19.6.2019 | Svátek má Leoš



DISKUSE K ČLÁNKU

Upozornění
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.


MLSOTNÍK: Dnes s hádankou



Řazeno podle času sestupně, seřadit podle času vzestupně
počet příspěvků: 34, poslední: 19.3.2018 8:54, přehled diskusí

Díky všem,:
Autor: Š. Matyášová Datum: 17.3.2018 7:13

Pro ty váhavé,je to rychlejší než malé bramborové špalíčky. A ocenili to i chlapi.

Sharko:
Autor: D. Ruščáková Datum: 16.3.2018 19:03

moc se mi to líbí a kdyby mi to někdo nabídl, ochutnala bych:)) Ale nejsem expert na bramborové těsto (což tedy platí na dnešní Gurmánčiny halušky na Dedeníku) a jestli bych ještě riskla ty halušky, tak závin ani omylem:))

Celkově to ale musela být báječná pastva pro oko i žaludek:))

Re: Sharko:
Autor: Š. Matyášová Datum: 19.3.2018 8:53

Dede, kup práškový bramborový těsto, udělej ho dle návodu, rozválej ho na folii,potři ho povidlama, posyp je vrstvou mletýho máku s cukrem a sviň, zamotej do folie a dej vařit....

vybal,nakrájej, polij máslem přidej trošku cukru

PS: tohle zvládneš, není to ze syrovejch....

Sharko, to vypadá lákavě:
Autor: M. Crossette Datum: 16.3.2018 18:14

No jen podle obrázku bych asi hádala buď na nějaký marcipánový závin, nebo na tvarohový - oboje srolované s marmeládou. Bramborové těsto by mě fakt nenapadlo. Možná I proto, že červenou cibuli nepoužívám, tak by mě jako náplň nenapadla. Ale po přečtení receptu to celé vypadá chutně a možná jednou zkusím (i s červenou cibulí, s ní to vypadá moc hezky). Recept už jsem si uložila.

to je krásný Šárko:
Autor: V. Glover Datum: 16.3.2018 16:42

To je ten recept co jsi mi poslala minulý týden, mě hned napadlo že kdybych roládu dělala já, tak je z toho nevzhledná směs těsta oblemtaného cibulovým chutney. A od tebe to vypadá jako umělecké dílo.

Jehňátka jsou roztomilý!

Pardon:
Autor: T. Zana Datum: 16.3.2018 16:08

O.T. ale to nelze nekomentovat. Celý den slabě prší. Meteorologové od včera slibují mráz a ledovku. A u nás zametli z chodníků posypový štěrk...

Re: Pardon:
Autor: Z. Iva Datum: 16.3.2018 16:38

U nás ještě nezačali zametat. Ostatně pamatuji výrok starosty, poté co koncem dubna napadlo třicet centimetrů sněhu (rozkvetlé narcisy, stromy...) - "příští rok zimní techniku odstavíme až v květnu".

Re: Pardon:
Autor: D. Ruščáková Datum: 16.3.2018 19:00

U nás už je bílo :( nebaví mě to - proč nesněžilo radši v lednu??? U krmítka mám pořád frontu a dokonce se objevila/la jeden jíkavec, kteří by tu měli přezimovat a celou zimu se neukázali! V půlce března. A výhled až do příštího pátku ukazuje pořád mráz, jen kolem poledne by mělo být nad nulou (aspoň tady u nás pod horama)

Taky jsem tipovala :
Autor: Z. Vave Datum: 16.3.2018 14:53

bramborové knedle na sladko. Tohle vypadá moc dobře, ale protože Vašek nějaké vychytávky nedokáže ocenit, asi si budu jen prohlížet obrázek. :)

Ovšem představa rozsýpajícího voňavého bůčku mě dostala. Ani ty knedlíky by nemusely být. Stačil by měkký chleba, trochu jablečného křenu, kyselá okůrčička, nebo hrstka kysaného zení, áááách, mňam.

Vypadá to jedle:
Autor: T. Zana Datum: 16.3.2018 13:43

Ale asi počkám na nějakou návštěvu - přece jen patlat tohle pro dva nemá smysl.

Bramborové těsto miluju, takže mi není zatěžko udělat ho z brambor (ale pro víc jak šest osob jsem to nezkoušela ;-)

Jinak mám depku, asi mi zahynul počítač:-(

Přijde synek a vynese ortel

Re: Vypadá to jedle:
Autor: Z. Lika Datum: 16.3.2018 16:24

S peckem upřímnou soustrast, snad ho oživíte a bude jako fík. Nejhorší jsou archivy, ach jo.

Re: Vypadá to jedle:
Autor: Z. Iva Datum: 16.3.2018 16:42

To mi povídej :-( . Počítadlo normálně fungovalo, zamkla jsem ho a odešla k vetovi. Po návratu mi začalo umírat vše pod rukama, prý by ani zkušený IT nic nezmohl, během chvilky umřel SATA disk, ani se nerozloučil. A záloha byla stará víc než rok...

Re: Vypadá to jedle:
Autor: T. Zana Datum: 16.3.2018 18:19

Tak synek prohlásil, že s tím teď nic neudělá. Železo je v pořádku, ale prý to bude muset komplet přeinstalovat. Zálohu mám asi před dvěma měsíci, navíc mám rozdělený disk a možná je pryč jen ten s programy, zatímco moje soubory možná půjdou zachránit. Možná

Ach jo. Zítra přijde malíř, v pondělí podlahář.

Kromě jiného nemůžu do banky...

Re: Vypadá to jedle:
Autor: Z. Lika Datum: 16.3.2018 19:49

To vypadá na dominový efekt... že by to malování??

Re: Vypadá to jedle:
Autor: Š. Matyášová Datum: 17.3.2018 7:15

Zánovní, alespoň to natrenujes.

hihi, mně teda víc:
Autor: M. Beda Datum: 16.3.2018 12:03

než celá roláda, byť je opravdu oku lahodící (tipovala jsem něco s ovocem, tedy sladkého), nadchli ti Plyšáci!!!! zvlášť ti s těma černýma nožkama, ti jsou absolutně rozkošní!!!!! :-))))))

děkuji za tu osobní poznámku v článku, chicht :-DDDDD

sharka se omlouvá:
Autor: M. Beda Datum: 16.3.2018 11:55

pracuje dnes v terénu, ale pokud se jí podaří dostat na internet, všem vám odpoví případné zvídavé dotazy :-)))

Aniž bych četla tento recept:
Autor: K. Holubová Datum: 16.3.2018 10:54

došla jsem k podobnému jídlu.

V lednici lehce vymeteno, ven by nikdo nevyhnal do té zimy a dešťosněhu ani vraha, v podvečer přijede kamarádka. Tak a poraď si. Ona něco doveze, ale stejně musím obědvat.

Zbylé už lehýnce klíčící brambory jsem uvařila ve slupce. Vypracuji z nich těsto na klasické brknedlíky, jen ho rozválím na fólii na větší placku. Na výpeku z kousku masa, které jsem si upekla v týdnu osmahnu dorůžova cibulku a ve finále přidám na jemno posekaný česnek (obojí už taky "výhonkuje). Zbyly mi asi 3 dost velké plátky šunky a půlka sáčku strouhané goudy a našla jsem při vybalování malou sklínku zeleného chřestu. Takže placku potřu osmaženou cibulkou, pokladu šunkou, chřestem, zasypu sýrem, kořením dle chuti - bylinky dávám už rovnou do toho těsta. Celé zaroluji do fólie, dám do horké lázně a hotové nechám vychladnout. Pak pokrájím na kolečka jako roládu. V lednici mám zbytek vynikajícího zelného salátu a jednu vaničku strouhané červené řepy s křenem. To bude jako zdravá příloha. No a ledničce se uleví a zítra jedeme na nákup.

Re: Aniž bych četla tento recept:
Autor: Z. Jajka Datum: 16.3.2018 20:11

Tý jo, proč jsem kupovala listové těsto na slaný závin, když máme v garáži (je tam ta správná teplota) ještě dost až moc loňských brambor... Tak snad příští týden.

Re: Aniž bych četla tento recept:
Autor: Š. Matyášová Datum: 19.3.2018 8:54

udělej Jajko,bramborový placky, ty si potřete čím budete chtít....

Díky za recepty!:
Autor: Z. Jenny Datum: 16.3.2018 10:11

MLP je cibulový král, takže tohle loupáníčko jistě zvládne a rád. Akorát malé skleničky jsem nezištně darovala babičce sousedního studenta aby měl na výšce co papkat, chudáček, takže budu muset zakoupit nějaké dobrůtky v marketu a vyprázdnit.

Bramborové těsto mám ráda,uvidíme.

A Sharko, díky moc! za recept na jazyky, našla jsem ho až včera, spadl mi do spamů.

Re: Díky za recepty!:
Autor: Z. Iva Datum: 16.3.2018 10:47

Jenny, nebo koupit nové skleničky (stojí kolem osmi kaček), pokud se nechceš krmit přesnídávkami. Pokud bys kupovala přesnídávky, tak si pozorně prohlédni víčko, už nevím která značka (Hami?) nemá klasická twist-off víčka, ale nějaká plechová s jemným závitem a ta se nedají koupit.

Vypadá to dobře,:
Autor: Z. Matylda Datum: 16.3.2018 9:30

jen já mám s roládou tohoto typu dost tristní zkušenost- dělává ji tchýně plněnou uzeninou a na rozdíl od knedlíků, které zadrží uvnitř šťávu z té uzeniny, tohle se dá jíst jen čerstvé, protože ohřáté to chutná jak zemová hadra. Tedy nakrojené ohřáté. Ale pokud to zůstane celé, tak asi dobrý...

Sharka vzkazuje:
Autor: Z. Lika Datum: 16.3.2018 9:16

že dnes bude na internetu až večer.

Re: Sharka vzkazuje:
Autor: M. Beda Datum: 16.3.2018 11:58

a jejda, já jsem to napsala nahoře, a ono to tady je už od devíti, omlouvám se :-DDDDDD

Milé Sharko a Alenko!:
Autor: Z. Yga Datum: 16.3.2018 8:29

Přiznám se, já původně myslela, že se jedná o bramborový knedlík s brusinkami a je to příloha ke svíčkové. A to by mne moc nenadchlo - brusinky k svíčkové vůbec nejím (tedy já bych je jedla, kdyby byly na zvláštní misce, ale nesnáším, když mi je kydnou přímo do omáčky - brrrrr). Ale s tou cibulkou - ó tak to se mi moc líbí, to je velice prima vychytávka.

A jenom takový soukromý dotaz - ty bramborové knedlíky v prášku "od Inky" se dají koupit jen v Makru nebo je možné zakoupiti i obyč hyper-super marketech (:o))? A jestli jo, jak by se tak asi ta směs mohla jmenovat? Předpokládám, že ne Brknedle Vitana vaří za vás!

Re: Milé Sharko a Alenko!:
Autor: Z. Iva Datum: 16.3.2018 10:01

Ygo, obávám se, že se v malém balení neprodávají, jen v gastrobalení. Značka Hügli, Zásmuky.

Re: Milé Sharko a Alenko!:
Autor: Z. Iva Datum: 16.3.2018 10:49

Ještě - v Makru prodávají pod značkou Aro a Horeca select, a výrobky mají nejen značně odlišnou cenu, ale i složení ;)

Tak tohle určitě:
Autor: Z. Lika Datum: 16.3.2018 7:49

vyzkouším. Chodí k nám mlsné návštěvy, které to velice ocení, a jelikož mají masový jazyk, už vím, že příští pomalu pečený bůček s křupavou kůrčičkou bude mít tuhle novou přílohu. Anebo ne, to by bylo moc dobrého najednou. Tahle roláda pozvedne i "obyčejné" pečené vrabce.

Pokud jde o hádanku, napadla mě jako první malinová nebo rybízová roláda :-) Je to opravdu vtipné a povedené jídlo, díky vám, Sharko a Alenko Beavrovské.

Re: Tak tohle určitě:
Autor: Z. Iva Datum: 16.3.2018 10:51

Tak já jsem hádala bramborové těsto plněné nějakou sladkou ovocnou nádivkou - takové "metrové" ovocné knedlíky.