20.4.2024 | Svátek má Marcela


Diskuse k článku

GLOSA: Jak se kdysi vařívalo

Vraťme se přibližně do poloviny minulého století, tedy na přelom let padesátých a šedesátých. Uvařit jakékoliv jídlo bylo vcelku jednoduché. K základní surovině, jako jsou přílohy, maso a zelenina, nebylo totiž co zajímavého přidat.

Upozornění

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zobrazit příspěvky: Všechny podle vláken Všechny podle času
J. Jurax 4.3.2018 13:17

Re: Kdy jste ten článek pasla?

No, taky pravda - nicméně ty exoty mne zpravidla koupit nenapadne, kdežto bůček kupuju automaticky.

A když něco nevím, ptám se gůgla jen tehdy, když to chci, potažmo potřebuji vědět. Protože z toho, co nevím, by se dala napsat encyklopedie - jako ostatně u každého - a to bych pak nedělal nic jiného než gůglil.

A vědomost, co jest pancetta či tahini není u mne momentálně na kritické cestě, takže bez mučení veřejně vyznám, že mi tato vědomost chybí ... :-)

A. Nový 4.3.2018 12:25

Re: Kdy jste ten článek pasla?

Odpovím otázkou: Máte doma běžně vepřovou krkovičku na řízky, či jiné maso na vaření?

Když něco nevíte, tak se zeptejte pana gůgla. :-)

M. Krátký 4.3.2018 8:11

Re: Tak si to čtu, jak článek tak diskusi.

Hezké - jen tenkrát se tomu stavu říkalo nosatalgie. A taky si myslím, že toto autorčino vyprávění ty dnešní mladé vůbec nazajímá - ani to nečtou - sedí ve společnosti u jednoho stolu a přesto sami - jen loví info z mobilů a snad ani nesouloží - natož vařit

J. Pospíšil 4.3.2018 5:00

Tak si to čtu, jak článek tak diskusi.

A vidím, že se toho moc nezměnilo.

Někdo vařit uměl a někdo ne. A to je to trvalé.

J. Pospíšil 4.3.2018 4:54

Re: Jen jestli

Ale ne, to jen vás v mladých letech nenapadlo, že mu Maďaři říkají jinak. Dnes už jistě víte, že frankfurtský párek není z Frankfurtu, že Putimská brána není v Putimi a Písecká v Písku.

http://www.mindmegette.hu/szekelygulyas.recept/

J. Jurax 4.3.2018 1:56

Re: To já mám nejděsivější vzpomínku z přelomu let 50 a 60.

Proč nestravitelná? Je-li nějaká šťáva na knedlík, je to docela dobré, lepší než s rýží.

J. Jurax 4.3.2018 1:53

Re: Kdy jste ten článek pasla?

Jistě.

Nicméně máte běžně doma pancettu, tahini, cizrnu, granátové jablko, batáty, quinou, křepelčí vejce, balzamikový ocet, mořskou sůl nebo špaldu?

Mimoto ani netuším, co je to pancetta a tahini ... :-)

A. Nový 4.3.2018 0:49

Re: Kdy jste ten článek pasla?

Pletete si řečnickou otázku s básnickou. Pane básník?

"Dnes to máme podstatně složitější!" je věta s vykřičníkem, což není v žádném případě otázka. :-))

M. Pivoda 3.3.2018 17:36

Pamětník připomíná

V dobách českého reálného socialismu sehráli na téma údajné čínské restaurace komedii humorista Dvořák (číšník) a herečka J. Bohdalová (zákaznice, která se rozčiluje, že v čínské restauraci nemají kung-pao).

I. Širůček 3.3.2018 17:27

Re: To já mám nejděsivější vzpomínku z přelomu let 50 a 60.

Nestravitelné? Asi pro neárijce.

I. Širůček 3.3.2018 17:26

Re: Na štítu Jičínské restaurace upadla první dvě písmenka, a

Radio Jerevan upřesňuje: Ano, je to přesně tak, téměř přesně. Při upadnutí písmenek byl čirou náhodou přítomen člen čínské delegace, nemanželský syn velikého Maa, a ten (aby zabránil nějaké nepředloženosti) zaměnil "č" za "Č".

I. Širůček 3.3.2018 17:10

Re: Jen jestli

A také v Segedínu (za mých mladých let, dnes už je tomu asi jinak) neznali vůbec "segedínský guláš".

I. Širůček 3.3.2018 17:08

Re: Kdy jste ten článek pasla?

Nebyl jste za školou, když se probírala "básnické otázka"? Asi ano.

A. Nový 3.3.2018 13:28

Kdy jste ten článek pasla?

Dnes to máme podstatně složitější! Jak můžu uvařit něco pořádného, když mi chybí tak nenahraditelné ingredience, jakými jsou pancetta, tahini, cizrna, granátové jablko, batáty, quinoa, křepelčí vejce, balzamikový ocet, mořská sůl nebo špalda.

***

Pochybuji, že autorka článku chodí nakupovat a vaří. Ty všechny ingredience se dají běžně koupit, tedy pokud nebydlí někde na "samotě u lesa" :-)). I na té samotě by to šlo koupit, a to přes internet.

J. Schwarz 3.3.2018 12:59

Jen jestli

ta "naše čína" nebyla blíž tomu co si vařili běžní číňani doma / dávali totiž do hrnce taky hlavně co zrovna bylo k mání / než ta dnešní, podávaná v "čínské restauraci". Jo, i tehdy se dala sehnat sójová omáčka a sladké víno šao sing nahradila sladká šťáva z kompotu.

J. Lepka 3.3.2018 12:19

Re: Moc hezke!!

Já stále připravuju kuřecí na nudličky naložené v sojovce a dušené s paprikou a pórkem. Je to poživatelné a rychlé, jen tomu neříkám čína.

R. Langer 3.3.2018 10:53

Re: To já mám nejděsivější vzpomínku z přelomu let 50 a 60.

Ano, způsob užívání knedlíků v německé kuchyni je tragédií samo o sobě... :-)

M. Pivoda 3.3.2018 10:34

Na štítu Jičínské restaurace upadla první dvě písmenka, a

... a byla z toho Čínská restaurace.

J. Lepka 3.3.2018 10:34

To já mám nejděsivější vzpomínku z přelomu let 50 a 60.

Moje babička, ač kuchařka velmi zběhlá, preferovala jisté kombinace blízké německé kuchyni. A mohu vám říct, že pečené kuře s nádivkou a houskovým knedlíkem je kombinace v podstatě nestravitelná.

L. Hrncir 3.3.2018 3:30

Moc hezke!!

Taky jsem to kung pao kdysi dělal.... ale hele, tehdy jsme byli mladí a krásní, dneska uz jsme jenom krásní.....