25.4.2024 | Svátek má Marek


Diskuse k článku

MLSOTNÍK: Květák pečený v celku

Docela dobrej recept. Na dobrý, jednoduchý a rychlý jídlo.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
O. Joklová 24.3.2018 10:52

Re: milujeme květák !

vidíš Liko, a já nedám dopustit na POMĚR rýže a vody, kterej prostě vede k úplně přesně té správné tvrdosti - na jeden díl rýže jeden a půl dílu vody, k varu přivedu na sporáku a pak šoupnu do trouby, kde se to nepřipaluje jenom zespoda ale hřeje celé rovnoměrně (cca 150-160°), tvrdost ke konci zkouším s tím, že po vyndání ještě maličko dojde... úspěch zaručen!!!!!!!!!!!!!

Z. Lika 23.3.2018 22:37

Re: milujeme květák !

Já jsem s rýží dávno vyměkla a uchýlila se k jednoduchému rýžovaru. Já vím, já vím, ale když ta moje rejže byla vždycky buď nedovařená anebo hrozila požárem. A když jsem chtěla, aby se mi povedla, musela jsem u ní stát, míchat, dolívat... Takový ten recept že do tří litrů hodit hrstku rýže a pak přecedit, ten mě nikdy co do chuti neuspokojoval.

S přismahnutými hrnci vyjadřuji upřímnou soustrast.

Z. Lika 23.3.2018 22:33

Re: Tohle určitě vyzkouším

Quituji s povděkem oživený recept na římský květák de rigueur, určitě se k němu vrátím.

Jestli sem ještě nakoukneš - co znamená jest "nechat na vhodným suchým místě"? Jestli bydlíš v paneláku, máš česnek tam?

Z. Lika 23.3.2018 22:27

Re: malé OT: VIII. Dubení

Díky, Sharko :-)

Z. Lika 23.3.2018 22:26

Ad trouba

Já tu troubu našla!!

https://detske-kuchynky.heureka.cz/le-toy-van-trouba-a-varna-deska-ruzova/#

Z. Lika 23.3.2018 22:23

Re: Jo a ještě!Ty mandle

Děláš dobře, betakarotenů není nikdy dost :D

Z. Lika 23.3.2018 22:22

Re: OT:

Ti mimozemšťani teda jsou!!

E. Šusová 23.3.2018 20:48

Re: OT:

ta první fotka , tak ta je úžasná!!! Ostatní taky, ale tahle, ta první! Ta je!

E. Šusová 23.3.2018 20:46

Re: milujeme květák !

Maričko, tak doufám, že až dojde na výrobu, že pak bude i chutnat, bylo by mi potěšením :-).

Mandličky k fazolkám!!! To je nápad. Miluju fazolky na česneku a na slanině - a tohle je určitě přesně to vyladění chutě. Díky za inšpiraci :-)

E. Šusová 23.3.2018 20:44

Re: Jo a ještě!Ty mandle

Mandličky nejsou vůbec parádička, vůbec, je to dokonalý skloubení chutí. Ale jasně, když doma nebudou, půjde to i bez nich, ale kdo neochutná..... nepozná.

Petrželku miluju!! Když je sezóna a mám jí dost, jdu ráno k záhonu utrhnu si a k snídani přikusuju jako koza :D

E. Šusová 23.3.2018 20:43

Re: bože ta lampička fakt vypadá růžová!!

Přásahám na všechny Talifleky, že jooo, je červenáá! :D

Z. Maw 23.3.2018 20:26

Re: OT:

To jsou krásné fotky a některá místa ani neznám... budu muset někdy udělat výpravu nejen na čertův most

Z. Iva 23.3.2018 20:20

Re: milujeme květák !

U mě to byly naštěstí nerezové hrnce, mají od té doby lesklejší dno. Ono se to nemohlo odmočit, protože to nebylo jen připálené, ta rýže zcela zuhelnatěla... Naštěstí to nezačalo hořet.

Z. Lika 23.3.2018 19:46

Re: Jo a ještě!Ty mandle

Zano, tos mi připomněla Pohlreicha, když vyhazuje z talířů petrželku a kousky salátu taky s tím "Na co? Kdo to jí?" A já vždycky pokřikuju: "Já přece!" :D

M. Crossette 23.3.2018 19:15

Re: OT:

Alex, krásné fotky. Ale ty polomy !!! Jinak rampouchy umí kouzlit, krásný choroš v celé "výpravě" to na fotce moc sluší!

U nás je krásně teplo(ale rána jsou ještě chladná :)), venku mi plápolá už druhá várka prádla(první stačila uschnout, než se druhá doprala)a krásně rozkvetly keře růžiček.

M. Crossette 23.3.2018 19:11

Re: milujeme květák !

Ivo, můj hrnec měl také pěkně spálené dno a též jsem na rýži byla upozorněna "vůní". Jenže můj hrnec je dost drahý, s modrým keramickým potahem uvnitř od něm. firmy Zwilling. Mám od nich i pánvičky, je to úžasné nábobí. Mám ho už asi 5-6 let, na míchání používám zásadně dřevo a za celou dobu se v něm (ani pánvičce) zatím nic nepřichytilo. Tady jsem holt na rýži zapomněla na hodně dlouho. Takže jsem musela mít s oddmáčením trpělivost a vyplatila se, nalepené pak prostě jen "spláchla horká voda". Kdysi jsem také bývala na spáleniny ras a drhla čím to šlo. Jenže jsem si tak zničila několik smaltovaných hrnců a pánviček. Po mém "čištění" dno vypadala čisté, ale jídlo se fakt začalo snadněji přichytávat. Jedna kamarádka mi pak kdysi řekla, že na smaltu je jakýsi ochranný potah a ten když se jednou naruší(poškrábe), tak ač to není vidět, nádoba už je k ničemu. Měla pravdu. Některé "poničené" smaltované hrnce používám dál, ale dávám si bacha na přípálení a když už k němu dojde, jsem trpělivá se sodou (my jí kupujeme óbr balení, protože, když je třeba "balancujeme" jí vodu v bazénu).

A. Lex 23.3.2018 19:05

OT:

V polovině týdne, protože permafrost nedovolí vyschnutí cest a pěšin a je příšerné bláto, jsme vyrazily s holkama suchou botou do Suchého žlebu v Moravském krasu:

http://dig.rajce.net/Suchy_zleb,_suchou_botou

Z. Iva 23.3.2018 18:03

Re: milujeme květák !

Maričko, rýži jsem spálila párkrát tak, že jsme měli doma jak v zakouřené hospodě, vždy se mi to stalo v zimě, takže se moc špatně větralo. Ta rýže byla tak spálená, že soda by nepomohla, musela jsem odsekat špachtlí a zbytek jsem vzala smirkovým papírem... Jsem holka šikovná.

M. Crossette 23.3.2018 17:06

Re: milujeme květák !

A co se týče připálení? Také se tomu nevyvaruji, zrovna minulý týden jsem zapomněla že mám na sporáku rýži. Jedlá byla jen ta nejhořejší vrstva, na dně silná vrstva spálené rýže. V takových případech u mně skvěle funguje do hrnce nalít pár cm vody, přivést do varu, nasypat vrchovatou lžíci nebo dvě jedlé sody (vypění), zhasnout a nechat den (někdy dva) odstát. Většinou stačí do druhého dne nechat odležet a všechno připálené se uvolní. Ale třeba u téhle rýže pustila jen část připáleniny, tak jsem vše zopakovala a pak byl hrnec zase krásně čistý.

M. Crossette 23.3.2018 17:05

milujeme květák !

A jaká to náhoda! Jedna krásně velikánská hlava od včera trůní na lince, aby dnes v postním pátku byl květák k večeři. Jenže !! Koupi květáku předcházel můj příslib choti, že ho udělám smažený (střídám smažený s tím na sladko se strouhankou).Choť nikdy nemá námitky na mé kuchařské expterimenty (většinou z Mlsotníku!). Když jsem mu ale před chvíli Petřinu variantu navrhla, řekl, že se dneska těšil na obalovaný, ale nemá nic proti tomu, zkusit ho jindy. Takže večer bude obalovaný, ale tenhle recept určitě vyzkouším. Je skvěle zdokumentovaný a výsledek určitě i dobrý, když jeho přípravě Rumíček tak pokojně (nevím, jestli mlsně) přihlíží :)

Ano, také květák na obalování předem blanšíruju.Menší ve vodě, větší na pařáku (koupila jsem si kdysi hodně velký). Fígl je v tom, nenechat ho příliš změknout. A na to stačí nestřežená chvilka. Když se pak ještě obalené kousky smaží, moc mu to na chuti nepřidá. Zkusila jsem jednou kousky syrové. Jenže než v oleji změknou, těsto je pak někdy příliš tmavé (až spálené). Ani nechat "dojít" v teplé troubě, kam kousky odkládám, nestačí. Takže teď už si předvaření hlídám a když to přeci jen o moment přetáhnu (do květáku vpíchnutá jehlice zajede snadno), rychle ho šoupnu pod tekoucí studenou vodu abych proces zatavila (vlastně přesná definice blanšírování, že).

Já recept udělám bez papíru. Když pečeš v litinovém hrnci s poklicí, také vidím důvod papíru jen kvůli čistotě hrnce. Souhlasím také s tím, že litinový hrnec je jako římské nábobí, vše se v něm dělá déle. Jo a mandličky jsou v mé kuchyni velmi oblíbené. Kupuji veliké(makro) balení mandlových lupínků, uchovávám v mrayáku a pak stačí jen hrábnout. Nejvíce je dávám samozřejmě na vánočku a na osmažených lupínkách promíchám uvažené kousky zelených fazolek - to je úúúžasně dobré.

T. Zana 23.3.2018 16:55

Re: bože ta lampička fakt vypadá růžová!!

Jen aby :-)))

T. Zana 23.3.2018 16:54

Re: Jo a ještě!Ty mandle

To je informace přesně pro mne - hned jsem si říkala: mandle? Na co mandle? Akorát nějaká paráda...

:DDD

Z. Lika 23.3.2018 15:40

Re: Petro,

Věděla jsem, že Ešusová zvládla řecké kuře levou zadní a navíc radostně, takže jsem s květákem šla na jistotu :D

E. Šusová 23.3.2018 15:11

Jo a ještě!Ty mandle

tak ty mandle jo?? ty tomu dodají skvělou tečku!!! Takže doporučuju se na ně nevykašlat. jasně, že to půjde i bez nich - to pro případ, že jste jako já a vaříte proto, že vás tohle právě napadlo a neověříte si, zda máte všechno. Ten květák bez toho nebude ošklivě chutnat. Ale s těma mandličkama.... to je jiná liga!

E. Šusová 23.3.2018 14:58

Re: Petro,

Jojo to mi psala už Lika s tou litinou,že to bylo tím. Já v tom běžně nevařím, tuto je hrnec koupený na pečení chleba - protože všechny formy litinový, co jsem viděla byly čtverhraný a to jsem nechtěla, no a ten hrnec mi velikostně přišel akurátní, s pokličkou krásně pásnul do trouby. Tak pro příště buď to frknu do jinýho hrnce a nebo budu počítat s tím, že to nahřátí trvá.

E. Šusová 23.3.2018 14:45

Re: Předvším musím udělit

ale takovej domácí kečup Liko, tooo je dobrůtka!! Dělala jsem si před časem a loni zase a moc mi chutná!

E. Šusová 23.3.2018 14:38

bože ta lampička fakt vypadá růžová!!

NEJNII, FAAKT NEJNI!! Jediný, co je doma růžový je malinkatej zajíček, po Ešínkovi, takovej co se vejde do malý kapsy a hráli jsme si s ním na bombaře. Tak to je -přísahám na holej pupek - jediný co je doma růžový. :-)

E. Šusová 23.3.2018 14:36

Re: malá rada pro začátek

No v prvním momentu, když jsem četla komentáře jsem si říkala, ž ejo, že to příště zkusím ho oblanšírovat, ale - ona se tím posune ta chuť jinam. To je možná lepší to péct o něco déle. Těžko říct.

E. Šusová 23.3.2018 14:35

Re: Tak s květákem

Nám ten květák takhle právě chutnal moc, tak třebas se taky ujme :-) ale je to pravda jiný, než smažený či zapékaný.To bezdebaty.

E. Šusová 23.3.2018 14:34

Re: Dobrý recept

no joo Rumíček, to je vrchní revident města Renešova :D