dobře ochucený (ne vždy k dostání, já potřebuju ten malý)

záklechtka se u nás dělala z mouky rozmíchané v mlíku, ne ve vodě - a jasně že se musí provařit

Z. Iva 27.4.2018 14:54

Re: buřtguláš dělám

Teď mají buřty v akci v L., za 80 kaček, snad původní receptura, dají se...

Z. Lika 27.4.2018 16:26

Re: buřtguláš dělám

Ochucený protlak? To by měl být jen čistý rajský protlak. Anebo musím číst etikety.

O. Joklová 27.4.2018 18:39

Re: buřtguláš dělám

aha - ale proč teda každý chutná jinak???

Z. Lika 27.4.2018 22:12

Re: buřtguláš dělám

O technologii a chutích bude mít přehled Inka.

K. Holubová 27.4.2018 12:11

Zbylé klobásky

mám v lednici 3 kousky. Pěkně pikantní z nejmenovaného řetězce L..... Cibuli mám, brambory mám, protlak mám, papriku a koření mám..... hurá do toho. Mám ráda klobásu pěkně opečenou dokřupava a pak vloženou do hotového základu s povařenými bramborami.

Jinak jsem se od doktora vydala na delší trasu pěšky okruhem a koupila si hovězí játra. Už dlouho na ně mám chuť, takže budou na cibulce a na slanině odřezky, které zbudou po plátcích na minutku. K nim rýže. A k minutkovým plátkům brambory, když už je budu škrábat na ten guláš. Už se na to těším.

Z. Lika 27.4.2018 13:12

Re: Zbylé klobásky

Výborně, paní Holubová, a přeji dobrou chuť. Doufám, že se vám daří dobře!

Z. Yga 27.4.2018 10:49

Milá liko

pravda - co kuchařka, to jiný erteplový guláš (;o)). Já nejprve oprásknu na tuku (vracím se k sádlu) půlkolečka dobré paprikové klobásy, kterou pak vyndám na talířek. Pak klasická cibulka, kmín a dobrá paprika (většinou uzená a vždy z jižního Slovenska), kapka vody (vždycky na cibulku před koncem dám lžičku-dvě vody, cibulka se mi zdá chutnější), aby paprika nezhořkla. Přidám nakrájené brambory a trochu pálivé paprikové pasty (podle toho, jak jsou pikantní klobásy) a doleju vody (spíš míň než víc) a vařím do změknutí. Já teda - oproti všem doporučením - zahušťuju klechtankou z hladké mouky, jak mne to učila mamka (;o)). Až je pořádně povařeno, přidám zpět upraženou klobásu (já teda radši víc než míň) a nakonec zamíchám nasekaný česnek a odstavím z plotny. Příloha dobrý čerstvý chleba. Protlak nepřidávám, majoránku si každý dá na talířek, chce-li. Tento brgul miluje u nás každý.

První repcept je z čekspírovi kuchařky - oddíl Jak se vaří Mekbetovic Skotsku.

Z. Yga 27.4.2018 10:53

A to jsem chtěla ...

Zase pár jarních fotek - já se toho jara nemůžu nabažit. Začátek je z Čech, konec z Moravy (;o)

http://yga.rajce.idnes.cz/2018_Zacatek_treti_dekady_mesice_dubna/

Z. Lika 27.4.2018 11:29

Re: Milá liko

Yga získává bod! S mírným upřesněním: Mekbetovic kudlali, ale vařily čarodějnice.

S moukou jsem se dost odnaučila, dávám ji jen do jídel, kde se může mouka vařit aspoň půl hodiny. Doma jsme taky zahušťovali pouze moukou.

Z. Yga 27.4.2018 11:37

Re: Milá liko

Mně vypadla předložka "v" ve větě ... jak se vaří v Mekbetovic Skotsku. Já vím, že to čarodějnice, lejdy byla vedoucí na jatkách (;o)